Quantcast

Įspūdinga juodojo raganosio kelionė į Afriką

  • Teksto dydis:

Skubių siuntų pristatymo bendrovė DHL įvykdė dar vieną gyvūnų transportavimo projektą ir pergabeno juodąjį raganosį iš Čekijos į Tanzaniją.

Trejų metų raganosio patelės, vardu Eliska, perkėlimas į gamtinį rezervatą Tanzanijoje yra gyvūnų išsaugojimo projekto dalis, kurią vykdo „George Adamson Wildlife Preservation Trust“ organizacija. Jos tikslas yra padėti išsaugoti nykstančias gyvūnų rūšis natūralioje aplinkoje.

„Eliskos transportavimas į Tanzaniją yra dar vienas gyvūnų projektas, kuriuo galime didžiuotis ir tuo pačiu prisidėti prie nykstančių gyvūnų rūšių išsaugojimo, – sako „DHL Express“ vadovas Kenas Allenas. – Mes nepaprastai džiaugiamės, kad turime galimybę transportuoti šį gražų gyvūną namo į Afriką ir tokiu būdu prisidėti išsaugant rytų juodųjų raganosių populiaciją. Tokie sudėtingi projektai kaip šis, kai negalima padaryti jokios klaidos, leidžia mums parodyti, kad esame stiprūs turėdami savo siuntų tinklą ir profesionalius logistikos ekspertus.“

Eliskos gabenimu rūpinosi apie 40 DHL specialistų pradedant žemės pervežimo logistais, baigiant aviacijos ir muitinės tarpininkais, kurie net 5-iose šalyse rūpinosi reikiamais dokumentais bei sertifikatais. Raganosė, sverianti 900 kg, iš Čekijos Dvur Kralove zoologijos sodo, kuriame gimė 2012 m., nuvežta į pagrindinį Europos siuntų paskirstymo punktą Leipcige Vokietijoje. Ten ji buvo pakrauta į lėktuvą, specialiai pritaikytą transportuoti gyvūną. Iš Leipcigo lėktuvas tiesiogiai skrido daugiau nei 6500 km į Kilimandžaro oro uostą Tanzanijoje, iš kur Eliska krovininiu automobiliu pervežta į savo naujuosius namus laukinės gamtos rezervate. Visos kelionės metu raganosę lydėjo ir prižiūrėjo specialistų komanda, kurioje buvo ir vienas geriausių juodųjų raganosių veterinarų dr. Pete'as Morkelas. Į lėktuvą buvo pakrauta ir penki konteineriai maisto bei vandens.

„Džiaugiamės, kad DHL galėjo mums pagelbėti šiame projekte, nes toks gyvūnas gali būti patikėtas tik partneriams, galintiems garantuoti saugų gyvūno pergabenimą. Kadangi mums nebereikėjo rūpintis transportavimu, tai visą dėmesį galėjome skirti raganosio naujojo gyvenimo Afrikoje adaptacijai“, – sako Tony Fitzjohn, „The George Adamson Wildlife Preservation Trust“ organizacijos vadovas.

Juodieji raganosiai priklauso vienai labiausiai nykstančių žinduolių grupei, kurių populiacija Afrikoje XX a. pabaigoje ypač pradėjo mažėti dėl suintensyvėjusio brakonieriavimo. Šiandien visame pasaulyje tokių raganosių priskaičiuojama iki 800. Dvur Kralove zoologijos sodas, kuriame Eliska ir gimė, yra gerai žinomas dėl juodųjų raganosių veisimo. Iki šiol šiame zoologijos sode jau yra gimę 43 raganosiai.

„Eliskos išvykimas yra ir džiugus, ir liūdnas įvykis mūsų zoologijos sodui. Mums labai liūdna atsisveikinti su vienu mylimiausių gyvūnų, bet tuo pačiu esame laimingi, kad prisidėjome prie nykstančių gyvūnų išsaugojimo projekto ir nekantraujame pamatyti, kaip Eliska adaptuosis naujoje aplinkoje“, – sako Premyslas Rabasas, Dvur Kralove zoologijos sodo direktorius.

Per pastaruosius keletą metų DHL prisidėjo prie keleto gyvūnų išsaugojimo projektų, tarp kurių – trijų juodųjų raganosių gabenimas iš Jungtinės Karalystės į Tanzaniją 2012m, dviejų Sumatros tigrų gabenimas iš Australijos ir Amerikos į Londono zoologijos sodą. 2013 m. dvi pandos pervežtos iš Kinijos į Belgijos rezervatą, kuriame viena jų susilaukė jauniklio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių