Quantcast

Kuršių mariose – tūkstančiai gulbių

Kuršių marias ties Alksnyne jau galima vadinti gulbių mariomis. Besibūriuojantys paukščiai poilsiautojams sukėlė minčių esą sparnuočiai jau ruošiasi traukti į pietinius kraštus.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius nuramino smalsuolius. Anot jo, paukščiai dar tikrai netrauks į pietus.

"Tai lytiškai nesubrendę ar nesėkmingai perėję paukščiai. Šiame būryje daugiausia gulbių giesmininkių. Tai lietuvių mylimas sparnuotis. O kartais ir per daug. Dažnokai matome žiemoti likusias šias gulbes, kurios maisto prašinėja visą žiemą. Minėti paukščiai čia susirinko tik dėl mitybinės bazės", – aiškino S.Karalius.

Gulbės ties vadinamuoju 14-uoju kilometru, Smiltynės pusėje, būriuojasi dėl seklumų ir vandens augalų, kurių ten randa.

Gulbės yra augalėdės, tad jos ieško įvairių mitybinių vietų. Retsykiais jų galime pamatyti  jūroje ties Nemirseta, kur susirenka iki kelių šimtų paukščių.

"Jūroje jos ieško dumbliais apaugusių akmenų. O mariose augalija veša labai gerai, todėl gulbių būrius galime matyti ties Kairių poligonu ar Svencele. Tai įprastas reiškinys, nesietinas su migracija", – aiškino S.Karalius.


Šiame straipsnyje: Kuršių mariosgulbėgulbės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių