Quantcast

Skatins naudoti mažiau plastikinių maišelių

  • Teksto dydis:

Plastikinis maišelis sūreliui, kitas – ananasui ir dar pora jų smulkiems užkandžiams susidėti. Tai – šių dienų pirkėjų apsipirkimo įpročių iliustracija. Įpratę plastikinius vienkartinius maišelius naudoti perdaug neskaičiuodami, šių jie sunaudoja įspūdingais kiekiais. Vėliau plastikiniai maišeliai patenka į gamtą, kurioje kelia grėsmę joje gyvenantiems paukščiams ir žinduoliams. Siekdami ugdyti žmonių sąmoningumą, Lietuvos ornitologų draugija kartu su prekybos tinklu „IKI“ pradėjo informacinę kampaniją, kuria siekiama paskatinti pirkėjus naudoti mažiau vienkartinių plastikinių maišelių.

Plastikas – ilgai natūraliai irstanti gamtoje medžiaga, todėl šiai jis daro ilgalaikį poveikį. „Kadangi plastikiniai maišeliai ilgai nesuyra, plačiai juos naudojant gaunamas spartus akumuliacinis šių teršalų efektas, ypač pastebimas paskutiniais metais“, – teigia Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Liutauras Raudonikis. Ornitologas priduria, jog plastikiniai maišeliai per trumpą laiką labai plačiai paplinta gamtoje: „Taip yra pirmiausia dėl vėjo, vandens pernašų ir kitų priežasčių.“

„Mūsų prekybos tinklas plastikinių maišelių vartojimą ir galimą neigiamą jų poveikį aplinkai mažina įvairiomis priemonėmis. Ši bendra kampanija, kurios pagrindinis herojus – meškėnas, nepatenkintomis akimis žvelgiantis į pirkėją ir klausiantis, ar tikrai jam reikia dar vieno maišelio – viena jų. Tikimės, kad atkreipsime pirkėjų dėmesį ir tai padės sumažinti plastikinių maišelių naudojimą“, – ekologines prekybos tinklo iniciatyvas komentuoja „IKI“ Viešųjų ryšių departamento vadovas A. Petraitis.

Plastikiniai maišeliai, atsiradę gamtoje, jos gyventojams, ypač smulkiems žinduoliams ir paukščiams, ima kelti didžiulę grėsmę. Tai patvirtina ir Liutauras Raudonikis, nesunkiai išvardinęs išmetamų plastikinių maišelių padarinius paukščiams. „Visų pirma, visaėdžiai paukščiai, suradę judančius plastikinius maišelius ar jų dalis, pabando, ar tai „valgoma“, netyčia nuryja ir žūva dėl virškinimo trakto užkimšimo ar apsinuodijimo plastiku. Tai dažnai nutinka paplūdimiuose, sąvartynuose ar prie maisto konteinerių. Jūrose plūduriuojančius maišelius puola kirai ir kiti jūriniai paukščiai, spėjama todėl, jog šie peršviečiamo plastiko maišeliai jiems sudaro vandens paviršiuje plaukiančių žuvų būrio vaizdą“, – kalba Liutauras Raudonikis.

Su Lietuvos ornitologų draugija prekybos centras „IKI“ bendradarbiauja jau nuo 2012-ųjų. Jau kuris laikas prekybos tinklo parduotuvėse galima įsigyti ir daugkartinio naudojimo pirkinių maišelių, kurie yra ne tik ekologiški – dalis jų pajamų yra skiriama trijų Lietuvos nykstančių paukščių – uralinės pelėdos, žalvarinio ir kukučio – apsaugai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
Galima naudoti tuos maiselius,jeigu reikia,bet reikia ir rusiuoti. As visada rusiuoju ir metu i plastmasei skirta konteineri. Jeigu visi elgtusi atsakingai,tai nebutu ir problemos. Tevai nuo mazu dienu turi pratinti vaikus ir patys rodyti pavyzdi,kad siuksles butu rusiuojamos. Bet daznai buna taip,kad atvyke i gamta,piktinasi,kad randa siukslyna,o isvaziuodami patys palieka kalnus siuksliu ir vaikai tai mato. Reikia pradeti nuo saves. Visai nesunku ismesti maiselius ir kt.siuksles i tam skirtus konteinerius ir problema bus nors dalinai isspresta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių