Quantcast

Patarimai, ką sėti ir sodinti

Per daugybę metų daržininkai sukaupė nemažai asmeninės patirties, kuri pravers besidomintiesiems natūraliomis augalų apsaugos priemonėmis, norintiesiems sužinoti, kada tinkamiausias laikas sėti, kam rūpi kitos daržų ir daržovių priežiūros subtilybės.

Štai daržininkė iš Kauno pakraščio Danutė Stiebelienė įsitikinusi, kad morkas, česnakus, petražoles, svogūnus, ridikėlius, pastarnokus, špinatus, salotas geriausia sėti, kai sužaliuoja gluosniai, laukuose braido gandrai. Sugrįžus kregždėms, užkukavus gegutei, galima sėti salierus arba sodinti juos daigais, sėti pupas, dašius, kalendrą, gelsves, agurkles, vasarą vartojamus burokėlius, sodinti ankstyvuosius kopūstus, brokolius, porus, svogūnus ir kt.

Daržininkės nuomone, jaunatis – netinkamas metas sėti ir sodinti. Tačiau tokiu laiku tinka genėti medžius, retinti krūmus, išskyrus žydinčius dabar ar tuoj žydėsiančius. O štai priešpilnis – tinkamas metas sėti ir sodinti daržoves, kurios brandina vaisius virš žemės: agurkus, pomidorus, žirnius, braškės ir pan. Pilnatis – palankus metas sėti salotas, krapus, špinatus ir pan. Per delčią tinka sėti ir sodinti daržoves, brandinančias vaisius žemėje: burokėlius, bulves, morkas ir kt. Beje, bulves geriausia sodinti, kai dangus "kelmuotas" ir kai jame karaliauja delčia.

Pats laikas pasiruošti skystų organinių trąšų – trečdalį metalinės, plastmasinės statinės arba kokios kitos talpyklos reikia prikrauti mėšlo, užpilti vandens, išmaišyti ir uždengti. Po trijų savaičių trąša bus paruošta. Laistant skiedžiama vandeniu santykiu 1:10.

Reikia įsidėmėti, kad morkos labai nemėgsta rūgščios, šviežiu mėšlu tręštos ar šviežiai pakalkintos dirvos. Morkoms labiausiai patiks praėjusiais metais kalkinta ir giliai sukasta humusinga dirva, o nepatiks – linkusi sudaryti plutą dirva, kurioje praėjusiais metais augo salierai ar pačios morkos. Jos pakenčia visokių kitokių daržovių kaimynystę.
Verta įsidėmėti, kad apvaliuosius trumpašaknius ridikėlius tinka auginti šiltnamiuose, o ilgašaknius – darže. Verta sėti kelių veislių (ankstyvųjų ir vėlesniųjų) ridikėlius, kad ilgai galėtume mėgautis šia šviežia daržove, kuriai patinka augti derlingoje, purioje dirvoje. Ridikėlius reikėtų laistyti šaltu, o ne įkaitusiu saulėje vandeniu. Pasėtus verta pridengti daržo plėvele – tuomet jie greičiau sudygs, jų nepuls spragės ir kitokie panašūs kenkėjai. Ridikėlius reikia laistyti ir retinti – tuomet jie bus sultingi, malonaus skonio ir nekartūs.


Šiame straipsnyje: daržassėjapavasaris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių