Quantcast

Šamų žvejoti dar negalima, bet restoranas puikuojasi laimikiu: bauda negresia

Virtualioje erdvėje plinta restorano „Šturmo švyturys“ darbuotojų pagauto šamo, sveriančio 70 kg, nuotraukos. „Šamus galima gaudyti tik nuo balandžio 1d. Suprantu, jog šamas „netyčia“ pakliuvo į tinklus gaudant kitas žuvis, tačiau papjauti ir suėsti jo tikrai nereikėjo...“, – socialiniame tinkle penktadienio popietę rašė aplinkosaugininkas Linas Jonauskas. 

Gamtos mylėtojai kaipmat pasipiktino tokiu restorano darbuotojų elgesiu, tačiau, pasirodo, laimikiu besidžiaugiančios maitinimo įstaigos bausti nėra už ką.

Aplinkos ministerijos atstovai teigia žinantys apie šį atvejį, tačiau restoranas galiojančių įstatymų nepažeidė.

„Iki balandžio 1 dienos draudimas gaudyti šamus galioja tik žvejams mėgėjams. Žvejams verslininkams šamų žvejybos draudimų išvis nėra“, – portalui teigė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų politikos grupės vyresnysis patarėjas Vilmantas Graičiūnas. Anot specialisto, verslininkams galioja kiti draudimai ir terminai. Žvejams verslininkams nėra ir draudimų žvejoti vėgėlių.

„Facebook“ nuotr.

Kodėl žvejams verslininkams šamus žvejoti yra leidžiama? „Kuršių mariose, Nemuno žemupyje, šamų pagaunama tikrai nedaug – gal vienas kitas per metus. Ir šis šamas, aišku, yra pagautas žvejojant stintas. Gaudant stintas yra viena nuostata: atgal į vandens telkinį turi būti paleisti šios žvejybos metu sugauti sterkai. Žvejams verslininkams leidžiama žvejoti ne mažesnius nei 75 cm ilgio šamus, o šis sveria 70 kg, tad nustatytą dydį jis viršija kelis kartus. Tad taisyklių jie nepažeidė“, – aiškino V. Graičiūnas. Šis 70 kg šamas galėjo būti pagautas Nemuno žemupyje, nes čia dabar tinklais traukiamos stintos.

„Facebook“ nuotr.

Visgi jeigu šamą nuo lapkričio 1 iki balandžio 1 dienos būtų pagavęs žvejys mėgėjas jam grėstų bauda iki 300 eurų, o žvejybos įrankiai, valtys ir kitos žvejybos priemonės būtų konfiskuojami. Be to, pažeidėjas turėtų atlyginti gamtai padarytą žalą – sumokėti po 290 eurų už kiekvieną sugautą šamą.

„Žvejams mėgėjams šamus gaudyti buvo uždrausta prieš 2 ar 3 metus, mat atsirado toks žvejybos būdas kaip žiemojančių šamų kabliavimas. Ypač  toks žvejybos būdas buvo paplitęs Nemune, gilesnėse duobėse. Inspektoriams įrodyti, kad žuvis būtų sugauta neteisėtu būdu – pakirtumu, užkabinant ne už galvos, lūpos, bet už šono, – yra labai sudėtinga. Dažniausiai žvejai pasiteisindavo, kad įtraukiant į valtį ir buvo naudojamas tas kablys“, – sakė V. Graičiūnas.

Su restorano vadovu penktadienį portalui susisiekti nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Kaip ir visur Lietuvoje ,vieniem viskas galima , nes jie naikina masiškai , o kas tik meškerioja , arba celofaninį maišelį nugvelbia -TEISMAS IR KALĖJIMAS ., PAVYZDYS TEISĖJAI , ADVOKATAI , IR ŽVEJAI .

WTF

WTF portretas
bet tai kur istatymai prasilenkia su logika..Zvejams megejams draudziama o verslininkam tinklais lupt leidziama(tipo jie nezaloja zuvu ir yra"legalus nebrakonieriai")... jei draudziama ta turi buti ir tiems ir tiems.. kas tokius istatymus prieme?? pavardem ivardinkit..!

...

... portretas
Matyt, tokiame 'Be tabu' restorane nesunkiai gautum šunienos ar katinienos, ir gal net operatyviai atsivestą šunelį iškeptų.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių