Quantcast

Naujojoje Zelandijoje banginių krizė jau pasibaigė

  • Teksto dydis:

Gelbėtojai sekmadienį atsargiai išreiškė viltį, kad pastaruoju metu Naujojoje Zelandijoje fiksuojama masinė banginių išplaukimo į krantą banga jau baigėsi, kai šimtai šių gyvūnų žuvo išplaukę į krantą.

Krizė prasidėjo penktadienio rytą, kai 416 banginių (ilgapelekių grindų rūšies) buvo aptikti išplaukę į krantą 26 kilometrų ilgio Atsisveikinimo nerijoje. O per savaitgalį dar keli šimtai pasekė jų pavyzdžiu. Manoma, kad sekli nerija trikdo gyvūnų navigacijos sistemas ir čia jie dažnai išplaukia į krantą.

Sekmadienio pavakarę pakilus vandeniui maždaug 300 banginių išplaukė Auksinės įlankos link Pietinės salos šiaurės vakaruose ir nuplaukė į gilesnius Kuko sąsiaurio vandenis.

„Puiki žinia. Delfinai nuplaukė tolyn“, – sakė Gamtosaugos departamento atstovas Andrew Lamasonas (Endriu Lameisonas).

„Tiksliai pasakėte, – sakė jis, paklaustas, ar galima teigti, kad krizė baigėsi. – Mes ištraukėme savo valtis iš vandens.“

Tokia žinia bus tikra atgaiva šimtams pavargusių savanorių, kurie pastarąsias tris dienas gelbėjo į krantą išplaukusius žinduolius ir laukė potvynio, kad padėtų jiems sugrįžti į vandenį.

Ši krizė prasidėjo penktadienį, kai 416 grindų įstrigo ant seklumų Atsisveikinimo nerijoje Auksinės įlankos regione, Pietų salos šiaurės vakaruose.

Dauguma jų nugaišo, bet savanoriai šeštadienį susirinko nerijos paplūdimyje, ketindami išgelbėti apie 100 išgyvenusių grindų.

Įdienojus ir pakilus potvyniui, banginiai buvo nutempti į jūrą, bet jie prisidėjo prie vadinamojo „superbūrio“ – maždaug 200 grindų, plaukiojančių arti kranto.

Šeštadienio popietę, kai gelbėtojai manė, kad padėtis jau kontroliuojama, maždaug 240 žinduolių apiplaukė nedidelę valčių grupę ir žmonių suformuotą grandinę ir išplaukė į paplūdimį maždaug už trijų kilometrų nuo tos vietos, kur delfinai išplaukė į krantą penktadienį.

Atsisveikinimo nerijoje, maždaug už 150 km į vakarus nuo turistų pamėgto Nelsono miestelio, per pastarąjį dešimtmetį užfiksuoti mažiausiai devyni atvejai, kai žinduolių būriai užplaukdavo ant kranto.

Ilgapelekės grindos, užaugančios iki 6,5 metro ilgio, yra dažniausia delfininių šeimos rūšis Naujosios Zelandijos vandenyse.


Šiame straipsnyje: Naujoji Zelandijabanginiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių