Quantcast

Aplinkos ministerija: miškasodis jau įsibėgėja

Šiemet dėl palankių gamtinių sąlygų anksti prasidėjęs miškasodis įsibėgėja. Iš Valstybinių miškų urėdijos (VMU) padalinių pirmieji medžius pradėjo sodinti kretingiškiai dar kovo pradžioje. Šiuo metu miško atkūrimo darbai sparčiai vyksta visuose VMU regioninių padalinių prižiūrimuose miškuose, praneša Aplinkos ministerija.

Iš viso šiais metais planuojama atkurti 8663 ha valstybinių miškų ir įveisti 523 ha naujų. Lietuvos miškuose šiemet bus pasodinta apie 20 mln. eglių bei pušų ir apie 9,2 mln. juodalksnių, beržų, ąžuolų, klevų, liepų ir kitų lapuočių.

Visi miškasodžiui skirti sodmenys yra užauginami VMU medelynuose. Didžioji jų dalis – iš selekciškai atrinktų sėklų, kurias subrandina Lietuvos medžių palikuonys.

ELTA primena, kad Vilnius praėjusį savaitgalį prasidėjo kasmetinis pavasario miškasodis, truksiantis 2-3 savaites. Miškininkai sako, kad įprastai miškai sodinti pradedami balandžio viduryje, tačiau šiemet dėl sausų orų miško savininkai meta visus darbus ir tą daryti pradeda anksčiau.

Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) direktorius Aidas Pivoriūnas sakė, kad esminis pavasarinio miškasodžio principas – medžius pasodinti tokiu metu, kad jie spėtų įsitvirtinti iki sprogstant pumpurams, nes vėliau medžiai sunkiau prigyja.

„Praėjusią savaitę dar buvo sniego ir šalnų, tačiau įšalas pasitraukė labai staigiai ir dabar darosi šilta ir sausa, todėl pirmasis masinis miškasodis vyks kiek anksčiau nei įprasta“, – pranešime cituotas A. Pivoriūnas.

Skaičiuojama, kad šiemet vien asociacijos nariai į miško atsodinimą investuos 2 mln. eurų ir atsodins tūkstantį ha miškų, dar apie 2 tūkst. ha miškų bus įveista. Iš šiemet pasodintų sodinukų išaugusius medžius pjauti ir gauti ekonominės naudos bus galima anksčiausiai po 25 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip gerai, kaip gerai

kaip gerai, kaip gerai portretas
kad iškirto Lietuvos miškus, dabar yra kur pasireklamuoti ministerijai su miškasodžiu

Aha

Aha portretas
O miškų pardavinėtojai visokioms Ikeoms jau trepsi ir spirga iš nekantrumo, kada čia tuos žmonių susodintus miškus bus galima išrėžt ir išvežt...

Nuomone

Nuomone portretas
Sitiek misku iskirto, niekada niekas tiek neatsodins, tiems kirtejams reiketu rankas nukirsti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių