Quantcast

Ministras: Belovežo miškas neturėtų būti įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą

  • Teksto dydis:

Lenkijos aplinkos ministras Janas Szyszko (Janas Šyško), sulaukęs aplinkosaugos aktyvistų kritikos dėl duoto leidimo masiškai kirsti Belovežo sengirę, trečiadienį paragino pašalinti ją iš UNESCO gamtos paveldo objektų sąrašo.

Šis statusas turėtų apsaugoti gamtos objektus nuo didelio masto žmonių kišimosi.

Belovežo giria, nusidriekusi Lenkijoje ir Baltarusijoje, yra vienas didžiausių pirmykščių miškų, prieš 10 tūkstantmečių dengusių didžiąją Europos lygumų dalį.

Joje taip pat paplitę retų ir nykstančių rūšių augalai ir gyvūnai, tarp jų – stumbrai, didžiausi Europos žinduoliai.

„Belovežo giriai UNESCO gamtos paveldo (objekto) statusas buvo suteiktas neteisėtai ir nepasitarus su vietos bendruomene“, – sakė J.Szyszko pranešime. Kiek anksčiau jis pranešė, kad dėl šio klausimo „prokuratūrai buvo paduotas skundas“.

Ministras sakė, kad miškas negali vienu metu turėti UNESCO gamtos paveldo objekto statuso ir priklausyti Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklui „Natura 2000“. J.Szyszko tvirtinimu, pastarasis statusas neprieštarauja sengirės kirtimui.

Lenkijos vyriausybė nurodė davusi leidimą pradėti kirtimus, kad būtų sustabdyta kinivarpų invazija ir sumažintas gaisrų pavojus. Medžiai buvo pradėti kirsti praėjusių metų gegužę.

Vis dėlto šiems kirtimams nepritaria mokslininkai, ekologai ir ES. Aktyvistai įtaria, kad vyriausybė dangsto didelio masto komercinį mišo kirtimą saugomoje sengirėje.

J.Szyszko norėtų, kad Belovežo giriai būtų suteiktas kitoks UNESCO statusas – mišraus gamtos ir kultūrinio paveldo, „o ne vien gamtos paveldo objekto, nes žmogaus veikla šiame miške matoma plika akimi“, pareiškė ministras.

Aplinkosaugos judėjimo „Greenpeace“ aktyvistai, kurie anksčiau šį mėnesį grandinėmis prisirakino prie medkirčių technikos, norėdami sustabdyti kirtimus, netrukus pasmerkė ministro trečiadienio pareiškimą. Jų teigimu, tai buvo „tolesnė manipuliacija“.

Judėjimo atstovų tvirtinimu, kirsti sengirę draudžia ir „Natura 2000“ taisyklės.

„Tai yra ministro bandymas pateikti savo interpretaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė aktyvistė Katarzyna Kosciesza (Katažyna Kosceša) iš aplinkosaugos grupės „ClientEarth“.

J.Szyszko savo pareiškimą paskelbė likus dviem savaitėms iki kasmetinės UNESCO pasaulio paveldo konferencijos, kuri šiemet vyks pietiniame Krokuvos mieste Lenkijoje.

Belovežo giria gamtos paveldo objekto statusą pelnė 2011-aisiais.

Kiek anksčiau UNESCO išreiškė nerimą dėl sengirės kirtimo, o Europos Komisija balandį net perspėjo Varšuvą galinti imtis teisinių veiksmų, kad sustabdytų medžių kirtimą tame miške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi

Oi portretas
Visai pasiuto tie lenkai! Gal matjopšaitis juos apriejo? Ar iš viso kažkokia pasaulinė pagreitinto medžių naikinimo epidemija prasideda?

aš portretas
nesiūskit popierinių sąskaitų. Saugykit medžius. o kas darosi miškuose
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių