Quantcast

Mokslininkas: neigti klimato kaitą – kvaila

Ginčų, ar klimatas keičiasi, jau seniai neturėtų vykti, nes klimato kaita vyko visada, LRT.lt teigia Europos kosmoso agentūros mokslininkas Malcolmas Davidsonas, vadovaujantis Žemės stebėjimo programai. 

Jo teigimu, šiuo metu svarbiausia nustatyti, kokia būtent žmogaus veikla lemia pokyčius: „Gamta yra paslaptingas „žvėris“, dar tiksliai nežinome, kas būtent gali lemti spartėjančią klimato kaitą. Palydovai gali padėti tai nustatyti.“

Žemės stebėjimo programa yra viena pagrindinių Europos kosmoso agentūros (European space agency, ESA) misijų. Jos metu surinkti duomenys padeda geriau pažinti mūsų planetą, joje vykstančius pokyčius ir jų įtaką kasdieniam žmogaus gyvenimui.

Misijos metu į kosmosą siunčiami palydovai, kurie yra tarsi mokslininkų „akys“ kosmose, milimetrų tikslumu fiksuojančios net menkiausius pokyčius planetoje.

Su vienu iš programos vadovų – M. Davidsonu – pasikalbėjome Europos kosmoso tyrimų ir technologijų centre, įsikūrusiame Nordveike, Nyderlanduose.

– Vadovaujate Žemės stebėjimo programoms Europos kosmoso agentūroje. Galite trumpai pasakyti, koks yra jūsų darbas?

– Daugiausiai dirbu kartu su mokslininkais ir inžinieriais tam, kad įgyvendintume Europos palydovų misijas. Jeigu norime stebėti Žemę, pirmiausiai turime žinoti, kokius duomenis norime surinkti. Vieni palydovai tiria Žemės atmosferą, kiti – planetos paviršių.

Taigi vienoje pusėje yra mokslininkai, kurie pasako, ką daryti, kokius duomenis rinkti su palydovu, kitoje – inžinieriai, kurie žino, kaip reikiamą palydovą sukonstruoti. Esu tarsi tiltas, jungiantis šiuos du pasaulius.

– 2016 m. pavasarį į kosmosą pakilo naujausias misijos „Sentinel 1“ palydovas. Šie palydovai maždaug 25 min/val. daro planetos nuotraukas. Jie „mato“ ir per debesis, ir naktį. Ar galite įvardinti, kaip „Sentinel 1“ pasitarnauja praktiškai?

– Pirmiausia reikia paminėti, kad gautas nuotraukas mokslininkai turi teisingai „perskaityti“, nes jos gerokai skiriasi nuo mums įprastų, daromų fotoaparatais.

„Sentinel 1“ turi kelis tikslus. Vienas jų – stebėti jūras, nustatyti laivų buvimo koordinates, ypatingai laivų, kurie galimai teršia, kai, pavyzdžiui, išsilieja nafta. „Sentinel 1“ sudarinėja ledynų jūrose žemėlapius. Šiuos duomenis naudoja laivų ledlaužių kapitonai, kurie pagal mūsų sudarytus žemėlapius gali pasirinkti geriausią laužimo kelią.

Kalbant apie stebėjimus sausumoje, „Sentinel 1“ sudaro ir miškų, įvairių agrokultūrų žemėlapius. Kai kurie „Sentinel 1“ palydovai gali stebėti net mažiausius Žemės plutos judesius. Tada galime įvertinti, pavyzdžiui, kaip paviršius deformavosi, įvykus žemės drebėjimui.

– Nors Lietuvai prieš kelerius metus buvo skirta vieta geostacionarioje orbitoje, o 2014 m. paleisti du pirmieji lietuviški testiniai palydovai, iki šiol neturime savo palydovo. Kaip manote, ar valstybei būtina turėti savo palydovus?

– Palydovai, su kuriais aš dirbu, stebi Žemę, klimato pokyčius ir pan. Taigi kiekvienai valstybei svarbu turėti priėjimą prie tokios informacijos. Tai daroma arba naudojant nacionalinius palydovus, arba tarptautinius, kurie naudojami bendrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Apie Žemę, įvairiuose aukščiuose sukasi per 500 dirbtinių palydovų. Jie "mato" tiktai tai kas jiems yra "įsakyta" matyti - kas užprogamuota!Todėl jie, kartu su mokslininkai, "nemato" tai, kad Žemės ašis nuolat krypsta Saulės link?! Šis geofizinis procesas vyksta 0,06 radialinio laipsnio, per vienerius metus, greičiu! Laikas mokslininkams susipažinti su kauniečio Romualdo Zubino dar prieš DEŠIMTS metų, atrastais Trečiuoju bei Ketvirtuoju Žemės ašies judėjimais!

Romas Zubinas -Tęsėjas

 Romas Zubinas -Tęsėjas portretas
ŽMOGUS VISIŠKAI NEKALTAS DĖL KLIMATO KAITOS! ŽMOGAUS KALTĖ TA, KAD TERŠIA ORĄ!!! KLIMATO GI KAITA VYKSTA DĖL TREČIOJO ŽEMĖS AŠIES FIZINIO JUDĖJIMO, KURIS VYKO, VYKSTA IR VYKS NEPRIKLAUSOMAI NUO ŽMOGAUS VALIOS! ŠĮ BEI KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS ATRADO LIETUVIS KAUNIETIS ROMUALDAS ZUBINAS!!! SAKITYTI JO PENKIAKNYGĘ "PER PRAEITĮ Į ATEITĮ".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių