Quantcast

Kviečia gelbėti lietuviškas orchidėjas

  • Teksto dydis:

Turbūt ne kiekvienas žino, kad Lietuvoje orchidėjos auga ne tik prekybos centrų ir gėlių parduotuvių lentynose, bet ir pievose bei pelkėse. Lietuvoje žydi apie 30 skirtingų orchidėjų rūšių, kurių beveik visos yra retos ir saugomos, įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Visai šalia Vilniaus, Neries regioniniame parke esančioje Šilėnų pelkėje, vasarą pražysta net keturių skirtingų rūšių retos lietuviškosios orchidėjos: raudonoji, dėmėtoji, plačialapė ir gelsvoji gegūnės.

Birželio pabaigoje čia spalvomis išsiskleidžia keli šimtai įstabaus grožio žiedynų, savo išvaizda nenusileidžiančių atogrąžų giminaitėms. Deja, šiam lietuviškų orchidėjų rojui iškilo grėsmė – pelkė baigia užželti menkaverčiais medeliais ir krūmais. Tam, kad čia augančios orchidėjos neišnyktų, būtina krūmus iškirsti ir pelkę atverti saulės šviesai.

Balandžio 8 d. 10 val. Neries regioninio parko direkcija kviečia visuomenę prisijungti prie šios pelkės gelbėjimo akcijos. Po pernai įvykdytos pirmosios talkos pelkėje orchidėjų žiedų tapo gerokai daugiau, todėl darbus nuspręsta tęsti kismet.

Prieš talką visų dalyvių laukia nemokamas 6 km ilgio žygis su Neries regioninio parko gamtos gidu Sauliumi Pupininku, kuris nuves ypatingo grožio etnografinio Šilėnų kaimo apylinkėmis. Po pietų prasidės pelkės gelbėjimo talka, kuri truks apie 2 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių