Quantcast

Gandrai ruošiasi pavojingai kelionei į Afriką

Netrukus mus paliks gandrai – artimi mūsų namų aplinkai sparnuočiai, kuriuos laikome laimės simboliais ir visuomet laukiame sugrįžtančių į sodybas ar prie jų. Šių laimės simbolių itin turtingas Bitėnų kaimas.

Laimės simbolių kolonija

Lietuvoje tikima, kad gandras – vaisingumo, šeimos gausumo, pareigos tėvams, turto kaupimo simbolis. Tikėta, kad namai, kur peri gandrai, yra apsaugoti nuo gaisrų ir negandų. Tad gandrai laikomi ir laimės simboliu. Tad gandrą ištikus nelaimei, jam į pagalbą skuba žmogus.

Šių laimės simbolių gausa džiaugiasi Bitėnai – Mažosios Lietuvos (Pagėgių sav.) kaimas prie Nemuno vingio. Kaimas, kuris garsėja čia gimusiu ir palaidotu Mažosios Lietuvos patriarchu Martynu Jankumi, Rambyno kalnu, nuo jo atsiveriančiu neregėto grožio Nemuno lanku, už kurio – Rusija (Karaliaučiaus kraštas), didžiuojasi ir unikalia baltųjų gandrų kolonija, įsikūrusia išlakiame pušyne. Tą įspūdingą gandrų buveinę pavyko pamatyti drauge su keliones po Lietuvą organizuojančia smalsuolių grupe "Renginiai tau".

Koks bus ruduo?

Anot didžiulę patirtį sukaupusio Ventės rago ornitologijos stoties vedėjo Vytauto Jusio, išlakiame Bitėnų pušyne įsikūrusi baltųjų gandrų kolonija nėra didžiausia Lietuvoje, nes, pavyzdžiui, tos pačios savivaldybės Kucų kaime prieš kelerius metus buvo sukaičiuoti net 32 lizdai pušynėlyje. Na, o Bitėnų kaimo gandrų koloniją prižiūri ir lankytojams pristato Rambyno regioninio parko direkcija, drauge su Bitėnų bendruomene organizuojanti gandrams skirtas šventes.

Dar savaitė kita, ir Bitėnų kaimas atsisveikins su gandrais. Tai paprastai vyksta rugpjūčio 24-ąją – Šv.Baltramiejaus dieną, kai gandrams čia, išlakiame pušyne, surengiama jų palydų šventė "Paskutiniai gandro pavakariai". Bitėniškiai šiuos paukščius į tolimą kelionę palydi nuo Rambyno kalno. Gandrai, apsukę ratą apie kaimą, išskrenda Afrikos link, o bitėniškiai lieka laukti jų sugrįžtant kitą pavasarį. Tikima, kad, gandrams išskridus anksčiau, netrukus ateis šaltas ruduo, anksčiau pasibels ir žiema. Jeigu šie paukščiai išskris po Šv.Baltramiejaus dienos, tuomet bitėniškiai galės tikėtis ilgo ir šilto rudens.

Nuo 2007 m. – 851 gandriukas

Rambyno regioninio parko direkcija yra įrengusi Bitėnuose gandrų stebyklą, iš kurios per teleskopą galima pasigrožėti unikalia Bitėnų baltųjų gandrų kolonija mums, kauniečiams, neįprastuose medžiuose – pušyse. Kaip sakė Rambyno regioninio parko vyr. ekologas Drąsutis Brazauskas, Bitėnų kaimo gandrų kolonijoje šiuo metu kleketuoja septyniolika gandrų porų ir 24 gandriukai.


Šiame straipsnyje: Bitėnaigandraipaukščiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių