Quantcast

Mitinguose visame pasaulyje reikalaujama veiksmų dėl klimato kaitos

  • Teksto dydis:

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį – trečią visame pasaulyje vykstančių mitingų dieną – visoje Australijoje didino spaudimą pasaulio lyderiams per itin svarbias derybas Paryžiuje sudaryti paktą dėl taršos „šiltnamio efektą“ sukeliančiomis dujomis mažinimo.

Maždaug 150 lyderių, tarp jų – JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvaus pirmadienį vis dar sukrėstoje Prancūzijos sostinėje prasidedant tai Jungtinių Tautų (JT) konferencijai, kurios užduotis yra pasiekti pirmąjį išties visuotinį paktą dėl klimato.

Tikslas yra apriboti vidutinį pasaulio šiltėjimą dviem laipsniais pagal Celsijų, galbūt dar mažesniu dydžiu, palyginti su lygiu iki Pramonės perversmo, apribojant su iškastiniu kuru susijusią taršą, kaltinamą dėl klimato kaitos.

Mitingai, kuriuose reikalaujama pažaboti taršą anglies dvideginiu, auga nuo penktadienio, o sekmadienio mitingais visoje Australijoje prasidėjo paskutinė žmonių protestų diena.

Panašūs renginiai planuojami Rio de Žaneire, Niujorke ir Meksike, o 1 tūkst. protestuotojų nepabūgo lietaus Seule.

Mokslininkai perspėja dėl „superaudrų“, sausrų ir didžiulių teritorijų užliejimo dėl kylančio vandenynų lygio, jeigu nebus imtasi konkrečių veiksmų.

„Nėra jokios „planetos B“, – skelbė vienas plakatas Sidnėjuje, kur susirinko 45 tūkst. žmonių. Kitame plakate buvo parašyta: „Solidarumas pasauliniu mastu“.

„Nėra nieko svarbiau, ką galiu daryti šiuo metu, tik – imtis klimato kaitos“, – sakė vaikų turinti gydytoja iš Sidnėjaus Kate Charlesworth (Keit Čarlsvort).

„Po 10 metų mūsų vaikai pasakys: „Mama, ar tu apie tai žinojai? Ką visi darė?“ – pridūrė ji.

Pasaulinė kampanija prasidėjo dideliu penktadienio protestu Melburne, o šeštadienį mitingai vyko nuo Naujosios Zelandijos ir Japonijos iki Filipinų, Bangladešo, Pietų Afrikos Respublikos ir Didžiosios Britanijos.

Paryžiuje protestuotojai suformavo gyvąją grandinę

Šimtai žmonių Paryžiuje sekmadienį suformavo kilometrų ilgio gyvąją grandinę, protestuodami prieš „klimato nepaprastąją padėtį“, pasaulio lyderiams susirinkus Prancūzijos sostinėje į itin svarbias derybas dėl klimato.

Žmonės išsirikiavo į eilę Voltaire'o (Voltero) prospekte Paryžiaus rytuose ir susikibo rankomis.

Gyvoji grandinė buvo nutraukta priešais koncertų salę „Bataclan“, kur per lapkričio 13-osios teroristines atakas žuvo 90 žmonių, pranešė korespondentai.


Šiame straipsnyje: klimato kaitagamtaprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kvailakaušiai

Kvailakaušiai portretas
Kvailiai tie sterbliniai australai. Ne žmogaus valioje keisti klimatą, jis keičiasi pagal planetų tarpusavio jėgų balansus ir žmogus čia nieko negali pakeisti. Bet va, kažkas iš tokių mitingų pasidarys milijardieriais, nes kvailiai pradės mesti lėšas į ten, kur pinigai nusės gudručių kišenėse. O klimatas, koks jis turi būti, toks ir bus.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Katastrofiškai silpni pažadai yra bloga politika: Nepaisant gerų žodžių apie rūpestį Žeme, kaip mūsų bendrais namais, Paryžiaus pasaulio valstybių pasitarimai prie nieko gero neatves (žiūrėk čia). Juk valstybės prisiėmė nepakankamus įsipareigojimus, kad sumažinti anglies taršą ore iki kaitros Žemėje pakėlimo dviem Celsijaus laipsniais. Idėja, kad reikia surašyti biudžetą kiek mes dar galime leisti išmesti į orą kenksmingos anglies ir paskirstyti tą oro anglies biudžetą pasaulio valstybėms yra atmesta dar prieš pasitarimus Paryžiuje. Nagrinėjant valstybių pažadus mažinti griaunantį oro anglies poveikį, matyti, jog turtingiausios pasaulio šalys plius Kinija nori išskirti į orą visą likusią šiame biudžete oro anglį, nepalikdamos silpnesnėms šalims nieko. Tik studentai, kviečiantys atsisakyti investicijų į iškastinio kuro naudojimą, pradeda keisti pasaulio politiką reikiama linkme. Paremkime juos. Politika gali ir turi keistis. (mokslas-studijos-ekonomika)

pirmiausiai

pirmiausiai portretas
reikia kontroliuoti kariskiu ir pramones veikla ir pereiti prie kuro sanaudu kontroles irkitu energijos rusiu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių