Quantcast

Rugpjūčio karaliai – liūtai

  • Teksto dydis:

Senovės Egipte liūtas laikytas šventu gyvūnu. Aukštuomenė troško būti siejama su šiuo gyvūnu dėl jo narsos ir jėgos, tad liūto simbolis sutinkamas herbuose, antspauduose bei įvairiuose ornamentuose. Šiais laikais liūtas simbolizuoja drąsą, valdžią ir stiprybę, o liepos-rugpjūčio mėnesį gimusieji didžiuojasi esantys liūtai pagal Zodiako ženklą. Nepaisant to, liūtai sparčiai nyksta. Siekiant informuoti visuomenę apie šių gyvūnų padėtį gamtoje ir pabrėžti jų svarbą, rugpjūčio 10 diena yra paskelbta Pasauline liūtų diena.

Mokslininkai liūtus skirsto į Afrikos liūto ir mažojo Azijos liūto porūšius. Seniau liūtai gyveno Pietų Europoje, visoje Afrikoje ir kai kuriuose Azijos regionuose. Dauguma liūtų šiuo metu gyvena rytinėje ir pietinėje Afrikoje, o jų skaičius sparčiai mažėja. Nors to priežastis nėra visiškai aiški, tačiau didžiausią susirūpinimą kelia buveinių nykimas bei akistata su žmonėmis. 

Liūtų patinai turi karčius ir yra stambesni už pateles, sveria apie 250 kg. Tai yra antroji pagal stambumą katė pasaulyje (liūtus lenkia tik tigrai). Kadangi liūtai gyvena savanose, sausringose vietovėse jie prisitaikę ištverti ilgą laiką be vandens.

Liūtai – vienintelės katės, gyvenančios šeimomis, kurios dar vadinamos būriais. Šeimą dažniausiai sudaro vienas ar daugiau patinų ir keletas giminystės ryšiais susijusių patelių su mažyliais. Šių plėšrūnų šeimose dažniausiai medžioja liūtės, nepaisant to, teisę pirmas ėsti turi šeimos galva – patinas, kuris ir suėda gardžiausius kąsnius.

Lytinę brandą patinai pasiekia penkerių metų, o patelės – ketverių. Šeimoje mažylius patelės dažniausiai veda vienu metu, tad liūtukai auga apsupti bendraamžių, o ir mamoms lengviau, kai gali padėti viena kitai. Jaunikliai nuo suaugusiųjų būna priklausomi iki 16 mėnesių.

Liūtai yra ir dideli tinginiai: per parą išmiega net iki 20 valandų. Liūtų riaumojimas girdimas už kelių kilometrų, taip jie žymi teritoriją.

Besisvečiuodami Lietuvos zoologijos sode Kaune, įsiklausykite, galbūt pasiseks išgirsti liūto riaumojimą. Lietuvos zoologijos sode jūsų lauks rugpjūčio mėnesio karaliai – Molė bei broliai Dango su Guru, kurie rugpjūčio 15 d. švęs savo trejų metų gimtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių