Quantcast

Grybautojams miškuose grasina erkės

Į gamtą traukiančių uostamiesčio gyventojų tyko erkės. Viename kilometre aptinkama net po kelias dešimtis pavojingomis ligomis galinčių užkrėsti kraujasiurbių. Erkių platinama Laimo liga šiemet jau susirgo keliolika gyventojų, trims teko kovoti ir su erkiniu encefalitu.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Elvinos Juknienės, šiuo metu vieno kilometro ruože nuolatiniuose stebėjimo punktuose Pajūrio regioniniame parke aptinkama 30–40 erkių.

Kiekvienais metais, pasak E.Juknienės, tradiciškai erkių aktyvumas padidėja du kartus – pavasarį ir rudenį.

Nors šiuo metu ypač didelio kraujasiurbių aktyvumo nėra fiksuojama, tačiau būriui Klaipėdos apskrities gyventojų jau teko kovoti su itin pavojingomis ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga.

"Per šių metų sausio–birželio mėnesius Klaipėdos apskrityje užregistruoti 3 erkinio encefalito ir 17 Laimo ligos atvejų. 2015 m. per tą patį laikotarpį erkiniu encefalitu susirgo 2, o Laimo liga – 19 asmenų", – teigė E.Juknienė.

Pašnekovė pastebėjo, kad paprastai žmonės į medikus kreipiasi tada, kai baigiasi inkubacinis periodas, o jis trunka 7–14 dienų iki to laiko, kol pasireiškia pirmieji ligos požymiai.

"Erkinio encefalito požymiai yra nespecifiniai: karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmas, nuovargis, bendras silpnumas", – dėstė vyriausioji specialistė.

Laimo ligos inkubacinis periodas dažniausiai trunka iki 4 savaičių po erkės įkandimo, tačiau gali būti ir daug ilgesnis.

"Dažniausiai toje vietoje, kur įsisiurbia erkė, atsiranda žiedo pavidalo paraudimas ryškiais kraštais, vargina niežėjimas, skausmas, karščiavimas", – vardijo E.Juknienė.

Nors su pavojingomis ligomis jau teko kovoti būriui gyventojų, tačiau sveikatos specialistai pastebi, kad vis daugiau žmonių siekia jų išvengti ir skuba skiepytis.

Per šių metų sausio–birželio mėnesius nuo erkinio encefalito pasiskiepijo 1 466 žmonės, o pernai per tą patį laikotarpį šios priemonės griebėsi 650 klaipėdiečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip gali tas beakis padaras grasinti?

kaip gali tas beakis padaras grasinti? portretas
Per tą norą patraukti skaitytojo dėmesį jau visai į lankas nučiuožėte - jau ir erkės grasina! Taip ir įsivaizduoju: tupi erkė ant žolės lapo ir grūmoja kojytėmis praeiviams - ir dar visokius piktus grasinimus siunčia...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių