Quantcast

Kokį pavasarį pranašauja vieversys?

Vasario 24-ąją minima Vieversio diena. Senoliai manė, kad jei vieversys parskrenda anksčiau nei vasario 24 d., dar ilgokai bus šalta. Jei vieversys parskrenda vėliau nei vasario 24 d., pavasaris bus ankstyvas.

Šiais metais pirmieji sugrįžę dirviniai vieversiai stebėti Juodkrantėje ir Biržuose. Vasario 21-ąją vienas dirvinis vieversys praskrido Likėnėlių kaimo laukais Biržų rajone. Kitą vieversį užfiksavo stebėtojas skrendantį virš Juodkrantės. Vieversio pasirodymas po ilgos žiemos tapatinamas su pavasario žadinimu.

Pernai pirmieji vieversiai stebėti vasario 7 d. Vieversys užfiksuotas ir pamaryje, užliejamų pievų fone. Ar tikėti prietaru, kad ankstyvas vieversio pasirodymas pranašauja ilgą ir niūrų pavasarį? Ornitologai tikina, kad paukščiai apie pavasarį nenusimano. Tačiau tai, kad iš šiltųjų kraštų jau sugrįžo žąsys, gervės ir net pempės, leidžia spėti, kad pavasaris – ne už kalnų.

Atėjus krikščionybei, vasario 24-oji tapo Šv. Motiejaus diena. Šv. Motiejus buvo apaštalas, krikštijo pagonis, turėjo sugebėjimų gydyti žmones. Su šia diena buvo susiję keletas prietarų. Merginoms šią dieną buvo draudžiama šukuotis plaukus, neva vištos vasarą iškapstys daržus. Buvo nepatariama šią dieną sijoti miltų – bijota, kad pasėlius užpuls amaras.

Iki šios dienos reikėdavo suverpti visas vilnas. Merginos buvo gėdijamos: „skubėkit verpt, nespėsit – atlėks vieversys, susisuks iš vilnų sau lizdelį“.

Tikėta, kad, jei nori būti labai greitas, reikia šią dieną du kartus apibėgti aplink trobą, nubėgti į kaimo galą ir atgal. Tuomet būsi greitas kaip vieversys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Šįryt girdėjau Klaipėdos priemiestyje virvenančius vyturius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių