Quantcast

Ar žvirbliai gali užkrėsti vištas paukščių gripu?

Žvirbliams paukščių gripas nėra nustatytas, nes tai nėra laukinis paukštis, kuris galėtų būti paukščių gripo viruso pernešėjas. Vis dėlto paukščių laikytojai turėtų imtis pagrindinių apsaugos priemonių. Taip sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

LRT RADIJO klausytojas Pranas iš Žiežmarių domisi paukščių gripu. „Norėčiau sužinoti, ar žvirbliai gali užkrėsti vištas paukščių gripu – H5N8 virusu?“ – teiraujasi vyras.

„Žvirbliams paukščių gripas, būtent H5N8, nėra nustatytas, kadangi žvirblis nėra laukinis paukštis, kuris galėtų būti paukščių gripo viruso pernešėjas. Apie žvirblinių šeimos viruso nustatymą pranešimų nesame gavę nei iš Europos Sąjungos, nei iš trečiųjų šalių“, – teigia P. Bušauskas.

Vis dėlto, anot jo, žvirbliai galėtų būti vienu iš rizikos faktorių, nes yra paukštinių šeimos atstovai. Jeigu jie turėtų kontaktą su užkrėstais laukiniais paukščiais, užkrato patekimas yra įmanomas. Tačiau apie atvejį, kai paukščių gripas yra nustatomas žvirbliams, P. Bušauskui nėra tekę girdėti.

„Norėčiau akcentuoti, kad būtent dabar yra tas aktyviausias laukinių vandens paukščių migracijos periodas ir mes prašome paukščių laikytojų, kad jie paukščius laikytų uždarose patalpose arba ta vieta bent jau būtų aptverta tinklu tam, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukine fauna, laukiniais migruojančiais paukščiais.

Na, ir labai svarbu užtikrinti, kad laikomas pašaras būtų uždengtas. Prašome laikytojų, kad jie negirdytų paukščių vandeniu iš atvirų laukinių vandens telkinių, imtųsi pagrindinių priemonių, kurios padėtų apsisaugoti nuo šio pavojingo viruso“, – pažymi specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių