Quantcast

Geltonas kaspinas – šuns gerovei ir aplinkinių saugumui

Ką reiškia geltonas kaspinėlis, pririštas prieš šuns antkaklio ar pavadėlio? Apie šią naujovę kalbėjomės su Lietuvos kinologų draugijos atstove Aurelija Staskevičiene.

– Geltono kaspino idėja jau 25 m. gyvuoja tarp pasaulio šunų mylėtojų, o Lietuvoje tai vis dar naujovė – tokios spalvos kaspinėlius galima pamatyti tik šunų parodose ar kituose panašiuose renginiuose. Ką reiškia šis ženklas ir kodėl jo reikia?

– Geltono kaspino idėja gimė Švedijoje, senų kinologijos tradicijų šalyje, kur šunų, o ypač medžioklinių veislių, auginama išties daug. Geltonas kaspinas pirmiausia pabrėžia, kad šuo – jusli būtybė, kad jam reikia savos erdvės ir, nors labai keista, kartais labai reikia, kad mes paliktume jį ramybėje. Šis mažas kaspinėlis saugo šunį nuo dirgiklių, netikėtumų, streso. Geltonas kaspinas rišamas, kai šuo sirguliuoja, o mes vis tiek neišvengiamai turime išvesti augintinį į lauką išsituštinti, trumpam pabėgioti. Tai gali būti ir laikotarpis po operacijos, sunkios ligos, šuniavimosi, laktacijos metu, kai augintinis dar nėra sustiprėjęs, yra jautresnis skausmui bei dirgikliams.

Tai gali būti ir kalyčių rujos dienos, kai kitų šunų, o ypač patinų, savininkams tokiu būdu taktiškai primenama laikytis atstumo arba išvis pasukti su savo augintiniu kitu keliu.

– O kam reikia geltono kaspinėlio šunų parodoje? Juk ten susirenka visi mokantys gražiai elgtis...

– Šunų parodų dalyviai prieš parodą kartais pririša geltoną juostelę savo šuniui, saugodami, pavyzdžiui, išpuoselėtą, gražiai sušukuotą augintinio kailį. Kai ringe baigsis tokio šuns apžiūra, jūs galėsite, atsiklausę šeimininko, paglostyti gyvūną, su juo pabendrauti. Trumpiau tariant, geltonas kaspinėlis prieš parodą įspėja – nesugadinkite puikios šuniuko ar kalytės šukuosenos prieš pat konkursą!

Geltonas kaspinas rišamas, kai šuo sirguliuoja, o mes vis tiek neišvengiamai turime išvesti augintinį į lauką išsituštinti, trumpam pabėgioti.

– Atrodo, kad geltonas kaspinėlis galėtų būti naudingas paimtam iš prieglaudos gyvūnui, kuris dažniausiai būna baikštus, o dėl to, kaip teigia kinologai, gali tapti aršus, agresyvus.

– Tokia reakcija yra natūrali, gynybinė. Iš gyvūnų prieglaudos paimtam šuneliui pirmieji mėnesiai naujoje aplinkoje būna sunkūs. Gyvūnui reikia pritapti prie šeimininko, jo šeimos narių, draugų, pažįstamų. Todėl tokiu metu jam nereikia įkyraus žmonių ar kitų gyvūnų kvietimų draugauti, pažaisti. Tokiam šuneliui tuo metu reikia daugiau erdvės, jam palankios aplinkos, kad jis palengva taptų puikiu žmonių ir kitų gyvūnų draugu.

– Palankaus požiūrio į šunį reikia ne tik buvusiems prieglaudinukams. Geltonas kaspinas greičiausiai praverstų ir jauniems šuniukams, kurie dar tik mokosi gero elgesio taisyklių?

– Taip, geltonas kaspinėlis rišamas, kai šeimininkas lauke nori dresuoti, pamokyti savo šunį naujų komandų – pašaliniai "mokytojai" tokiu metu jam tikrai nereikalingi. Jie blaško šunį, gali jį įaudrinti, suerzinti.

Tik nereikėtų manyti, kad geltonas kaspinėlis rodo kažkokį šeimininko silpnumą ar atšiaurumą visiems aplinkiniams. Atvirkščiai – tai rodo žmogaus atsakingumą, meilę savo augintiniui ir kitiems gyvūnams. Tokiam žmogui rūpi ne tik jo šuns gerovė ar sveikata, bet ir aplinkinių gyvūnų bei žmonių ramybė bei saugumas. Tad pamatę prie šuns pavadėlio pririštą geltoną kaspinėlį, netrikdykite gyvūno ir šeimininko ramybės, neleiskite savo augintinio prie to šuns, palaukite, kol šeimininkas nueis su juo savais keliais.


Šiame straipsnyje: šuoaugintinisgeltonas kaspinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

pensorius

pensorius portretas
Gal i žmones taip apraišiokim?

to vladas

to vladas portretas
Visiškai teisingai. Lygiai taip pat, jeigu įkąs šuo, prie kurio žmogus lenda šeimininkui įspėjus to nedaryti-taip pat bus kaltas pats tas, kuriam įkando. O šiaip-visiškai nelogiškas ženklinimas. Į galvą neateitų toks ženklinimo paaiškinimas, kaip rašoma straipsnyje. Šiaip jau visur visuotinai kaip draudžianti spalva pripažįstama ir žinoma raudona. Jei būtų raudonas kaspinėlis, tai būtų viskas aišku. O apie geltoną tai nežinočiau net ką ir glavot.

Durneliai

Durneliai portretas
Antsnukius savo kiemšikiams dėkite, o ne kaspinus riškite.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių