Quantcast

Rusijoje bandoma išvaduoti kone 100 banginių būrio žinduolių

  • Teksto dydis:

Dešimtys orkų ir baltųjų banginių, sugautų parduoti okeanariumams, atkreipė dėmesį į miglotą Rusijos prekybą, bet pastangas išvaduoti šiuos banginių būrio gyvūnus blokuoja vidaus nesutarimai vyriausybėje.

Rusija yra vienintelė valstybė, kurioje galima „švietimo“ tikslais vandenyne gaudyti orkas ir baltuosius banginius. Šia teisine spraga buvo naudojamasi eksportuojant šiuos gyvūnus, ypač į Kiniją, kur daugėja pramogų parkų vandenynų tema.

Praktika sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje, kai buvo išplatintos nuotraukos, kuriose matyti, jog daugybė šių jūrinių žinduolių – 11 orkų ir 87 baltieji banginiai – laikomi sugrūsti mažuose aptvaruose saugomame objekte Nachodkos mieste Tolimuosiuose Rytuose.

„Niekada niekur pasaulyje nėra buvę tiek daug per vieną sezoną sugautų ir vienoje vietoje laikomų gyvūnų“, – sakė Dmitrijus Lisicynas, vadovaujantis nevyriausybinei organizacijai „Ekologinė Sachalino sargyba“ (EVS). Jis iškilo kaip kampanijos už praėjusią vasarą sugautų jūrinių žinduolių paleidimą atgal į vandenyną aktyvistas.

Spaudžiant visuomenei, Rusijos tyrėjai pradėjo du tyrimus dėl brakonieriavimo ir žiauraus elgesio su gyvūnais, o Rusijos aplinkosaugos priežiūros institucija nurodė atsisakiusi išduoti leidimus jų eksportui.

Tačiau tyrimai ir bet koks potencialus bylų nagrinėjimas teisme gali užtrukti mėnesių mėnesius.

Viena didelė kliūtis išlieka Rusijos vyriausybėje, kur Aplinkos ministerija sako, kad gyvūnus reikia skubiai paleisti, o žūklės agentūra jų sugavimą vadina teisėta atitinkamos pramonės šakos dalimi.

Liko 200 orkų

Sugautos orkos priklauso retesnių, ruonius medžiojančių orkų populiacijai, kurios nariai nesikryžmina ir nebendrauja su žuvimis mintančiomis orkomis.

Aplinkos ministerija bandė įtraukti ruonius medžiojančias orkas į nykstančių gyvūnų sąrašą, sakė ministerijos atstovė Olga Krever.

Rusijos vandenyse „šiai populiacijai priklauso tik 200 suaugusių gyvūnų“, sakė ji.

Tačiau Žemės ūkio ministerija, kuriai yra pavaldi žūklės agentūra ir kuri vykdo politiką dėl nesaugomų jūrinių rūšių, orkas laiko pavojingais gyvūnais, konkuruojančiais dėl Rusijos žuvų išteklių, ir netiki, kad joms gresia išnykimas, sakė O. Krever. Šį ginčą ji pavadino didele problema.

Pasak O. Krever, abiejų ministerijų vadovai galėtų susėsti ir greitai išspręsti klausimą dėl Nachodkoje laikomų gyvūnų likimo, nes „tam reikia politinio sprendimo“.

Jūrų žinduolių ekspertai sako, kad paleidimo sėkmės tikimybė didelė, bet žūklės agentūra AFP sakė, kad paleidus sugautus gyvūnus iškiltų „didelė jų masinės žūties rizika“.

„Nei orkos, nei baltieji banginiai nėra nykstantys gyvūnai“, tai tiesiog ištekliai, kuriais galima naudotis pagal esamus įstatymus, sakė agentūros atstovas Sergejus Golovinovas.

Konfliktas įkaito per praėjusią savaitę Maskvoje įvykusią konferenciją, kurioje žūklės lobistas Aleksandras Pozdniakovas, susijęs su gyvūnus Nachodkoje laikančiomis kompanijomis, staiga susiejo šį reikalą su Rusijos ir JAV geopolitine kova.

„Šiandien vyksta kova už Kinijos rinką“, – pareiškė A. Pozdniakovas. Pasak jo, jei Nachodkoje laikomi gyvūnai nebus pristatyti į Kiniją, „šią rinką perims amerikiečių kompanijos“.

„Šou žvaigždės“

Tačiau jis nepaminėjo to, kad laukinių orkų gaudymas Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje buvo sustabdytas dar 8-ajame dešimtmetyje, dėl visuomenės nepritarimo.

Pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje veikia 74 pramogų parkai vandenynų tema, kuriuose laikoma banginių ir delfinų, nurodo šią industriją stebintis gyvūnų apsaugos organizacijų aljansas „China Cetacean Alliance“. Be to, Kinijoje statoma daugiau tokių parkų.

Orkos naujiems kinų parkams „yra tarsi vyšnia ant torto“, per neseniai įvykusį protestą prieš jūrinių žinduolių gaudymą sakė pasaulinės organizacijos „Greenpeace“ Rusijos skyriaus aktyvistas Oganesas Targulianas.

„Jos yra šou žvaigždės“, – sakė jis.

Visos 17 orkų, kurias Rusija eksportavo nuo 2013 metų, atsidūrė Kinijoje, rodo Jungtinių Tautų Pasaulinės prekybos laukiniais gyvūnais konvencijos (CITES) duomenys. Kiekvieną šių orkų muitinė įvertino daugiau kaip milijonu dolerių (eurų).

Nors Nachodkoje laikomų gyvūnų tikriausiai nebus leista eksportuoti, jų likimas lieka neaiškus: jų paleidimui gali reikėti prezidento Vladimiro Putino politinio sprendimo, sakė D. Lisicynas.

Vakaruose daugelis nepritaria itin protingų jūrinių žinduolių laikymui tokiuose parkuose kaip JAV tinklas „Sea World“, bet Rusijoje visuomenės nuomonė nėra tokia užtikrinta.

Kompanijos, kurios sugavo minimus gyvūnus, nepasiduoda. Savaitgalį jos atidarė naują paskyrą socialiniame tinkle „Instagram“, kurioje liaupsina objektą Nachodkoje ir gina okeanariumų industriją.

„Lobistų raumenys“

Šeštadienį dešimtys šios industrijos šalininkų sutrikdė mitingą už sugautų gyvūnų paleidimą. Jie pasirodė su plakatais su užrašais „Kiekviena orka yra 10 darbo vietų“, turėdami omenyje įgulas, samdomas joms sugauti, ir pasitraukė tik atvykus policijai.

„Matome, kad kompanijos ėmė kovoti, – sakė D. Lisicynas. – Jos naudojasi savo lobistiniais raumenimis.“

Tuo tarpu mokslininkai jau pradeda rengtis galimam gyvūnų paleidimui.

„Anksčiau niekada nebuvo paleista tiek daug gyvūnų“, – sakė baltuosius banginius tyrinėjantis Dmitrijus Glazovas iš Maskvoje veikiančio Severcovo ekologijos ir evoliucijos instituto.

Pasak jo, tokios apimties projektui tikrai reikės tarptautinės kompetencijos ir finansavimo. Orkoms ir baltiesiems banginiams, kurie šeriami nugaišusiomis žuvimis, reikės adaptacijos periodo, kad jie galėtų visiškai grįžti prie savo natūralių maisto šaltinių.

„Mokslui tokios daugybės gyvūnų paleidimas būtų neįkainojamas, – sakė D. Glazovas. – Tačiau pirmiausia turi būti sprendimas.“


Šiame straipsnyje: Rusijabanginiaižinduoliaiorkos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių