Quantcast

Rekordiškai šilti orai Arktyje lėmė masinį ledo tirpimą

  • Teksto dydis:

Arktyje dėl neįprastai šiltų orų ir praėjusiais metais pasiekto temperatūros rekordo šiame regione pradėjo masiškai tirpti ledas ir sniegas, o rudens šalčiai atėjo itin vėlai, antradienį pareiškė JAV vyriausybės mokslininkai.

Šis niūrus vertinimas buvo pateiktas 2016 metų leidinyje „Arctic Report Card“, metiniame pranešime, kurį paskelbė JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA). Šį leidinį rengė 61 mokslininkas iš viso pasaulio.

NOAA ataskaitoje apžvelgiamas laikotarpis nuo 2015 metų spalio iki 2016 metų rugsėjo. Joje nurodoma, kad vidutinė metinė oro temperatūra virš sausumos buvo pati aukščiausia nuo tada, kai tokie duomenys buvo pradėti rinkti.

„Šiemet ataskaita aiškiai rodo stipresnį ir labiau išreikštą nuolatinio atšilimo signalą nei kuriais nors ankstesniais mūsų stebėtais metais“ nuo pat 1900-ųjų, sakė NOAA Arkties tyrimų programos direktorius Jeremy Mathisas (Džeremis Matisas) per Amerikos geofizikos sąjungos konferenciją San Franciske, kur ir buvo išleista ši ataskaita.

„Šis atšilimo efektas Arktyje daro kaskadinį poveikį visai aplinkai“, – sakė jis.

Kasmet, nuo to laiko, kai mokslininkai pradėjo rengti ataskaitas, aplinka nuolat prastėja, sakė vienas iš autorių Donaldas Perovichas (Donaldas Perovičas). Šiemet parengta ataskaita yra jau vienuoliktoji.

„Kai visa tai prasidėjo, turėjot atidžiai klausytis, nes Arktis tik šnibždėjo apie pokyčius“, – sakė D.Perovichas, dirbantis Dartmuto koledžo Thayerio (Tajerio) inžinerijos mokykloje Naujajame Hampšyre.

„Dabar ji jau nebešnibžda. Ji kalba apie pokyčius. Ji šaukia apie pokyčius“, – pridūrė jis.

Dvigubai spartesnis atšilimas

Arkties regionas tebešyla dvigubai sparčiau negu likusi planetos dalis. Tačiau taip pat manoma, kad 2016-ieji taps šilčiausiais šių laikų metais.

Klimatą tyrinėjantys mokslininkai sako, kad šiltėjimo priežasčių yra keletas. Tarp jų yra ir iškastinio kuro deginimas, dėl kurio į atmosferą patenka šiltnamio dujos, pietiniai vėjai, kurie neša į šiaurę šiltą orą iš vidutinių platumų, bei meteorologinis reiškinys „El Nino“, kurio veikimas baigėsi metų viduryje.

Metinė Arkties oro temperatūra virš sausumos buvo 3,5 laipsnio pagal Celsijų aukštesnė nei 1900 metais, sakoma ataskaitoje.

Jūros paviršiaus temperatūra šilčiausią 2016 metų vasaros mėnesį – rugpjūtį – buvo penkiais laipsniais pagal Celsijų aukštesnė nei jos vidurkis 1982–2010 metais. Matavimai buvo atlikti Barenco ir Čiukčių jūrose, taip pat šalia rytinių ir vakarinių Grenlandijos krantų.

„Šiltos oro ir vandenyno temperatūros rudenį lėmė rekordiškai vėlyvus rudens šalčius“, – sakė D.Perovichas. Mokslininkas pažymėjo, kad Arkties jūros ledo minimumas nuo spalio vidurio iki lapkričio pabaigos buvo žemiausias nuo 1979 metų, kai buvo pradėtas palydovinis stebėjimas.

Be to, spalį jis buvo 28 proc. žemesnis nei 1981–2010 metų vidurkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
LAIKAS LIETUVOS MOKSLININKAMS ATEITI Į PROTĄ IR SUSIPAŽINTI SU KAUNIEČIO ROMUALDO ZUBINO JAU PRIEŠ 10 METŲ ATRASTAIS TREČIUOJU BEI KETVIRTUOJU ŽEMĖS AŠIES JUDĖJIMAIS, KURIE PUIKIAI PAAIŠKINA - KAS ŽEMĖJE VYKSTA LAIKE - 100, 1000, 3000, 6000, 48 000 IR 96 000 METŲ!!! BE ŠIŲ ŽEMĖS JUDĖJIMŲ PAŽINIMO VISOS PASAULIO MOKSLININKŲ IŠVADOS IR PROGNOZĖS YRA NIEKO VERTOS!!! PASAULIS BE LIETUVIŲ KALBOS PAŽINIMO YRA AKLAS!!!! LIETUVOS LITUANISTAI, PADĖKITE PASAULIO KALBININKAMS PAŽINTI IR ĮMINTI SENIAUSIŲJŲ KULTŪRŲ ŠALTINIUS O PER JUOS IR TAI, KAS VYKSTA SU KLIMATŲ ŽEMĖJE!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kas vyksta Žemėje ir ypatingai šiauriniame ašigalyje,nėra nieko nuostabaus! Dar daugiau - vyksta natūralus ir nesustabdomas geofizinis procesas ir dargi - greitėjantis! Kas ir kodėl vyksta? bei kas ir kodėl vyks? viskas yra jau žinoma! Mat, pasaulio mokslininkai negailėstingai atsilieka nuo Lietuvos geofiziko, proistoriko, hidrologo, proistoriko, meteorologo, vulkanologo, klimatologo ir t.t.inž. Romualdo Zubino, kuris jau prieš 10 metų visa tai išdėstė savo PENKIAKNYGĖJE " Per praeitį į ateitį" knygose "Perkūnas", "Per praeitį į ateitį", "Pažadinta praeitis", "Praregėjimas" ir "Praeitis ir Ateitis". Skaitykite ir pažinkite praeitį, Dabartį ir Ateitį! Gaila, kad Lietuvos mokslininkai neranda laiko susipažinti su Romualdo Zibino atrastais Trečiuoju bei Ketvirtuoju Žemės ašies judėjimais, kurie puikiai paaiškina - kas Žemėje vyko? kas vyksta? ir kas vyks? bent lemiamais artimausiais šimtmečiais - iki pat šio tūkstantmečio pabaigos?!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių