Quantcast

Mokslininkai: dėl šylančio klimato kinta potvynių Europoje kalendorius

  • Teksto dydis:

Pasaulinio klimato šiltėjimas keičia potvynių Europoje kalendorių – kai kurios upės patvinsta anksčiau arba vėliau negu įprasta, o šis reiškinys daro poveikį žemės ūkiui ir kasdieniam gyvenimui regione, paskelbė mokslininkai.

JAV žurnale „Science“ pristatomi didžiausio tokio pobūdžio tyrimo Europoje rezultatai, pagrįsti didžiuliu duomenų masyvu, per 50 metų surinktu daugiau kaip 4 000 hidrologinių matavimų stočių 38 šalyse.

„Šiaurės Rytų Europoje, Švedijoje, Suomijoje ir Baltijos šalyse potvyniai dabar dažniau įvyksta mėnesiu anksčiau negu 7-ame arba 8-ame dešimtmetyje“, – sakė Vienos technologijų universiteto (TU Wien) Hidroinžinerijos ir vandens išteklių tvarkymo instituto profesorius Guenteris Bloeschlis (Giunteris Blėšlis), pagrindinis studijos autorius.

„Tais laikais (potvyniai) paprastai įvykdavo balandį, mūsų dienomis – kovą. Taip yra dėl to, kad dėl šylančio klimato sniegas nutirpsta ankstesniu metų laiku negu anksčiau“, – aiškino jis.

Vakarų Europos Atlanto vandenyno pakrantėje žiemos potvyniai irgi paankstėjo, beveik persikėlė į rudenį, nes grunto drėgmės maksimumas dabar pasiekiamas ankstesniu metų laiku.

Tuo tarpu kai kur šiaurės Britanijoje, Airijos vakaruose, Skandinavijos pakrantėje ir Vokietijos šiaurėje potvyniai dabar kyla apie dviem savaitėmis vėliau negu būdavo prieš du dešimtmečius.

Audrų kyla vėlesniu žiemos laikotarpiu negu anksčiau, ir ši tendencija tikriausiai „susijusi su pakitusiu oro slėgio gradientu tarp pusiaujo ir ašigalių; tai galbūt irgi atspindi klimato atšilimą“, – sakoma straipsnyje.

Šylant Viduržemio jūros pakrantėms, pajūrio potvyniai kai kuriuose regionuose linkę vėluoti.

„Potvynių visoje Europoje laiko (matavimai) per daugelį metų suteikė mums labai jautrią priemonę iššifruoti, kas sukelia potvynius“, – pažymėjo G.Bloeschlis.

„Taigi, galime nustatyti ryšius, kurie anksčiau būdavo vien nuspėjami“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: potvyniaiklimato atšilimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Negalima likti gyventi jau kartą užlietuose vietovėse. Šis ženklas reiškia, kad vietovė jau yra žemiau jūros lygio! Iki mūsų tūkstantmečio pabaigos vandens lygis Žemėje pakils per, maždaug, 20 metrų! Ir tai ne tiktai Bangladeše ar Olandijoje! Vandens kilimas Žemėje vyko nuo Ledynmečio ir vyks iki 9-jo mūsų eros tūkstantmečio. Tuo metu vandens lygis Žemėje jau bus pakilęs per 80 metrų virš dabartinio lygio!!! TAI PRANEŠA LIETUVIŲ IR KITŲ SENIAUSIŲJŲ KULTŪRŲ ŠALTINIAI! APIE TAI MUS INFORMUOJA IR ARISTOTELIS, IR PLATONAS, IR HERODOTAS. APIE TAI MUMS PRANEŠA IR HIDROLOGIJOS, GEOFIZIKOS, ARCHEOLOGIJOS, MAGNETOLOGIJOS, PROISTORIJOS BEI KITI MOKSLAI!!!

   portretas
PAGRINDINĖ KLIMATO KAITOS ŽEMĖJE PRIEŽASTIS yra ta, kad pastoviai verčiantis Žemei per ašigalius, jos šiaurinis ašigalis, nuo erų sandūros, pastoviai gręžiasi į SAULĘ! Tai tęsis iki 3500-jų metų! Nuo 2500-jų metų šiauriniame Žemės pusrutulyje bus vienas metų laikas- VASARA ir vienas paros laikas- DIENA! Pietiniame Žemės pusrutulyje vyksta ir vyks diametraliai priešingi geofiziniai procesai!

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Laikas mokslininkams skirti pasekmes nuo priežasčių! Laikas pažinti ir potvynių bei klimato kaitos geofizinį vyksmą! Visa tai yra išdėstyta R.Z. knygose:"Perkūnas", "Per praeitį į Ateitį","Pažadinta praeitis", "Praregėjimas" ir "Praeitis ir Ateitis". Laikas jau ir patiems mokslininkams ne tiktai pradėti skaityti knygas bet ir skaitant šaltinius bei knygas - mastyti!!! Atėjo metas kai aroganciją ne padeda bet trukdo tobulėjimui!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių