- LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Įsibėgėjęs pavasaris ir skaisčiau šviečianti saulė pažadino medžių syvuose sukauptus gamtos turtus. Sulos mėgėjai turėtų suskubti – pats laikas leisti sulą. Lietuvoje gerti tinka itin saldi klevų (apie 4 proc. cukraus) ir gerokai mažiau saldi beržų (apie 1 proc. cukraus) sula.
Tiesa, kol kas sula gausiai teka tik iš klevų. Beržų sulos dar teks šiek tiek luktelėti.
Kada pradėti leisti sulą?
Sula pradedama leisti ankstyvą pavasarį ir leidžiama apie mėnesį, kol išsprogsta pumpurai. Klevų sula šiemet pradėjo tekėti vos kovui persiritus į antrą pusę. Beržų sulos reikėtų pradėti ieškoti šiek tiek vėliau – maždaug už poros savaičių, prasidėjus balandžiui. Itin gausiai sula teka, kai temperatūra pakyla iki 4–6 laipsnių šilumos.
„Nors šiuo metu temperatūra žemesnė, dienos metu iš saulės kaitinamo klevo jau pribėga per du litrus sulos. Patikrinti, ar jau laikas mėgautis sula, galima aštresniu daiktu šiek tiek įpjovus medžio kamieną – jei sula teka, vadinasi, laikas. Tačiau ženklų galima ieškoti ir kitur. Štai mums apie sulą pasufleravo genys. Savaitgalį pastebėjome kleve įsitaisiusį ir jo žievėje skylutę prasikirtusį genį. Paukštis godžiai skanavo iš skylutės išsiveržusį, tačiau į varveklį pavirtusį saldų gėrimą“, – pasakoja smulkiuosius augintojus vienijančios specializuotos platformos Maistoturgus.lt įkūrėja Aistė Jankūnaitė.
Kaip leisti sulą?
Sulą reikėtų leisti atsakingai – tik taip elgdamiesi gėrimu džiaugsitės patys ir nepakenksite medžiui. Sulai tekinti reikėtų rinktis atokiau nuo kelio augančius storesnius nei 20 cm skersmens medžius. Skylės sulai leisti turėtų būti gręžiamos šiaurinėje kamieno pusėje, ne aukščiau kaip 1 metro aukštyje (optimalus aukštis – apie 70 cm). Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o gylis medžio kamiene neturi būti didesnis nei 4 cm. Tame pačiame medyje galima gręžti ir kelias skyles, tačiau tarpas tarp jų turi būti bent 10 cm.
„Sulai patogiai leisti į išgręžtas skyles įstatomi mediniai latakėliai, o po jais pastatoma, geriausia, stiklinė talpa. Sakoma, kad plastikinė talpa sulai suteikia specifinio skonio. Indo, į kurį bėga sula, viršų reikėtų uždengti tankiu tinkleliu ar marle – taip išvengsite nešvarumų, kurių į sulą gali pripūsti vėjas, ir saldumynais mėgstančių pasilepinti vabzdžių“, – pataria A. Jankūnaitė.
Baigus leisti sulą medžio nevalia palikti likimo valiai. Išgręžtos skylės turi būti užkemšamos mediniu kamščiu, taip pat patartina užtepti sodo tepalu ar tiesiog moliu.
Ką daryti su sulos pertekliumi?
Jei šviežios sulos nepavyksta išgerti iš karto, sandariai uždarykite ją švariame inde ir laikykite šaldytuve. Sula greitai rūgsta, tad tokiomis sąlygomis nepakitusi ji gali stovėti tik apie tris dienas. Jeigu tai negelbsti, sulą supilstykite į plastikinius butelius ir užšaldykite. „Atitirpinta sula išlaiko pirminį savo skonį. Šaldymui ruošiamo butelio svarbu pilnai nepripilti – šąlantis ledas plėsis ir gali jį suskaldyti“, – įspėja A. Jankūnaitė.
Dar vienas būdas paruošti sulos atsargas – ją rauginti.
„Šaldyta ar raugta sula galima mėgautis ne tik pačiam, bet ir vaišinti draugus, kaimynus. Ji gali tapti ir malonia, sveika dovana. Galiausiai, sulos perteklių visuomet galima parduoti“, – sako A. Jankūnaitė.
Kuo sula naudinga?
Sulą gerti ne tik skanu. Joje apstu įvairiausių naudingų medžiagų, pavyzdžiui, tokių mineralinių medžiagų ir mikroelementų kaip kalis, kalcis, geležis, varis, taip pat vitaminų, eterinių aliejų ir įvairių rūgščių. Teigiama, kad sula gerina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, iš organizmo šalina toksinus, šlakus. Tačiau norint pajusti sulos daromą poveikį, neužtenki jos atsigerti vieną kitą gurkšnį. Kasdien reikėtų išgerti bent litrą sulos ir, jei įmanoma, tai daryti bent mėnesį.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvos kariuomenė mini plaukuotų didvyrių šventę: svarbiausia – kantrybė
Lietuvos kariuomenėje minima Šuns diena, pasakojama LNK reportaže. ...
-
Būna ir taip: gandras jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant „Laisvės“ paminklo2
Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos kieme stovintis „Laisvės“ paminklas taip patiko vienam gandrui iš Švėkšnos, kad jis jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant šio paminklo. Tačiau vieti...
-
Pamario prakeiksmas: žuvininkystės ūkiai nebeapsigina nuo kormoranų17
Kormoranai – pamario prakeiksmas. Žuvininkystės ūkis Kintuose nebeišmano, kaip atremti šių paukščių atakas. Kormoranai būriais puola į tvenkinius ir gvelbia ten auginamą žuvį, ypač mėgsta karpius. Žuvininkai sako i&scar...
-
Pokyčių gatvėje Fabijoniškėse – žalioji bendruomenės diena1
Balandžio 25 dieną, nuo 17 val. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Salomėjos Nėries ir aplinkinių gatvių gyventojus ir kitus vilniečius į bendruomenės šventę. ...
-
NASA specialisto pagalbos šauksmas: žmonės, tai labai blogai8
„Mes nemeluojame. Mes neperdedame. Žmonės, tai labai blogai“, – vaizdo įraše bene per ašaras sakė vienas iš NASA mokslininkų. ...
-
Dargana nerimą kelia sodininkams ir ūkininkams: kaip apsaugoti augalus nuo šalčių?1
Daug šalies regionų pirmadienį prabudo su sniegu ar bent šlapdribos likučiais. Dalis Šiaurės Lietuvos išvydo ir penkių centimetrų storio sniegą kiemuose. O Vakarų Lietuvoje nuo kritulių gausos užtvindyti ir uždaryti trij...
-
Įsigalioja draudimas Nemuno deltos regioniniame parke žvejoti karšius
Nuo balandžio 22 iki gegužės 20 dienos Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose įsigalioja draudimas žvejoti karšius, praneša Aplinkos ministerija. ...
-
Pajūryje aptiktas retas augalas3
Pajūrio regioniniame parke esančiame Šaipių kraštovaizdžio draustinyje vietos gyventojai aptiko senoviniuose darželiuose auginto vaistinio augalo augimvietę. Aiškėja, kodėl šį augalą senovėje lietuviai puoselėjo š...
-
Floristė savo darbais siekia džiuginti žmones5
Vis daugiau žmonių šalia pagrindinio savo darbo imasi kūrybinės veiklos, kuri jiems teikia malonumą. Viena tokių – komunikacijos specialistė Virginija Tulevičiūtė, iš natūralių, gamtoje randamų medžiagų kurianti išskir...
-
Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama10
Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...