Quantcast

Europoje atsigavo prie išnykimo ribos buvusių plėšrūnų populiacijos

  • Teksto dydis:

Europos stambiųjų plėšrūnų, tokių kaip pilkųjų vilkų, rudųjų lokių, lūšių ir ernių, populiacijos, kurios XX a. pradžioje buvo priartėjusios prie išnykimo ribos dėl medžioklės ir mažėjančių buveinių, dabar vėl suklestėjo, nustatė tyrėjai.

Tokią padėtį atskleidė tarptautinės tyrėjų grupės studija, vykdyta visame žemyne, išskyrus Rusiją ir Baltarusiją. Šio tyrimo rezultatai ketvirtadienį buvo paskelbta JAV mokslo žurnale „Science“.

„Teritorija, kurioje nuolat gyvena bent vienos rūšies stambieji mėsėdžiai, Europoje apima 1 529 800 kvadratinių kilometrų (apie trečdalį žemyninės Europos), o teritorija, kurioje tie gyvūnai retkarčiais gyvena, didėja“, – nurodė tyrimo autoriai.

Šiame tyrime dalyvavo 76 mokslininkai, išanalizavę padėtį 28 šalyse.

Iš minėtų keturių rūšių gausiausi yra rudieji lokiai – šie žvėrys nuolat gyvena 22 šalyse, o jų populiaciją sudaro beveik 17 tūkst. individų.

Antrąją vietą užima vilkai, kurių populiaciją 28 Europos šalyse sudaro daugiau negų 12 tūkst. gyvūnų. Lūšių Europoje gyvena apie 9 tūkst., o šios katės yra aptinkamos 23 valstybėse.

Iš šių keturių plėšrūnų rūšių mažiausiai esama ernių: apskaičiuota, kad Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje gyvena apie 1 250 šių šaltojo klimato zonos gyvūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių