Quantcast

Jūriniai ereliai – vieni iš anksčiausiai pradedančių perėti Lietuvos paukščių

Nors šių paukščių pavadinimas ir susijęs su jūra, ereliai gyvena visoje Lietuvos teritorijoje, ypatingai ten kur yra tinkamų vandens telkinių – ežerų, upių, tvenkinių, pelkių. Jūrinis erelis yra reta, saugoma plėšriųjų paukščių rūšis. Lietuvoje peri 150 – 170 jūrinių erelių porų.

Jau beveik 20 metų T. Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologai vyksta stebėti ir tirti didžiausių Lietuvos plėšriųjų paukščių – jūrinių erelių. Darbų metu vykdoma natūralių jūrinių erelių lizdų paieška, dirbtinių lizdų įrengimas, žinomų perėjimo vietų stebėsena (monitoringas), erelių jauniklių žiedavimas spalvotais žiedais lizduose, visuomenės švietimas ir kt. 

Jūriniai ereliai jau vasario mėnesį daug laiko praleidžia lizdavietėse, tvarko senus, krauna naujus lizdus, poruojasi. Todėl šiuo metu ornitologai vykdo jūrinių erelių priešsezoninę lizdų paiešką bei žinomų lizdaviečių patikrą. Šis periodas yra labai tinkamas tokiems darbams, nes ereliai jau būna paruošę lizdus perėjimui, bet kiaušinių dar nesudėję, todėl paukščiai nebaidomi iš lizdų.

Pagal šviežius erelių veiklos požymius matosi, kurie lizdai šiais metais bus užimti. Jūriniai ereliai kiaušinius deda jau vasario paskutinėmis dienomis - kovo pirmoje pusėje. Dėtyje būna 1–3 balti kiaušiniai. Peri 35–42 dienas. Šiuo periodu ereliai yra jautrūs, todėl, bet kokia žmogaus veikla prie lizdų gali būti pražūtinga šiems paukščiams. Pabaidyti iš lizdų jie gali apleisti savo lizdavietę, žūti dėtis. Todėl aptikus šių erelių lizdavietę reikia kuo greičiau pasišalinti.

Tiesioginę transliaciją prie jūrinių erelių lizdo iš Latvijos galite stebėti čia:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių