Quantcast

Šių metų rugpjūtis buvo karščiausias Žemėje nuo 1880 metų

  • Teksto dydis:

Pagal vidutinę oro temperatūrą virš mūsų planetos sausumos ir vandenynų praėjęs rugpjūtis buvo karščiausias iš visų Žemėje registruotų šio rodiklio duomenų, pranešė ketvirtadienį JAV nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija NOAA.

Jeigu tokia tendencija dar laikysis, 2014-ieji gali pateikti daugiau planetos šilumos rekordų; bet tokia eiga vėl keltų nerimą dėl pasaulinio klimato šiltėjimo spartos ir iškastinio kuro deginimo.

Minėto mėnesio temperatūra buvo 1,35 laipsnio pagal Fahrenheitą (arba 0,75 laipsnio pagal Celsijų) didesnė už XX amžiaus vidurkį, nurodė JAV agentūra savo mėnesinėje ataskaitoje apie klimatą.

„Šis nuokrypis buvo didžiausias nuo bet kurio registruoto mėnesio vidurkio“, – sakė NOAA klimatologas Jake'as Crouchas (Džeikas Kraučas), pridurdamas, kad oro temperatūra įrašoma nuo 1880 metų.

Oro virš sausumos ir vandenynų mėnesio temperatūros vidurkis šį rugpjūtį buvo 61,45 laipsnio pagal Fahrenheitą (16,35 laipsnio pagal Celsijų). Kai XX amžiaus rugpjūčio temperatūros vidurkis buvo 60,1 F (15,6 C).

Laikotarpis nuo sausio iki rugpjūčio buvo trečias šilčiausias per visą registravimo istoriją, nurodoma ataskaitoje.

„Jeigu per likusį 2014 metų laikotarpį nuokrypis nuo vidurkio išliks ryškus, mums teks iš šilčiausių metų kategorijos“, – pažymėjo J.Crouchas.

„Arba galima taip vertinti – jeigu per likusius keturis mėnesius, nuo rugsėjo iki gruodžio, kiekvienas šių mėnesių bus bent tarp penkių šilčiausių istorijoje, 2014-ieji bus rekordiškai šilčiausi visos planetos mastu“.

Dauguma Žemės vandenynų praėjusį mėnesį buvo gerokai šiltesni negu vidurkis, pridūrė jis.

Sausumoje oro temperatūros Jungtinėse Valstijose buvo netoli vidurkio, o Europoje, centrinėje Azijoje ir Australijoje – nuo arti vidurkio iki šiek tiek žemiau vidurkio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių