Quantcast

Žiemos išvargintos ir išsausėjusios rankos: kaip joms padėti?

  • Teksto dydis:

Sakoma, kad net jei kruopščiai rūpinatės veido oda, amžių ir gyvenimo būdą išduos jūsų rankos.

Rankos labai daug pasako apie kiekvieną iš mūsų, tad jų, o ir viso kūno oda, taip pat svarbu pasirūpinti. Ypač tai aktualu žiemą, kai tiek aplinka, tiek mūsų mityba labai pasikeičia.

Farmacininkė Miglė Kazakevičienė sako, kad  žiemą, šalto, žvarbaus oro ir patalpų šildymo sezonu, oda patiria išties didelių iššūkių. Žmonės vaistinėse dabar skundžiasi odos sausumu, paraudimu, pleiskanojimu ir niežuliu, dažnai įtrūkstančia pirštų pagalvėlių oda, rašoma pranešime spaudai.

„Pagrindinis odos sausėjimo veiksnys – epidermio barjerinės funkcijos sutrikimas. Dažniausios tai sukeliančios priežastys žiemą yra vandens ir vitaminų trūkumas organizme. Mūsų mityba žiemą yra skurdesnė, valgome mažiau šviežių vaisių ir daržovių“, – pagrindines vidines odos sausėjimo priežastis vardija M. Kazakevičienė.

Odą neabejotinai veikia ir išoriniai faktoriai: sausas patalpų oras, šaltas ir atšiaurus žieminis oras, temperatūrų kaita. Prie išorinių farmacininkė priskiria ir žalingus įpročius, tokius, kaip rūkymą, taip pat maudymąsi po itin karštu dušu ir dažną muilo naudojimą, pramoninį aplinkos užterštumą.

Kada sunerimti?

Kai kuriais atvejais, išsausėjusi oda yra ne tik žvarbaus oro pasekmė. Toks požymis gali signalizuoti ir apie labai rimtas problemas bei ligas.

Pasitepus kremu, turinčiu savo sudėtyje vandens, bent pusvalandį reikėtų neskubėti į lauką, leisti kremui susigerti, kad „netrauktų“ šalčio ir negrėstų odos nušalimas.

„Neretai oda sausėja sergant lėtinėmis ligomis: cukriniu diabetu, skydliaukės patologija, virškinimo trakto ir neurologinėmis ligomis. Sunerimti ir konsultuotis su specialistais reikėtų tais atvejais, jei odos sausumas pastebimas tik tam tikrose vietose – veido, pėdų ar sąnarių srityse. Taip pat, jei pakyla temperatūra ar pasireiškia vietinis uždegimas – oda rausta, audiniai patinsta, kaista“, – perspėja „Eurovaistinės“ farmacininkė. Jei yra bent menkiausia tikimybė, kad galėjo būti užsikrėsta grybeline odos infekcija ar niežais, pasak jos, taip pat būtina kreiptis į gydytoją.

Iš vidaus ir išorės

Saugoti odą nuo šalčio farmacininkė pataria paprastai, bet visapusiškai: pradedant nuo pirštinių, baigiant pakankamu kasdien geriamo vandens kiekiu ir teisinga mityba.

„Saugoti rankų odą pirmiausia reikia lauke mūvint pirštines, kad oda patirtų kuo mažesnius temperatūros svyravimus. Taip pat reikėtų naudoti maitinančius kremus“, – sako M. Kazakevičienė.

Ji primena, kad dažniausios problemos žiemą yra tiek vidinės, tiek ir išorinės. Todėl svarbu odą drėkinti iš vidaus ir iš išorės. Žiemą rekomenduojama tepti odą riebesniais kremais, emolientais. Pasitepus kremu, turinčiu savo sudėtyje vandens, bent pusvalandį reikėtų neskubėti į lauką, leisti kremui susigerti, kad „netrauktų“ šalčio ir negrėstų odos nušalimas. Tuo pačiu reikėtų vartoti pakankamai vandens, bent 2 litrus per parą, ir nebijoti valgyti riebesnio maisto – kiaušinių, žuvies, vartoti daugiau aliejaus.

„Jei gyvenimo ritmas ir didelis tempas trukdo visavertei mitybai, galima pasitelkti vitaminus, skirtus odos būklei gerinti ir palaikyti. Svarbiausi odai yra  A, E, F, B grupės vitaminai, antioksidantai“, – pataria vaistininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių