Quantcast

Išsvajotas derlius: kokias sėklas rinktis?

  • Teksto dydis:

Kiekvienam daržininkui be išimties svarbus rezultatas, kurio sėkmė dažnai priklauso nuo sėklų. Kokias sėklas rinktis, kas gali užtikrinti, kad sėklos atneš išsvajotą derlių – tai klausimai, neduodantys ramybės prieš sėją. Patyrę daržininkai jau žino, kur ir kokias sėklas pirkti, o ką daryti to nežinantiems?

„Parduodamų sėklų įvairovė tiek didžiuosiuose prekybos centruose, tiek specializuotose ar internetinėse parduotuvėse yra didžiulė, todėl renkantis labai lengva suklysti. Dauguma importuotojų sėklas parduoda gražiose pakuotėse su sėkmingą derlių žadančiomis etiketėmis. Vis dėlto, kiekvienas, prieš pirkdamas sėklas, turėtų pabandyti atsakyti į kelis klausimus: ar šios sėklos iš tiesų atneš norimą derlių ir ar yra tinkamos sėti Lietuvoje?  – patarimais dalijasi didžiausio sėklų ir kitų sodo / daržo prekių parduotuvių tinklo „Žalia stotelė“ sėklų skyriaus ir produkto vadovė Liucija Kunigiškytė. – Atsakymą į pirmąjį klausimą nesunkiai galima rasti pasidomėjus apie sėklas parduodančią įmonę – sėklų veislių vedimu negali užsiimti mėgėjai, tai yra ilgas ir kruopštus darbas, reikalaujantis žinių ir investicijų, tad patikimas tiekėjas pirmiausia turi turėti mažiausiai kelių dešimtmečių patirtį. Į antrąjį klausimą gali padėti atsakyti patyrę daržininkai, išbandę ne vieną sėklų rūšį, arba pačių tiekėjų veiklos principai“.

Pasak L. Kunigiškytės, pasaulyje galima rasti ne vieną firmą, kuri taiko bandyminių laukų praktiką, kai pasėjamos sėklos, stebimas jų dygimo procesas, vertinamos išaugusios daržovės ar vaisiai. Šių bandymų tikslas – nustatyti, kokios veislės yra tinkamiausios konkrečios šalies klimatui ir duoda gausiausią derlių. Remiantis vienintelės tokius tyrimus Lietuvoje atliekančios agrofirmos, valdančios parduotuves „Žalia stotelė“, 2014 m. tyrimų rezultatais, galima išskirti kelių lietuvių mėgstamų daržovių veisles, kurios ne tik puikiai dera Lietuvos klimato sąlygomis, bet ir pasižymi atsparumu ligoms, išsiskiria geromis skonio savybėmis:

Agurkai: populiariausi Lietuvoje ir savo derlingumu išsiskiria hibridai „Merengue H“, „Rodničiok natur H“. Norintiems greito derliaus siūloma rinktis „Superstar H“ agurkų hibridus, kurie vos per porą mėnesių subrandina 18–25 cm ilgio skanius, traškius vaisius.

Salotos: ryškia žalia spalva ir gausia lapija išsiskiria veislė „Aficion“, gražios rausvos spalvos salotas dera veislė „Roset“, o štai veislės „Alanet“, „Redlo“, „Redza“ ir „Maiko“ puikiai auga balkone ar vazone .

Ridikėliai: stambius šakniavaisius dera „Cherry belle“, „French breakfast 3“, vaisių vienodumu pasižymi veislė „Kiva“‘, traškumu išsiskiria ridikėliai „Teko“, o spalvų deriniu – „Viola“, „Sniezka“ ir „Riesen von aspen“.

– Vis labiau lietuvių mėgstami špinatai: itin derlinga veislė „Geant d’hiver“ bei „Matador“, kurios pasižymi stambia lapija, dekoratyvinė veislė – „Red cardinal H“, stambiais ir vienodais lapeliais džiugina veislė „Emilia H“.

Kopūstai: ankstyvą vasaros derlių dera ir ypač tinkami šviežiam vartojimui yra hibridai „Parel H“ bei „Slava H“, o veislė „Pourovo Polopozdni“ vidutinio vėlyvumo, bet labai derlinga.

Morkos: viena populiariausių veislių yra „Nantes 5 Monanta”,  taip pat vidutinio ankstyvumo ir labai derlingas hibridas „Stanford H” bei „Flyaway H”, itin tinkamas auginti mažuose plotuose.

Burokėliai: vidutiniškai ankstyvą derliu duoda veislė „Bona” bei hibridas „Pablo H”, norintiems užsiauginti lapinių burokėlių patariama rinktis veislę „Brigth light”.

– Nors pomidorai jau turėtų augti daigyklose, nespėjusiems rekomenduojamos veislės: aukštaūgiai pomidorai –„Mandat“ (smulkiavaisiai, slyvos formos), „Ananas“, „Raissa H“ bei „Fabiola H“, žemaūgiai – „Polfast H“, „Polbig H“ ir „Promyk“, auginti vazonuose tinkami smulkiavaisiai pomidorai „Tumbling Tom Red“, „Venus“. Yra išvesta grunte augančių veislių, kurios išsiskiria sparčiu augimu, pavyzdžiui, „Bajaja“.

Visos išvardintos sėklų veislės yra įtrauktos į 2015 m. asortimentą. Šiais metais tuose pačiuose bandyminiuose laukuose, Kaišiadorių rajone, tiriamos dar 67 naujos veislės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių