Quantcast

Per metus suvartojamu maišelių kiekiu galima padengti visą Lietuvą

  • Teksto dydis:

Vis didėjantį plastikinių maišelių vartojimą siekiama pažaboti dar griežtesnėmis priemonėmis. Trečiadienį Europos Parlamentas balsavimu pritarė dėl Žaliųjų frakcijos narės Margrete Auken paruoštų griežtesnių direktyvos, kuria siekiama sumažinti lengvųjų plastikinių maišelių naudojimą, pasiūlymų. Jie įpareigotų Europos Sąjungos šalis iki 2019 metų 80 proc. sumažinti plastikinių maišelių naudojimą ir taršą jais.

Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys, palaikydamas tokį sprendimą, teigia, jog šiuo metu priimtos rekomendacinio pobūdžio nuostatos, įpareigojančios Europos Sąjungos nares pačias apsispręsti dėl plastikinių maišelių mažinimo priemonių, nepakankamai užtikrina greitą šios problemos sprendimą, todėl aktyvesni žaliųjų atstovų siūlymai Europos Parlamente, itin reikšmingi.

„Šiandien plastikinių pirkinių maišelių Europos Sąjungos valstybėse sunaudojama vis daugiau. Skaičiuojama, kad per metus vienam gyventojui tenka apie 198 maišeliai, o Lietuvoje – 230. Visais lietuvių per metus sunaudojamais maišeliais galima būtų padengti visą Lietuvą. Jei naujosios pataisos bus priimtos, kiekviena ES valstybė turės greičiau imtis įgyvendinti plastikinių maišelių mažinimo priemones, ypač dėl didžiausią taršą keliančių pačių ploniausių   maišelių,"  – sakė L. Balsys.

L. Balsys teigė, kad šiuo metu Lietuvoje imtis konkrečių veiksmų šiai problemai spręsti neskubama.

"Dėl plastikinių maišelių problemos Lietuvos žaliųjų partija yra diskutavusi su Aplinkos ministerijos atstovais, taip pat pateikėme ir savo pasiūlymus.“ – pasakojo L. Balsys.

Pasak L. Balsio, sumažinti taršą plastikiniais maišeliais padėtų užtikrinimas, kad prekybininkai pirkinių maišelių nedalintų nemokamai.

„Už plastikinius maišelius imamas mokestis turėtų būti proporcingas keliamam jų sumažinimo tikslui. ES valstybės turėtų palaipsniui pereiti prie mažiau aplinkai kenkiančių pakuočių. Paprastus lengvuosius maišelius galima pakeisti pagamintais iš perdirbto popieriaus ar iš visiškai biologiškai suyrančių medžiagų“, – kalbėjo L. Balsys.

L. Balsys sako, jog kai kurie prekybos centrai imasi pirkėjų švietimo ir kviečia atsisakyti plastikinių pirkinių maišelių, tačiau Lietuvos žaliųjų partijos pirmininko nuomone, matomiems pokyčiams reikalingas aktyvesnis ne tik prekybininkų, bet ir pramoninkų įsitraukimas.

„Plastikinių maišelių problemos neturėtų ignoruoti ir jų gamintojai. Verslui savo produkcijos perorientavimas į draugiškus aplinkai produktus taptų tik privalumu. Labai kviesčiau ir Lietuvos įmones, gaminančias plastikines pakuotes, tapti atsakingo verslo pavyzdžiu ir pradėti gaminti biologiškai pilnai suyrančius maišelius, kurie galėtų tapti alternatyva taršiems plastikiniams maišeliams“, – sakė L. Balsys. 

Naujosios direktyvos pataisos dar turės būti suderintos su Europos Sąjungos Taryba, o galutinis sprendimas bus priimtas jau naujos sudėties Europos Parlamento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne-jonas

ne-jonas portretas
kaip kiekiu padengti- neišprotauju...

Netolima

Netolima portretas
praeitis...Purvinos rankos... Silkę ir duoną į laikraštį... Ir visi buvo nepatenkinti, nes laikraštis buvo partinis leidinys. O partija viena...Bet, nors tada ir laikraščiai pigūs buvo... O į ką vyniosime šiandien, kad popierius, beveik, už duoną brangesnis?...O ir tų laikraščių ne prūdai...Išeina, kad "žalieji" ar, kokie ten, viską iš parduotuvių kišenėse, o gal rezginėse, net ir lietui lyjant, nešis...Bet, juk silke išsitepus, savotiškai kvepėsime...Tada nebepirksime silkės ir raugintų kopūstų...

nera iseities

nera iseities portretas
ka vel i popieriu vyniosim.medzius naikinsim.turi but vieta kur mest maiselius.kazkas turi juos rusiuot ir vel panaudot.prisikentejom be maiseliu.higieniska svaru maiseliuose.cia siuksliu surinkeju problema.mokam uz siuksles didelius pinigus
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių