Quantcast

Stebina grybautojų laimikiai

Itin šilti šių metų gegužės orai pažėrė netikėtumų – grybautojai miškuose ir parkuose jau aptinka baravykų.

Tokiomis žiniomis socialiniame tinkle dalijasi net du grybautojai. Vienas jų – kaunietis Edvinas tikina net neabejojantis, jog rado pirmąjį šiais metais baravyką.

Vyras pasakojo aptikęs į baravyką panašų grybą netoli Kauno marių, ties Salomėjos Nėries muziejumi, ant šlaito.

"Netyčiukas, šalia tako augo. Veiksmas vyko sekmadienį. Tiesiog ėjau pasivaikščioti, net peilio neturėjau, tad nepjoviau aš jo. Pasidžiaugiau ir vėl padėjau ant žemės", – pasakojo kaunietis.

Kitas grybautojas savo radiniu nustebino net mikologus. Plungiškis tikino aptikęs baravykų Plungės dvaro parke.

Nors socialinių tinklų vartotojai vyro pasidalytoje nuotraukoje atpažino vasarinį baravyką (Boletus reticulatus), Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė neskubėjo daryti išvadų.

"Jei Plungės dvaro parke yra ąžuolų, galėtų būti, kad ir baravykas. Iš nuotraukų sunku spręsti. O štai prie Kauno marių rastas grybas yra žvyre. Baravykai smėlyje ir žvyre neauga. Kitoje nuotraukoje lyg ir mėlynuoja grybo mėsa, vadinasi, tai neturėtų būti vasarinis baravykas. Tačiau buvo šilta, o ir palijo, tad sąlygos dygti grybams tikrai tinkamos", – situaciją komentavo J.Motiejūnaitė.

Mikologė tikino, jog identifikuoti tiksliau galėtų tik apžiūrėjusi grybo kepurėlės apačią.

"Gal ten paąžuolis? Mums reikia dviejų dalykų, kad tiksliai įvertintume, – kokia aplinka ir kas po tuo grybu. Kol nenupjausime, nesužinosime", – teigė J.Motiejūnaitė.

Tačiau tas faktas, kad net du gyventojai pranešė apie aptiktus grybus, leidžia spėti, jog miškuose jų vis dėlto jau yra.

"Vasariniai baravykai, lotyniškai vadinami Boletus reticulatus, iš tiesų pasirodo po karštų ir lietingų orų. Vasarinių baravykų galvelė gali būti šviesi. Tačiau šis grybas tikrai nėra vadinamasis kartiklis, bet neabejojame, kad bus baravykinių šeima", – pastebėjo J.Motiejūnaitė.

Pasibaigus bobausių sezonui, grybautojai įnirtingai dalijosi gausiais pavasarinių balteklių laimikiais. Kitaip dar šie grybai vadinami avižėlėmis, mojavikais, jurgiaguotėmis, greitgrybiais.

Šie grybai renkami pamiškėse, parkuose, paežerėse, paupiuose, krūmingose ganyklose, tarp žolių.


Šiame straipsnyje: grybasBaravykasgrybaimiškai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Baravykas

Baravykas portretas
Taip,yra baravyku,pats radau keleta Sernu miske
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių