Quantcast

Šveicarų mediko lieknėjimo formulė keturiems asmenybių tipams

Paradoksas, bet šiais laikais, kai tobulos kūno formos tapo ne tik grožio, bet ir sėkmės formule, pasaulyje plinta nutukimo epidemija. Todėl tobula dieta šiandien būtų pati geidžiamiausia ir perkamiausia prekė. Deja, tokios nėra. Knygų mugės svečias šveicarų diabetologas Alainas Golay teigia, kad visi mūsų kūno pokyčiai prasideda mūsų galvoje. Per ilgametę savo praktiką savo pacientus medikas suskirstė į keturis asmenybių tipus, kurie lieknėti turėtų visiškai skirtingais būdais.

Keturi asmenybės tipai

„Nutukimas iš tiesų yra pasaulinė problema, jau net galima kalbėti apie epidemiją. Mat gyvenimas tampa vis labiau sunkesnis, sudėtingesnis, vis daugiau jame streso, o žmonės bando jį malšinti maistu. Todėl norint atsikratyti antsvorio, būtini gilūs vidiniai pokyčiai. Prieš keletą šimtmečių, Renesanso metu, žmogui buvo tarsi nukirsta galva. Buvo nuspręsta, kad ji nepriklauso kūnui, tačiau būtent galva jam diriguoja, taip pat ir burnai“, - teigė medikas.

A. Golay teigė, kad dirbdamas su pacientais, visada sau keldavo klausimą, kaip juos motyvuoti, ir pastebėjo, kad skirtingoms asmenybėms tinka skirtinga motyvacija. Medikas santykinai išskyrė keturias asmenybių tipus, kuriems skirtas mitybos sistemas ir aprašė savo knygoje „Lieknėti pagal asmenybės tipą“.

„Pirmasis yra prisitaikantis tipas. Jis niekada negali pasakyti „ne“, nes jam svarbu suteikti malonumą kitiems, svarbu būti priimtam kitų ir mylimam. Tokiam žmogui aš negaliu skirti labai griežtos dietos, kuriai nepritartų kiti. Tokių pacientų pirmiausiai klausiu, koks žmogus jiems svarbiausias ir galėtų padėti laikytis dietos. Dažniausiai jie mini sutuoktinį, vaikus anūkus. Iš tiesu, norint laikytis dietos, šalia turi būti trys žmonės, kurie padėtų. Tai, pavyzdžiui, gydytojas, vyras, vaikai, vaikaičiai.

Antras tipas – analizuojanti asmenybė. Jam labai svarbu daryti tam tikrus dalykus nuolat, nepertraukiant, jie dažnai išgyvena dėl ateities, būna smulkmeniški, kartais net iki apsėdimo. Su tais žmonėmis aš skaičiuoju kalorijas ir labai svarbu būti visiškai tiksliam. Šie žmonės labai nuosekliai laikysis labai subalansuotos dietos, gal jie padarys vieną kitą klaidą, bet iš esmės neišklys iš kelio. Supratę, kaip viskas veikia, jie po to patys gali sėkmingai laikytis dietos“, - pasakojo A. Golay.

Trečias tipas – dominuojanti asmenybė. Ji taip pat nori būti kitų mylima, bet jau kitaip. Šiems žmonėms labai svarbu pasiūlyti kažką nauja, ypatinga, skirta tik būtent jiems. Tai gali būti skysčiai, koks nors mitybos režimas, kuriame ne daug angliavandenių, ir pan. Šie žmonės turi labai didelę įtaką kitiems, todėl jeigu jie ims laikytis dietos, kiti greičiausiai bus jų paveikti ir taip pat keis savo mitybą. Kita vertus, nors jie su užsidegimu imasi dietos, taip pat greitai gali liautis tai daręs, nes susižavi nauja dieta.

Pagaliau ketvirtas asmenybės tipas – kontroliuojanti asmenybė. Tai labai stiprios asmenybės, kurios siekia iššūkių. Jiems paprastai aš iškeliu užduotį ir sakau: „Jei iki kito karto, kai susitiksime, nebūsite nenumetę 2-3 kg, aš, pavyzdžiui, nepatikėsiu pinigų jūsų bankui. Jiems svarbu turėti iššūkį

Taigi savo knygoje medikas kalba apie keturias skirtingas dietas, kurios gali būti taikomos keturiems skirtingiems asmenybės tipams.

Laikantis dietos 20 proc.visada galima nusižengti

Paklaustas, kodėl dauguma žmonių neturi prigimtinio suvokimo apie tai, kaip ir ką turėtų valgyti, ... pabrėžė, kad nutukimo, kaip reiškiniu, iš tiesų giliai kol kas niekas nesidomi. „Kai kalbame apie nutukimą, paprastai sakome, kad reikia mažiau valgyti. Tačiau viskas daug sudėtingiau – reikia daug laiko, kad pakeistume įpročius visam laikui. Be to, labiau kažkoks maisto produktas draudžiamas, tuo labiau jo norisi, tuo labiau žmogus stengsis jo paragauti – kaip uždrausto vaisiaus. Aš siūlau būti lankstiems. 80 proc. turėtume laikytis dietologo patarimų, bet 20 proc. galime ir nusižengti. Mes negalime būti absoliučiai tobuli“, - patarė medikas.

Knygos autorius prisipažino skeptiškai vertinantis dietas pagal kraujo grupes, kadangi jų sudarytojai neatliko jokių mokslinių tyrimų. Tačiau su maisto netoleravimo idėja jis teigė sutinkąs. Anot jo, šiandien žmonės vis dažniau negali toleruoti tam tikrų produktų, nes į rinką atkeliauja modifikuoti produktai. Šią problemą, jo teigimu, reikia gydyti mediciniškai.

Kodėl vestuvėms besiruošianti moteris negalėjo numesti svorio

Paklaustas, kaip priversti vyrus, kurie įsitikinę, kad yra visada jauni, žavūs ir turi būti mylimi bet kokiomis aplinkybėmis, medikas sutiko, kad pasaulyje tarp vyrų nutukimas paplitęs netgi labiau ne tarp moterų, nors moterys dažniau susirūpina savo kūno svoriu, greičiausiai dėl estetinių dalykų. „Kaip motyvuoti vyrą? Vyras, kuris jaučiasi storas, dažnai jaučiasi galingas, tvirtas, todėl tuo nesirūpina, o iš tiesų viskas yra atvirkščiai. Vyras, kuris kenčia nuo per didelio svorio, nėra sveikas. Kaip motyvacija jam galėtų padėti, kad vyras, kuris turi antsvorio, praranda savo seksualinę potenciją. Numetęs svorio jis vėl tampa seksualiai pajėgus“, - patarė A. Golay.

Susitikime dalyvavusi moteris pasiguodė, kad daugybę metų jos svoris buvo pastovus, tačiau per paskutinius 1,5 metų ji priaugo 19 kg, nors nepasikeitė nei jos asmenybė, nei įpročiai. Medikas įsitikinęs, kad negali taip būti be priežasties. Viena vertus, gali būti kažkokia medicininė problema. Kita vertus, tam įtakos gali turėti kažkokie biografijos faktai, pavyzdžiui vestuvės.

„Prisimenu moterį, kuri norėjo numesti 10 kg, nes jai buvo labai svarbu vėl tilpti į vestuvinę suknelę, kurią ji buvo nusipirkusi vestuvėms iš anksto. Aš pasakiau: „Fantastika, puiki motyvacija“. Tačiau per du mėnesius ji nenumetė nė vieno kilogramo. Tada aš paklausiau, ar ji tikrai nori ištekėti, o ji apsiverkė. Pacientai dažnai per mano konsultacijas verkia, nes turi galimybę paatvirauti. Ši moteris nenorėjo ištekėti. Taigi mes pradėjome nuo mokymosi sakyti „ne“ Ji buvo prisitaikančio asmenybės tipo. Galiausiai ji išsiskyrė su savo draugu, vėliau sutiko nuostabų žmonų, jie apsivedė ir turi daug vaikų. Tuos papildomus kilogramus ji numetė“, - pasakojo medikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių