Quantcast

Atsargiai! Kosmetika gali ne tik pagražinti

Ne maisto produktų inspekcija kasmet nustato nemažai pažeidimų dėl nesaugių kosmetikos priemonių, žaislų ir kitų gaminių. Nevyriausybinės aplinkosauginės organizacijos atkreipia dėmesį, kad kasdien naudodami daug gaminių, turinčių žalingų medžiagų, galime pakenkti sveikatai.

Kosmetika gali ne tik pagražinti. Daugelis grožio priemonių turi konservantų, kvapiklių, kitų savybių gaminiui suteikiančių cheminių medžiagų. Pavojingiausi – parabenai, pratęsiantys gaminio galiojimą iki 5 ar daugiau metų, bei ftalatai – suteikiantys kvapą gaminiui.

Gaminiais su tokiomis medžiagomis prekiauti leidžiama. Tačiau kai kurios šalys turi griežtų ribojimų. Pavyzdžiui, Danija yra uždraudusi naudoti parabenus mažiems vaikams skirtoje kosmetikoje.

„Surinkta nemažai įrodymų apie tų medžiagų ilgalaikį kenksmingą poveikį. Jos įtrauktos į įvairius Europos cheminių medžiagų sąrašus ir bus uždraustos. Bet gali prabėgti 10 ar 15 m., kol praeis procedūras“, – sako Baltijos aplinkos forumo ekspertė Laura Stančė.

Ne maisto produktų inspekcijos duomenimis, kasmet iš rinkoje nustatomų pažeidimų beveik ketvirtadalis yra dėl nekokybiškų ir nesaugių kosmetikos gaminių.

„Vienas iš tų pažeidimų – neparašyta, kada pagaminti gaminiai, kad būtų galima nustatyti gamintoją, identifikuoti jį, ne visad pateikta ir teisinga sudėtis. ES rinkoje turi būti pateikta informacija apie sudėtį. Iš patikrintų gaminių 20–25 procentai su pažeidimais, vartotojas klaidinamas“, – teigia Ne maisto produktų inspekcijos vyr. specialistė Elena Rimkevičienė.

Randama ir nemažai nesaugių žaislų. Neretai ftalatų, suteikiančių plastmasei minkštumo, kitų kenksmingų medžiagų turi žaislai, atvežti iš Kinijos ar kitų šalių.

Daugeliu atvejų minėtos medžiagos nedraudžiamos, nes esą gaminyje jų itin mažai. Tačiau niekas neskaičiuoja jų bendro kiekio, nes vartojant įvairius gaminius tų medžiagų gali susikaupti per daug.

„Problema ta, kad nėra nustatyta bendro kiekio tų medžiagų, o yra atskirai nustatyti reikalavimai. Tačiau nuo kitų metų liepos 20 dienos įsigalioja griežti reikalavimai cheminėms medžiagoms žaisluose ir tada bus didesnis reglamentavimas. Daugėja sunkiųjų metalų, kurie bus griežtai reglamentuoti, ir daugėja cheminių medžiagų. Ypač kreipiamas didelis dėmesys alergenams“, – sako Ne maisto produktų inspekcijos vyr. specialistė Vitalija Skrinskienė.

Ekspertai ragina vartotojus domėtis, kokia gaminių sudėtis, reikalauti informacijos iš pardavėjų, rinktis kuo mažiau sveikatai ir aplinkai kenkiančius produktus, pažymėtus sertifikuotais ženklais. O dar geriau –  vietoj valiklio ar skalbiklio naudoti sodą, actą ar citriną.

Baltijos aplinkos apsaugos forumas vasarį rengia informacinę akciją. Bus atliekami savanorių kraujo, patalpų dulkių, kai kurių gaminių tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar juose yra kenksmingų medžiagų likučių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių