Quantcast

Klaipėdietei draugiją palaiko drugelis

Viename uostamiesčio gyventojos bute jau kelias dienas leidžia ryškiaspalvis drugelis. Gamtininkų teigimu, vabzdys susirengė žiemoti moters namuose, tačiau šiltame būste to padaryti jam greičiausiai nepavyks.

Išgyvena iki metų

Klaipėdietės Laimos namuose jau kurį laiką aksominius sparnus miklina drugys. Moteris tikina nežinanti, iš kur naujas namų gyventojas išdygo, tačiau reginys džiugina akį.

Nors sakoma, jog drugiai gyvena vos vieną parą, o sparčiai vėstantį rudenį šių skraiduolių pamatyti sunku, gamtininkai tikina, jog iš tiesų šie vabzdžiai gali išgyventi iki metų.

"Tai priklauso nuo metų laiko. Yra drugių, kurie gyvena tol, kol padeda kiaušinėlius, mat patys jie nesimaitina. Tačiau tie, kurie patys geba išsimaitinti ir sėkmingai peržiemoja, sulaukia net ir vienerių metų", – paaiškino gamtininkas Stasys Gliaudys.

Nusprendė žiemoti

Pašnekovo teigimu, drugelį į klaipėdietės namus atviliojo galimybė saugiai praleisti žiemą.

Kiti drugeliai, kurie nesuskumba įlįsti į šiltus gyventojų būstus, žiemoja miške, kur juos apkloja krentantys lapai ir sniegas.

Kai pavasarį oro temperatūra pasiekia maždaug 16 laipsnių šilumos, šie gražuoliai bunda iš miego.

"Žiemojančių drugių, kaip ir ežių ar barsukų, gyvybiniai poreikiai sumažėja iki minimumo. Taip jie išgyvena žiemą", – paaiškino S.Gliaudys.

Gali išsaugoti

Klaipėdietės bute drugelis gali ir žūti. Gamta už lango jį vilioja, todėl gyvis blaškysis ir taip išeikvos savo gyvybinę energiją.

Gamtininko teigimu, uostamiesčio gyventoja turėtų drugelį atsargiai išnešti į vėsesnę patalpą, kur temperatūra siektų iki trijų laipsnių aukščiau nulio. Ten vabzdys prisitvirtins prie lubų ar kito jam patogaus paviršiaus ir užmigs iki pavasario.

"Galima pabandyti jam duoti kokio saldaus skystimo, patirpinti medaus. Jeigu drugelis pabandys savo straubliuku jį siurbti, dar pagyvens", – paaiškino pašnekovas.

Gyvenimas – trumpas

Į klaipėdietės namus atklydęs drugelis dažniausiai pasirodo ankstyvą pavasarį.

Šis žiemą bute nusprendęs leisti drugys – jaunas. Pavasarį jis turėtų prabusti vienas pirmųjų. Ant ryškių jo sparnų dėmesį traukiančios dėmės – apsisaugojimo nuo priešų ženklas.

"Paukščiui ar kitam gyvūnui tie apskritimai primena akis. Pamatęs drugelį jis pagalvos, kad tokiam gyvūnui jo akys per didelės ir nuspręs su juo neturėti reikalų. Drugelių gyvenimas – gražus, bet trumpas", – pastebėjo S.Gliaudys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių