Quantcast

Britų laivas apgadino Indonezijos koralinį rifą

  • Teksto dydis:

Britų kruizinis laivas įsirėžęs suniokojo iki šiol žmogaus veiklos menkai tepaveiktą koralinį rifą atokiame Indonezijos salyne, garsėjančiame itin didele jūros biologine įvairove, antradienį pranešė mokslininkai ir pareigūnai.

Radža Ampato salos rytų Indonezijoje jau seniai yra mėgstama keliautojų ir nardytojų vieta. Šias palmėmis apaugusias salas juosia įspūdingi rifai, kuriuose apstu margaspalvių koralų ir žuvų.

Tačiau 4 tūkst. 200 tonų talpos laivas „Caledonian Sky“ anksčiau šį mėnesį per atoslūgį užplaukė ant rifų netoli Kri – vienos iš kelių šimtų Radža Ampato salelių. Incidentas įvyko, kai į laivą buvo laipinami turistai, dalyvavę paukščių stebėjimo ekskursijoje.

Laivas, kuriuo plaukė 102 keleiviai ir 79 įgulos nariai, užplaukė ant rifų, ir galėjo tęsti savo kelionę tik su vilkiko pagalba.

Per šį incidentą buvo suniokota apie 13 tūkst. 500 kv. m koralinio rifo, o jo atstatymas gali kainuoti iki 16,2 mln. dolerių (per 15 mln. eurų), teigė nuostolius vertinančiai komandai vadovaujantis jūrų tyrinėtojas iš Papua Naujosios Gvinėjos universiteto Ricardo Tapilatu (Rikardas Tapilatas).

Vietos turizmo industrijos atstovai, smarkiai priklausomi nuo Radža Ampato gamtos stebuklų, pasipiktino šiuo įvykiu.

„Kaip tai galėjo nutikti? Ar prie šturvalo buvo 12-metis?“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė tinklapio „Stay Raja Ampat“, turistams siūlančio apgyvendinimo paslaugas, atstovai.

„Tokių laivų kaip šis inkarų padaryta žala būna gana didelė, tačiau laivo įsirėžimas į rifą yra visiškai naujas lygis“, – pridūrė jie.

„Labai didelė netektis“

Radža Ampato turizmo agentūros vadovas Yusdi Lamatenggo (Jusdis Lamantengas) patvirtino, kad minėtas incidentas įvyko kovo 4 dieną.

Aplinkosaugos organizacija „Conservation International“ nurodė, kad su Bahamų vėliava plaukęs laivas pateko į teritoriją, kurioje neturėjo teisęs būti dėl pavojaus ten esantiems unikaliems koraliniams rifams.

„Mums tai yra labai, labai didelė netektis“, – naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos „Conservation International“ Indonezijos filialo jūrų programos direktorius Victoras Nikijuluwas (Viktoras Nikidžuluvas).

Laivo operatorė, Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi kelionių organizatorė „Noble Caledonia“ laikraščiui „Jakarta Post“ pranešime pareiškė esanti „tvirtai įsipareigojusi saugoti aplinką ir smarkiai apgailestauja dėl rifui padarytos žalos“.

Indonezijos vyriausybė nurodė skaičiuojanti nuostolius ir reikalausianti kompensacijos iš kompanijos, kuri valdo laivą.

Nuošalus Radža Ampato salynas, kurio pavadinimas indoneziečių kalba reškia Keturias Karalystes, yra įsikūręs tarp Ramiojo ir Indijos vandenynų. 2002-ųjų „Conservation International“ ataskaitoje teigiama, kad toje teritorijoje paplitusios apie 1 tūkst. 400 rūšių žuvys ir auga 603 rūšių koralai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių