Quantcast

Rudenį – vasaros šėlionių padariniai

Rudenį, po atostogų sugrįžtame į įprastinį gyvenimo ritmą ir vėl intensyviai kimbame į darbus, net nesusimąstydami apie vasarą patirtų malonumų padarinius.

Seksualinės sveikatos klinikoje „Asmeda“ konsultuojantis gydytojas Algirdas Šumila pastebi, kad rudenį padaugėja pacientų, besikreipiančių ištirti dėl lytiškai plintančių ligų.

„Natūralu, kad vasarą, kai labiau atsipalaiduojama, daugiau iškylaujama, atsitiktinių lytinių santykių padaugėja. Nenoriu pasakyti, kad vasarą daugiau ištvirkaujama, tačiau šiltuoju masinių atostogų metu natūraliai daugiau galimybių pakliūti į rizikingas situacijas mylėtis su atsitiktiniu partneriu ar partnere. Vakarais vyksta daugiau renginių, užmezgama daugiau pažinčių, ne paslaptis, kad ir vartojama daugiau alkoholio, o susilpnėjęs budrumas - viena didžiausių prielaidų užsikrėsti lytiniu keliu plintančiomis ligomis“, - įprastas tendencijas stebi odos ir venerinių ligų gydytojas A. Šumila.

Gydytojo teigimu, kaip ir meilė, taip ir venerinės ligos - paslaptingos. Niekas nesitiki užsikrėsti lytiniu keliu plintančia liga, bet praktika rodo, kad užsikrėsti galima ir vienkartinių lytinių santykių metu, nes lytinės sveikatos profilaktika nėra populiari.

„Į lytinės sveikatos specialistą dažniausiai kreipiamasi ne po turėtų atsitiktinių lytinių santykių - juk dažniausiai neįtarinėjame kiekvienos sutiktos merginos ar vaikino nešiojant lytinę infekciją - bet kai jau pasireiškia tam tikri ligos simptomai. Lytiškai perduodamos ligos simptomai gali pasireikšti po 3 dienų ar 1-3 mėnesių, bet būna ir besimptomės ligos, kurių požymių žmogus nejaučia, - pasakoja A. Šumila. - Būtų labai šaunu ir sveikintina, jeigu pora prieš pradėdama lytinį gyvenimą ateitų pasitikrinti dėl lytiškai plintančių infekcijų, taip ateityje išvengtų kaltinimų dėl neištikimybės, o taip pat- neapsikeistų „dovanėlėmis“- lytiniu keliu perduodamomis ligomis“.

„Kai kurių lytiškai plintančių ligų - pavyzdžiui, gonorėjos simptomai pasireiškia gana greitai (išskyros, perštėjimas šlapinantis), tad ir šios problemos sprendimas taip pat pakankamai greitas. Daug skausmingiau, kai lytiškai plintančios infekcijos „susigyvena“ su žmogumi ir jis tampa infekcijos nešiotoju, šis užkratas sėkmingai „gyvena“ ir kelia pavojų ne tik jo lytiniams partneriams, bet ir pačiam - sukelia prostatos, sėklidžių uždegimus, kurie gali pavirsti vyrų erekcijos sutrikimais, nevaisingumu“, - perspėja gydytojas A. Šumila


Šiame straipsnyje: venerinėslytinės ligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Daktaras Veneris

Daktaras Veneris portretas
Ui kolega daktare žinote ,kad visos ligos nuo nervų tik sifilis ir gonorėja nuo MEILĖS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių