Quantcast

Kaip rūpintis kate, kad ji augtų sveika ir laiminga?

  • Teksto dydis:

Ar verta neskirtus veisti augintinius kastruoti? Ar katėms būtina palakstyti lauke? Kodėl naminiai katinai gyvena ilgiau nei laukiniai? Pasakoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja, veterinarijos gydytoja Rasa Sirutkaitytė.

Kastruokite prieš pirmąją rują

Jeigu neplanuojate užsiimti kačių veisimu, augintinį reikėtų kastruoti dar prieš pirmąją rują. Tai padeda išvengti dažnai pasitaikančių ligų, nepageidaujamų palikuonių, žalingo gyvūno elgesio (kovos dėl teritorijos, teritorijų žymėjimo ar kt.).

Nekastruotos katės – viena pagrindinių priežasčių, dėl ko didėja benamių kačių populiacija. Nekontroliuojant veisimosi, jos gali atsivesti net iki 4 vadų per metus. Katės labiau prisitaikiusios išgyventi be priežiūros, lauko sąlygomis, lengviau randa maisto, slėptuves žiemai, jų nebijo ir žmonės, todėl bešeimininkių kačių problema mūsų šalyje visais sezonais aktualesnė nei šunų.

Kaip auginti toliau?

Ar katės ir katinai po kastravimo priauga svorio? Tai liaudyje paplitęs mitas. Tinkamai subalansavus gyvūnų šėrimą ir fizinį aktyvumą, to paprastai galima išvengti.

Ar būtina namines kates (katinus) išleisti į lauką, ar tai saugu? Grynas oras teigiamai veikia visus gyvūnus, bet vesti į lauką reikėtų tik sveikus ir vakcinuotus augintinius. Į lauką vedamoms katėms, kaip ir šunims, reikėtų turėti specialiai pritaikytą pavadėlį.

Katės yra labai smalsūs ir akrobatiniais sugebėjimais pasižymintys gyvūnai, kurie retai atsispiria pagundai praplėsti “savo teritorijų” ribas, tad reikėtų įvertinti pavojus, tykančius augintinių lauke. Pasitaiko atvejų, kai smalsaudamos katės susižaloja iškritę pro daugiabučių langą ar balkoną. Be priežiūros į lauką išleistos gali papulti po automobilių ratais, susižaloti kovodamos su benamėmis katėmis ar kitais gyvūnais.

Neskiepyti ar silpnos imuninės sistemos gyvūnai gali susirgti įvairiomis, net ir nepagydomomis virusinėmis ligomis, apsinuodyti, užsikrėsti blusomis ar kitais parazitais (grybeliu, helmintais, toksoplazmoze, pasiutlige ir kt.). Būna atvejų, kai išsigandę katės užsikaria į medžių viršūnes ir nenulipa žemyn net keletą dienų.

Be to, augintinius gali pagauti gyvūnų globos namų darbuotojai, priglausti ir negrąžinti kiti žmonės, ypač jei gyvūnas nepaženklintas ir neįmanoma nustatyti jo šeimininko.

Nemažai gyventojų vengia ženklinti savo augintinius dėl papildomų išlaidų, bet kartais tai – vienintelė galimybė grąžinti pasiklydusį gyvūną savininkui.

Įrodyta, kad namuose, tinkamomis sąlygomis laikomos ir prižiūrimos katės nepatiria tiek streso, yra sveikesnės ir gyvena ilgiau, nei lauke gyvenančios, kurių kasdienėje aplinkoje daug dirgiklių ir pavojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koks

koks portretas
mastymas tokiu individu? juk tai pasityciojimas is musu vaiku kurie grobiami /teisiskai/ norvegu tai ziniasklaidos ciniskumo virsune ir vykdoma pagal spec t. uzsakyma...

vartotojas

vartotojas portretas
ne kates reiktu kastruoti, o vet daktarus, kad vos ne ant kiekvieno kampo po vet gygykla :)

nieko

nieko portretas
nieko naujo nepasako tik pilsto is tuscio i kiaura
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių