Quantcast

Radus šerno gaišeną būtina pranešti VMVT

  • Teksto dydis:

Prasidėjus javapjūtei ir kūlimo darbams, įsibėgėjus uogavimo ir grybavimo sezonui, žmonės miškuose ar laukuose gali pastebėti kritusių šernų. Jų negalima liesti ar judinti. Apie šerno gaišeną būtina kuo greičiau pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT).

„Afrikiniu kiaulių maru (AKM) užsikrėtusių šernų nemažėja nei Lietuvoje, nei kaimyninėse šalyse, todėl visi, net neūkininkaujantys, turime būti budrūs, kad ši užkrečiamoji liga neišplistų dar plačiau. Apie šernų gaišenas labai svarbu kuo greičiau pranešti, kad specialistai tinkamai jomis pasirūpintų, nes gulėdamos laukuose ar miškuose gali tapti užkrato šaltiniu“, – pabrėžia VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėja Eglė Petrokienė.

Specialistė sako, kad šią savaitę, AKM nustatytas Ignalinos rajone, šernui, kuris buvo rastas nugaišęs Vidiškių seniūnijos apylinkėse. Šis rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, kurioje nuolat vykdoma stebėsenos programa. 

Estijoje (Viljandi, Viljandi) šią savaitę AKM židinys užfiksuotas naminių kiaulių laikymo vietoje. Užkrėstoje fermoje buvo laikomos 6 kiaulės, iš kurių 2 patvirtintas AKM virusas. Šiemet tai jau 4 AKM židinys nustatytas Estijos kiaulininkystės ūkiuose.

Lietuvoje nuo šių metų pradžios užregistruotos 59 vietos, kuriose rasti ar sumedžioti 72 AKM sergantys šernai (27 sumedžioti, 45 rasti nugaišę).

Latvijoje šiais metais užregistruotos 293 vietos, Estijoje – 171, Lenkijoje – 43.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių