Quantcast

Dėl gandrų – pagalbos šauksmas

Gyvūnų globėjams pastaruoju metu rūpesčių kelia paukščių jaunikliai. Pranešimų sulaukiama ir apie iš lizdų iškritusius gandriukus, ir gatvėje nutūpusius kiriukus. Į pagalbą taip pat tenka važiuoti sužeistiems gandrams.

Meta iš lizdų patys

Vakarų Lietuvos gyvūnų globos namų administratorė Gintarė Liutkuvienė pasakojo, kad paprastai gandrai jauniklius išmeta, kai šie išsirita nesveiki, blogai vystosi ar trūksta maisto.

Būna atvejų, kai gandriukai patys iškrenta iš lizdo, papūtus stipresniam vėjui.

"Pernai vasara buvo sausringa. Dėl išmaitinimo tikrai kilo problemų. Šiemet vėsu. Gandrai sugeba išmaitinti jauniklius", – teigė administratorė.

Žmonėms, kurie rado gandriukų, pirmiausia patariama įsitikinti, ar šie nėra sužeisti.

"Būna, jog žmonės skambina mums ir pasakoja, kad gandriukas nepastovi ant kojų. Tačiau tai normalu. Šių paukščių jaunikliai yra gana sunkūs", – įspėjo administratorė.

Namo neštis nereikėtų

Jei gandriukas nėra sužeistas, radusiesiems patariama neskubėti globoti, maitinti ar neštis namo. Jei jauniklis yra netoli lizdo, gali būti, kad juo toliau rūpinsis tėvai.

"Tokiais atvejais prašome žmonių susukti dirbtinį lizdelį žmogaus ūgio aukštyje. Gandrai toliau maitins jauniklį", – tvirtino administratorė.

G.Liutkuvienės teigimu, jei paukštis išties sužeistas, pirmiausia dėl tolesnių veiksmų patariama pasitarti su specialistais.

"Jei paukštis tikrai sužeistas, vežame pas save ir rūpinamės juo, kol išgis, o tada paleidžiame", – tvirtino administratorė.

Sulesa kilogramą mėsos

Gandras – mėsėdis paukštis. Besiplunksnuojantys, besimokantys skraidyti jo jaunikliai per parą sulesa apie 500 g mėsos. Suaugusiems gandrams reikia jau apie kilogramo.

"Kai žiemą priglausdavome šių paukščių, jie ir guliašą lesdavo. Vienas, pavadintas Petru, kartu su katinais iš to paties dubenėlio pietaudavo", – pasakojo administratorė.

Tačiau G.Liutkuvienė atkreipė dėmesį, kad gandrams, kurie auga žmonių aplinkoje, vėliau sunku grįžti į gamtą. Jie labai greitai pripranta prie lesinimo ir reikalauja maisto iš globėjų.

"Tiesiog sekioja paskui, kimba snapu į skvernus. Buvo atvejis, kai Rietavo turgaus prekeiviai lesino gandrą, šis įprato, o aplinkosaugininkai skambino mums klausdami, ką daryti. Vasarą jokiu būdu nereikia maitinti gyvūnų. Jie patys turi susirasti maisto, išmokyti tą daryti jauniklius. Juk vasara gyvūnams – pats darbymetis", – pabrėžė administratorė.

Anot G.Liutkuvienės, dabar kur kas dažniau nei apie iš lizdų iškritusius jauniklius pranešama apie sužeistus gandrus. Dažniausiai jie nukenčia keliuose eismo įvykių metu.

"Gandrai pakelėse ieško pelių, varlių, sliekų. Būna, kad išpuola į kelią ir būna partrenkti, kaip ir kiti laukiniai gyvūnai. Gandrai nukenčia ir šienaujant pievas, ariant dirvas", – tvirtino administratorė.

Rūpinasi ir kirų jaunikliais

Gyvūnų globos tarnyba sulaukia pranešimų ir apie kitų paukščių jauniklius: kiriukus, ančiukus, varniukus.

Įspėjama, kad paukščiukus radę žmonės nesineštų jų namo.

"Gamtoje našlaičių nebūna. Jei rasite paukštelį, stirniuką, lapiuką, o šalia gulės mama, tada jam tikrai reikia pagalbos. Jei šios nėra, tada imti jauniklių nereikėtų. Dažniausiai mama savo jauniklį palieka, kai ieško maisto. Būna, kad pasprunka pamačiusi ateinantį žmogų, o jauniklis nespėja", – pasakojo administratorė.

G.Liutkuvienė tikino, kad dabar yra metas, kai skraidyti mokosi kirų jaunikliai. Neretai jie nusileidžia ir gatvėse.

"Nieko nuostabaus, nes kirai peri daugiabučių namų pastogėse, ant stogų. Nė vienas paukščiukas neišmoko skraidyti nenusileidęs ant žemės. Prieš kelias dienas sulaukėme šešių pranešimų apie kirų jauniklius. Penkiais atvejais paukščiukas buvo sveikas", – pasakojo administratorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

e tu kremliaus propaganda

e tu kremliaus propaganda portretas
vel sanitaru kompa nukarosinai?

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Akivaizdus Kremliaus propagandos neigiamas poveikis Putino subinlaižių psichikai: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo.

Kiras

Kiras portretas
Patys bjauriausi padarai-- žmonės. Ir visą laiką jiems per mažai vietos :):)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių