Quantcast

Žiemos laikas – artimiausias tikrajam

Lietuviai argumentuotai pasiūlė Europos Komisijai atsisakyti laiko keitimo. Išmintingam pasiūlymui išmintingai pritarta, šalims narėms leista pasirinkti, kokį laiką – vasaros ar žiemos – pasilikti. Bandykime rasti objektyvų kriterijų, kuris padėtų apsispręsti.

Šiuo itin svarbiu klausimu Lietuvoje pradėta reprezentatyvi gyventojų apklausa, o Seimui ar Vyriausybei priimant galutinį sprendimą reikės subjektyvių argumentų triukšme išskirti esminį – objektyvų – signalą. ES šalių atstovai turės tartis, kad laikas tarp kaimynių kuo mažiau skirtųsi.

Pradėkime nuo to, apie ką kalbame, – susitarkime dėl sąvokų ir kai ką prisiminkime.

Vasaros laikas – tai juostinis laikas su pridėta viena valanda. Jis dirbtinai įvedamas pavasarį. Su vasara turi bendra tik tiek, kad ši metų dalis – ilgiausias jo laikotarpis.

Juostinis laikas – geografinių ilgumų juostos vidurio vietinis saulės laikas. Dėl jo susitarta 1884 m. Vašingtono konferencijoje. Tada Žemės rutulys padalytas į 24 laiko juostas, kurių plotis – 15 laipsnių, arba 1 val. Nulinės laiko juostos vidurys driekiasi per dienovidinį Grinvičo vietovėje Londone. Grinvičo dienovidinio vietinis saulės laikas vadinamas pasauliniu laiku. Lietuva yra 2-ojoje laiko juostoje. Kiek taškų ant žemės paviršiaus geografinės ilgumos kryptimi, tiek skirtingų vietinių saulės laikų. Kad nebūtų painiavos, žmogus sugalvojo juostinį laiką.

Laikas, išmatuotas pagal Saulę tam tikrame geografiniame dienovidinyje, vadinamas vietiniu saulės laiku. Tai tikrasis laikas konkrečioje vietovėje. Jis vienodas visuose to paties dienovidinio taškuose. 24 laiko juostas atitinka 24 jų vidurio dienovidiniai. Tarp gretimų dienovidinių laikas skiriasi viena valanda. Toje pačioje laiko juostoje bet kurios vietovės vietinis saulės laikas nuo juostinio laiko gali skirtis daugiausia 0,5 val., o kai naudojame vasaros laiką – 1,5 val.

Iki laiko sukiojimo gyvenome žiemos laiku, gilioje senovėje – tikruoju laiku. Vadinasi, esame prisitaikę prie tūkstančius metų bioritmus per evoliucijos eigą diktavusios Saulės.

Žiemos laikas – tai juostinis laikas. Mums tai antros laiko juostos vidurio vietinis saulės laikas. Šio ir vietinio saulės laiko skirtumas bet kurioje laiko juostos vietovėje gali skirtis daugiausia 0,5 val.

Vietinį saulės, arba tikrąjį, laiką rodo šešėliniai Saulės laikrodžiai. Pats paprasčiausias Saulės laikrodis – į žemę įsmeigtas pagaliukas. Sekant jo šešėlio ilgį galima užfiksuoti vidurdienį: Saulė 12 val. dienos – aukščiausiai virš horizonto (viršutinėje kulminacijoje), o pagaliuko šešėlis – trumpiausias. Palyginę Saulės laikrodžio ir mūsų naudojamo laikrodžio rodmenis, sužinosime mūsų naudojamo laiko ir tikrojo laiko toje vietovėje skirtumą. Minėta, kad didžiausias skirtumas naudojant vasaros laiką – 1,5 val., žiemos – 0,5 val.

Atraminis astronominis laiko tarpas – para. Tai laikotarpis tarp dviejų gretimų viršutinių Saulės disko kulminacijų. Pagaliuku lengva užfiksuoti jo pradžią ir pabaigą, t.y. išmatuoti. Matuoti laiką pagal Saulę – tai sąmoningai pripažinti ir priimti jos diktuojamą ritmą, prie kurio objektyviai yra prisiderinusi visa gamta. Jos, taip pat ir žmogaus, vystymąsi diktavo Saulė, kiekvieno iš mūsų bioritme ženklia dalimi yra ir Saulės ritmas.

Keista, deja, šiuo metu didesnė dalis reiškiančiųjų nuomonę pasisako už vasaros laiką. Vienas iš argumentų – man patinka vasara! Išgirdus jį, prie liūdnos šypsenos sunku ką pridurti. Bet reikia: minėta, kad vasaros laikas su vasara turi bendra tik tiek, kad jis dirbtinai įvedamas šiltuoju metų laiku. Įvedę šį laiką visą šviesųjį paros laikotarpį viena valanda pavėliname, bet jo trukmė lieka ta pati: kiek šviesos pralaimime ryte, tiek jos laimime vakare. Kiekvienai metų parai galioja natūraliai šviesaus laikotarpio joje tvermė. Jokiais technokratiniais metodais to pakeisti neįmanoma. Šie samprotavimai atremia ir kitą vasaros laiko šalininkų argumentą, kad palikus vasaros laiką bus ilgiau šviesu po pietų. O ryte? Ryte juk prašvis vėliau!

Laiko kaitaliojimo iniciatoriai, bandydami labiau suderinti žmonių aktyvų paros periodą su šviesiuoju paros metu, mėgino gauti ekonominį efektą. Dabar dauguma jų sutinka, kad tai tik iliuzija – jokios apčiuopiamos ekonominės naudos negauta. Ar ne metas pradėti matuoti ne tik ekonominę naudą?

Kitas argumentas – vasaros laiką reikėtų rinktis dėl to, kad jis, neva, artimesnis mūsų bioritmams. Vasaros laikas – tai dirbtinai pakeistas juostinis laikas pridėjus vieną valandą. Pradėdami naudoti šį laiko fiksavimo būdą, laikrodžių rodykles pasukame į priekį, grįždami prie žiemos laiko – valanda atgal. Žiemos laikas yra artimesnis konkrečios vietovės tikrajam laikui. Pirmą kartą žmogus pabandė sukioti laikrodžius prieš šimtą metų, Lietuvoje tai darome tik kelis dešimtmečius. Iki laiko sukiojimo gyvenome žiemos laiku, gilioje senovėje – tikruoju laiku. Vadinasi, esame prisitaikę prie tūkstančius metų bioritmus per evoliucijos eigą diktavusios Saulės.

Ar kelių dešimčių metų dirbtinė laikrodžių sukiojimo patirtis gali pakeisti tūkstantmečius besiformavusius inertiškus bioritmus? Ar šie ir panašūs argumentai turėtų nulemti sprendimą tokiu itin svarbiu klausimu? Tikrai ne, kadangi jie išreiškia atskirų žmonių ar jų grupių norus, paremtus siaurais, trumpalaikiais interesais, užgožiančiais esmę.

Tad pasirinkime ir pasilikime žiemos laiką, artimą tikrajam. Kad išvengtume maišaties, sau ir Europos kaimynėms palinkėkime grįžti prie vienodos laiko juostų sistemos. Išmintingas sprendimas – visada paprastas.

Išminčius tas, kuris moka skaityti gamtos ženklus. Nepastebėti Saulės gali tik apakintas pasipūtėliškos minties, kad viską galima įgyvendinti dirbtinėmis priemonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nikas

Nikas portretas
Iš tikro reikėtų skaityti taip: Apkvailinti lietuviai pasiūlė Europos Komisijai atsisakyti laiko keitimo. Kvailam pasiūlymui kvailai pritarta, šalims narėms leista pasirinkti, ar gyventi šviesoje ar lindėti tamsybėje ištisus metus. Iš diskusijų matosi, kad kvailių tikrai netrūksta.

Nikas

Nikas portretas
Nesuprantu žmonių kvaili jie, ar tik tokiais apsimeta. Kokia nauda pasirinkus žiemos laiką iš to, kad ryte anksčiau prašvinta? Šiaip ar taip, visi normalūs dirbantys žmonės ryte eina į darbą ir jame praleidžia visą dieną, koks gi skirtumas ar 5, ar 6, ar 7 valandą prašvis? Visais atvejais tas rytinis šviesos metas yra daugumai nenaudingas ir vasaros metu prašvitus 2 h nakties vis tiek bus pramiegamas. Visai kas kita yra ilgesni šviesūs vakarai, kai grįžus iš darbo tarkim 19 h, dar gali kažką lauke padirbėti ar paiškylauti šviesiai iki 23 h. Realiai, pasirinkus žiemos laiką iš daugumos žmonių būtų pavogta 1 h. produktyvaus gyvenimo laiko ir visa tai dėl savo "stuburo" neturėjimo, o paisymo kažkokių kliedesių apie laiko sukiojimo žalą, apie tai, kad reikia bendro laiko su kažkokia Suomija ar Estija, kur ir taip vasarą baltosios naktys ir jiems vasarą šviesūs vakarai nėra aktualu.

ne vyturys

ne vyturys portretas
Gal bent jau nustokim diskriminuoti ir vadinti tinginiais tuos, kieno natūralus bioritmas nesutampa su daugumos, t.y. 'vyturių'? Asmeniškai mano diena natūraliai (išbandžiau keltis be žadintuvo kasmetinių atostogų metu tiek žiemą tiek vasarą po 2 sav.) prasideda apie 8 ryto (prabundu ir jau nebenoriu miego) ir baigiasi apie 22-23 val. (pradedu žiovauti). Atrodytų, vasaros laikas būtų geriau, bet.. Buvo daryta LT apklausa, parodžiusi, kad dauguma už vasaros laiką yra nuo 55 m. amžiaus žmonės - tie, kam organizmas jau ir taip mažiau miego reikalauja bei pensininkai, kurie gali keltis ir gulti kada nori. Likusieji esam pririšti prie darbo/mokslo laiko: daugelis dirba 8-17 arba 9-18 val., todėl ar tems 15 ar 16 val. mums nėra jokio skirtumo, vis tiek žiemą namo grįšim tamsoj, o šviesus vakaras dirbančiam nelabai reikalingas - kad išsimiegotum, vis tiek tenka anksti gulti, kitaip neišsimiegosi, o kai šviesu- nesinori. O va keltis lengviau, kai šviesiau, ir greičiau galva pradeda dirbti.
VISI KOMENTARAI 97

Galerijos

Daugiau straipsnių