Quantcast

Gamtosaugininkai išgelbėjo tūkstančius retų vėžlių

  • Teksto dydis:

Madagaskare užsienio gamtosaugininkai rūpinasi daugiau nei 10 tūkstančių itin retų konfiskuotų spinduliuotųjų vėžlių (Astrochelys radiata), kuriuos kontrabandininkai laikė sugrūdę vienuose namuose be maisto ir vandens.

„The Turtle Survival Alliance“ ir kitos gamtosaugininkų grupės šiuos konfiskuotus roplius slaugo vienoje šios Indijos vandenyno salos gyvūnų prieglaudoje Ifatijos rajone, nors šimtai jų jau nugaišo nuo vandens stygiaus ir ligų.

Kaip pranešė gamtosaugininkai, šiuos spinduliuotuosius vėžlius rado policijos pareigūnai viename name balandžio 10 dieną. Manoma, kad juos buvo ketinama parduoti kontrabandininkams Azijoje.

Spinduliuotieji vėžliai yra labai geidžiami dėl žvaigždę primenančio piešinio ant jų kiauto.

Pasak JAV įsikūrusios Laukinės gamtos apsaugos draugijos veterinarės Susie Bartlett (Siuzi Bartlet), dauguma išgyvenusių vėžlių yra „gana sveiki“, tačiau prižiūrėti tokį jų kiekį yra iššūkis.

Kiekvieną rytą „veterinarų prižiūrimi sergantys vėžliai yra surenkami iš aptvarų ir atnešami į kliniką dideliuose kubiliuose“, rašė S. Bartlett savo elektroniniame laiške.

„Sergantiems gyvūnams statomos lašinės, kad jie atgautų prarastus skysčius, o prireikus, leidžiami antibiotikai, vitaminų papildai. Sergantiems vėžliams tai nesunku atlikti, nes jie neturi jėgų, kad įtrauktų savo galvas ir kojas“, nurodė S. Bartlett .

Tačiau vėžliams stiprėjant, dirbti darosi vis sunkiau. Tenka traukti koją iš kiauto ir ieškoti tinkamos vietos injekcijai. Kai kurie išgelbėti gyvūnai turi akių ir burnos infekciją, jiems duodama vaistų nuo skausmo, pasakojo veterinarė.

Spinduliuotųjų vėžlių gelbėjimo operacijoje dalyvauja gamtosaugininkai iš Tenesio valstijos Noksvilio zoologijos sodo, Hoglo zoologijos sodo Jutoje, Dalaso bei Oklahomos miesto zoologijos sodų. Maždaug 1,5 tūkst. atsigavusių vėžlių jau buvo perkelti į kitas gyvūnų priežiūros įstaigas Madagaskare.

Spinduliuotųjų vėžlių anksčiau galima būdavo pamatyti šalikelėse prie sausų spygliuočių miškų Madagaskaro pietinėje ir pietvakarinėje dalyse. Tačiau dėl brakonieriavimo ir sumažėjusių jiems gyventi tinkamų plotų šie ropliai sparčiai nyksta, skelbia Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (IUCN). Šiuos vėžlius renka gyvūnų kontrabandininkai iš Azijos, be to, jų mėsą valgo kai kurie Madagaskaro gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių