Quantcast

Ciklamenas: ką privalu žinoti apie šią gėlę?

  • Teksto dydis:

Nors pamačius įspūdingąjį ciklameną sunku pro jį praeiti neįsigijus, ar bent jau nepasigrožėjus, šis augalas gali nuvilti: gana greit praranda savo patrauklumą, išsiskleidę žiedai vysta ir nyksta, lapai gelsta. Taip nutinka dėl netinkamos priežiūros.

Bendrovės "Žiežmarių gėlės" agronomė doc. dr. Audronė Žebrauskienė pasakoja, kaip taisyklingai auginti ciklameną.

Įsigytą augalą agronomė pataria kas antrą dieną palaistyti, bet nepilti vandens ant gumbo. Kas 7–10 dienų patręšti. "Ciklamenai puikiai auga ant vėsių šiaurinių palangių ir nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Tinkamiausia temperatūra jiems yra apie 15 laipsnių" – pasakoja A.Žebrauskienė.

Lengva vėsa ir saikinga drėgmė tikrai padės sukurti šiam augalui puikią atmosferą.

Geriausias dirvožemis šiems augalams yra purus ir derlingas substratas, taip pat tinka velėninės, lapinės, kompostinės žemės bei smėlio mišinys. O kalbant apie laistymą – ciklamenai laistomi saikingai.

Agronomė A.Žebrauskienė pataria ypač atsargiai laistyti ciklamenus rudenį ir žiemą, nes tuo metu nuo per didelės drėgmės pradeda pūti žiedpumpuriai, augalai gali susirgti pilkuoju puviniu.

Ciklamenams negalima leisti perdžiūti, nes tada jie pradeda anksčiau žydėti, tačiau žiedai būna ant trumpų žiedkočių vienodame su lapais aukštyje arba net žemiau jų.

Šiltnamiuose žydinčių ciklamenų galima turėti nuo rugpjūčio iki kovo mėnesio. Tačiau pasėjus vasaros pradžioje, jie šiltnamyje užima daug vietos ir sužydi tada, kai dar būna daug kitų gėlių.

Geriausia ciklamenus sėti rugsėjo pabaigoje arba net lapkričio mėnesį. Ciklamenų žydėjimo pradžia ne tiek priklauso nuo sėjos laiko, kiek nuo paskutinio persodinimo į vazonus. Paprastai jie pradeda žydėti po keturių mėnesių nuo paskutinio persodinimo.

"Iš tūkstančio geros kokybės sėklų galima realizacijai išauginti apie 650 ciklamenų", – priduria agronomė.

Praėjus septynioms savaitėms po antrojo išpikavimo, būna gerai išsivysčiusios ciklamenų šaknys ir lapai, todėl juos jau galima sodinti į vazonus. Vazonų dugne reikia padaryti drenažą iš plytų ar molinio vazono šukių ir smėlio. Į vazonus pripilto substrato suspausti nereikia.

Sodinama taip, kad gumbas būtų lygiai su žemės paviršiumi. Per giliai pasodinus ciklameną, blogai formuojasi žiedpumpuriai, dažnai supūva. Per daug sekliai pasodinus augalą, jie blogai auga, gumbai pradeda medėti, greitai pražysta pirmasis žiedas, tačiau žiedpumpurių išauga mažai.

Į vazonus pasodinti ciklamenai laistomi 2–4 kartus per dieną, priklausomai nuo oro, pritemdoma nuo tiesioginių saulės spindulių. Šiuo metu bendrovės "Žiežmarių gėlės" šiltnamiuose ciklamenų – itin gausu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
pas man 2 iš 3 pradėjo auginti sėklų dėžutes, įdomu, ar sėklos bus daigios.

Vaiva

Vaiva portretas
Rašo,kad laistyti 2-4 kartus per diena?!Manau,čia įsivėlusi klaida.Juk ciklamenu negalima perlaistyti...

algis

algis portretas
kur jūs matėteparduotuvėje ciklameną su gumbu. Tuoj nulėkčiau , nusipirkčiau. Kiek pirkau-normalių, minatiūrinių- visi iš sėklų ir greitai nukvako.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių