Quantcast

Australijoje nesėkmingai gelbėti išplauti į krantą banginiai

Australijos pakrantėje penktadienio rytą aptikta apie 150 į krantą išplautų juodųjų banginių. Dėl atoslūgio ir ryklių grėsmės gelbėjimo operacija buvo nesėkminga. Dėl nežinomų priežasčių, į jūrą išmetami banginiai vis grįždavo į seklumą, kol galiausiai beveik visi nugaišo.  

 

Pietvakarių Australijoje, į Hamelino įlankos pakrantę buvo išplauti apie 150 juodųjų banginių. Penktadienio rytą jie buvo aptikti vietos žvejo, kuris apie įvykį informavo vietos tarnybą. Įpusėjus žinduolių gelbėjimo operacijai, kurios metu mėginta juos išmesti atgal į jūrą, nustatyta, kad 15 jų yra gyvi.

„Šiuo metu darbuojasi vietos pareigūnai ir savanoriai. Visaip bandome palaikyti jų gyvybę. Didžiausia problema, kad jie ne vandenyje ir kad juos kaitina saulė“, – sakė Australijos gamtosaugos departamento pareigūnė Pia Courtis.

Dėl atoslūgio ir grėsmės, kad susigundę negyvais banginiais arčiau pakrantės patrauks rykliai, gelbėjimo operacija užtruko ilgai ir nebuvo sėkminga. Gamtosaugos departamento duomenimis, pavyko išgelbėti vos 7 iš jų. Juos pavyko nukreipti į gilesnius vandenis, kadangi arčiau paleisti banginiai vis vien bandė grįžti į bandą ir atsidurdavo ant tos pačios seklumos.

„Tie, kuriuos žiūrėjau, grįžtant į jūrą, vis apsisukdavo ir išplaukdavo atgal į krantą. Vieną jų stebėjau, ir tai pasikartojo tris kartus“, – pasakojo turistas Barrie`s Brickle`s.

Tarnybos pareigūnai, norėdami nustatyti galimas tokio masinio reiškinio priežastis, iš mirusių gyvūnų paėmė DNR mėginius. Vietos valdžios teigimu, tai didžiausias toks šios rūšies išplovimas šioje Australijos dalyje. Panašus įvykis buvo 2009 m., kai toje pačioje vietoje nugaišo per 80 banginių ir delfinų.

Mokslininkai mano, kad tai nutinka dėl ligų, koordinacinių klaidų ir žmogaus įsikišimo. Kai kurie gamtosaugininkai dėl tokių incidentų kaltina kariškių naudojamas povandeninės akustikos priemones.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
aisku tik 1 kad tai slepiama o priezastis yra uzterstumas ir apsinuodjimas ar nuo chemikalu ar radiacijos kuri po bandymu dar ilgai islaiko spinduliuote bet niekas netiria ar gave nurodyma neskleist panikos tai 1 is 2......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių