Quantcast

Pasiruošt. Dėmesio. Marš! Laikas pradėti bėgioti

Nusprendei pradėti bėgioti? Griebi sportinę aprangą, patogią avalynę ir pasileidi tiesiu parko arba sporto klubo bėgimo takeliu. Atrodo, viskas paprasta. Deja, taip nėra.

Svarbu tinkama mityba

Termometro stulpeliui kilstelėjus aukščiau nulio, dažnas mūsų savo spintoje atlieka reviziją. „Suknelė – per ankšta. Kelnės susitraukė“, – rankomis griebdamiesi už galvos, žiemos vakarais nežinia kur dingusį saiką keikia apsirijėliai. Kone labiausiai dėl papildomų kilogramų išgyvena dailiosios lyties atstovės. Iš 40 dydžio drabužių norėdamos ir vėl įsisprausti į 38-o, jos alina save dietomis, prakaitą lieja naudodamos treniruoklius arba lieknėti nutaria bėgiodamos.

„Taip, bėgiojimas padeda dailinti kūno linijas, tačiau būtina ir taisyklingai maitintis. Kas iš to, jei bėgę du kilometrus vėliau atsigriebsite krimsdami riebius kepsnius“, – kalbėjo grupinių užsiėmimų treneris Darius Būdavas. Po treniruotės patariama išgerti pieno ir bananų kokteilį, suvalgyti indelį natūralaus jogurto. Tiesa, nesitreniruokite ką tik pakilę nuo stalo, o bėgdami nepamirškite gerti – sportuojant organizmas pašalina daug skysčių, todėl juos reikia susigrąžinti.

Bėgimas tinka ne visiems

Nors ir naudingas, bėgimas, pasak trenerio, tinka toli gražu ne kiekvienam. „Prieš pradedant bėgioti, būtina įvertinti savo sveikatos būklę. Nepamirškite, kad bėgimas – gana daug ištvermės reikalaujantis sportas, kuriuo užsiimančio žmogaus organizmas gauna nemažą apkrovą. Todėl, jei turite problemų su nugara, širdimi ar sąnariais, rinkitės ne tokią intensyvią veiklą. Tarkim, šiaurietiškąjį ėjimą, plaukimą, – D. Būdavo teigimu, bėgimas nerekomenduojamas ir žmonėms, turintiems antsvorio. – Kiekvienas atvejis labai individualus.

Kūno kultūros specialistas arba šeimos gydytojas patars, kokia mankšta tinkamiausia konkrečiu atveju. Nepamirškite, kad netaisyklingai bėgdami, važiuodami dviračiu ar kitaip besimankštindami gero sau nepadarysite, o tik pakenksite.“

Svarbiausia – gera avalynė

Pirmoji užduotis pradedančiam bėgikui – išsirinkti patogią avalynę. Ji privalo būti storesniu padu su amortizacine sistema kulne, fiksuoti sąnarį. Apranga? „Geriau lengviau, nei per šiltai“, – šyptelėjo treneris. Kelnės, sportiniai marškinėliai, esant vėsesniam orui – lengva vėjo nepraleidžianti striukė, pirštinės ir kepurė. Sportuojančio kūnui esą geriausiai tinka natūralaus pluošto drabužiai.

Prieš bėgant būtinas apšilimas ir tempimo pratimai. Dažnai pasitaikanti pradedančiųjų klaida – startavimas, kai kūnas dar neįšilęs. Treniruotę pradėkite nuo ėjimo, po truputį didinkite intensyvumą, kol galiausiai pereisite prie bėgimo.

„Kūno svoris turi vienodai pasiskirstyti visoje pėdoje. Ją ant žemės reikia statyti pradedant kulnu. Plaštakos suspaustos į kumštį, rankos sulenktos 120 laipsnių kampu“, – sėkmingo bėgimo taisykles vardijo D. Būdavas.

Tiek važiuojant dviračiu, tiek bėgiojant itin svarbu taisyklingai kvėpuoti. Įkvėpkite pro nosį ir iškvėpkite pro burną – taip plaučiai vienodai pasidalys deguonį. Kvėpuojant pro burną, į kraują patenka daugiau deguonies, tačiau nevyksta normalus kvėpavimas.

Dešimt puikių dainų, kad bėgtum su vėjeliu

Survivor „Eye Of The Tiger“

Elvio Costello „Pump It Up“

U2 „Beautiful Day“

Iggy Pop „Song For Life“

„Goldfrapp“ „Ooh La La“

Spiller „Groovejet“

Erico Prydzo „Call On Me“

Geri Halliwell „It‘s Raining Men“

Kim Wilde „Kids in America“

Queen „Don’t Stop Me Now“


Šiame straipsnyje: bėgiojimassportassveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinantis

Žinantis portretas
Visų pirma reikia labai gerai pagalvoti ar verta bėgioti po mūsų Klaipėdą esant tokioms smarvėms ir netiriamai oro taršai?Nebent nuvažiuoti į patį pliažą ar mišką...Bet nenorint greitai nusibaigti nuo vėžio ir kitų plaučių ligų geriau sėdėt namie.

as

as portretas
kaip diena taip naujiena. kaip koks klausimas taip savas specialistas. kiek girdejau begiojant kaip tik reikia kuo labiau atsipalaiduoti, o ne spausti tas rankas i kumscius. apskritai kalbant begimas levas sportas. sanariai ir sirdis gauna tokias apkrovas, kad geriau gal nereikia. aisku jei jums liuks tai lekit. pradesim turbut nuo kutinskaites :))

sava

sava portretas
"Kelios" esminės klaidos straipsnyje, dėl kurių greitai nebesinorės bėgioti: 1. Kojos pėdą statyti kulnu (nagi pasiskaitom daugiau vadovėlių, kas iš tokio kulno ir tokių kojų liks po kelių bėgimų?). 2. Rankas sulenkiam 120 laipsnių kampu (nuo kada tradicinis 90 laipsnių kampas tapo per mažas?). 3. Plaštakas sugniaužiam į kumščius (o gal geriau būtų atpalaiduot, kad po pirmo kilometro nejaust skausmo pečių juostoje?). 4. Per burną įkvepiame daugiau (nagi pabandom įkvėpt maksimaliai per burną ir po to dar "kvėptelti" pro nosį, o dabar tą patį padarykim atvirkštine tvarka - ar tikrai pro burną įkvėpėm daugiausiai?). Sėkmės treneriui, o skaitytojai tegul pasiieško internete labiau įkvepiančios medžiagos apie bėgimo teikiamą naudą ir malonumą! ;)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių