Quantcast

Vaistininkė įvardijo, kaip iki pavasario sugrąžinti plaukams sveiką išvaizdą

  • Teksto dydis:

Artėjantis pavasaris skatina išsibudinti iš žiemos miego ir skirti daugiau dėmesio savo išvaizdai – juk netrukus nusimesime žieminius drabužius, pasileisime plaukus.

Kiekviena sutiks, kad ekstremalios žiemiškos sąlygos nei odai, nei plaukams grožio neprideda. Šaltis, sniegas, žvarbus vėjas ir šildymo išdžiovintos patalpos per žiemą plaukus gerokai nualina ir reta pavasarį pasitinkame žvilgančiais ir sveikai atrodančiais plaukais. Tad dabar pats metas susiimti ir grąžinti plaukams sveikatą. Kaip tai padaryti, patarimais dalijasi vaistininkė Milda Darulienė.

Pasirūpinkite „maistu“ plaukams

Plaukų sveikata bei išvaizda priklauso nuo daugelio faktorių, vienas iš jų – mityba. Su maistu mūsų organizmas gauna platų spektrą vitaminų bei mikroelementų, tačiau ne visada jų pakanka. Patys plaukai greitai išduoda, jeigu jiems ko nors trūksta: jie sausėja, pradeda veltis, slinkti, lėčiau augti, praranda žvilgesį.

„Jeigu pastebėjote, kad plaukai prarado žvilgesį, tai gali būti ženklas, kad jiems stinga omega-3 riebalų rūgščių. Tad savo meniu turėtumėte praturtinti riebiomis žuvimis – lašiša, sardinėmis ar skumbre. Organizmas omega-3 riebalų rūgščių pats nepasigamina, reikia gauti jų iš maisto. O jeigu racione žuvies nėra daug, pravartu vartoti žuvų taukus. Be to, kad spartina plaukų augimą ir suteikia jiems žvilgesio, omega-3 riebalų rūgštys, taip pat vitaminai A ir D stiprina imunitetą, padeda pagerinti smegenų veiklą, stiprinti kaulus“, – omega-3 riebalų rūgščių naudą vardija M. Darulienė.

Dar viena problema, su kuria susiduriama šaltuoju metų laiku, – sulėtėjęs plaukų augimas. Viena iš galimų priežasčių – organizmui svarbios statybinės medžiagos – baltymų – trūkumas. Pasak vaistininkės, paspartinti plaukų augimą gali padėti natūralus graikiškas jogurtas, kuris yra ne tik baltymų, bet ir kraujotaką gerinančio vitamino B5 šaltinis. Geresnė kraujotaka padeda ir plaukams greičiau augti.

Kitas svarbus baltymų šaltinis – kiaušiniai. Juose yra vitamino B7(biotino), kuris skatina plaukų augimą ir stiprina nagus. Jei biotino trūksta, plaukai pradeda lūžinėti bei slinkti.

„Žiemą rečiau ant mūsų stalo atsiranda žalių lapinių daržovių, tad reikėtų dabar jų į savo mitybą įtraukti daugiau. Lapinėse daržovėse yra daug vertingų medžiagų: vitamino A, geležies, beta karotino, B grupės vitaminų, vitamino C. Toks vitaminų kompleksas suteikia jūsų organizmui būtinų medžiagų, maitina plaukus, nagus bei odą“, – teigia specialistė.

Padės natūralios kaukės ir aliejai

Plaukų sveikata reikia rūpintis ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės. Tam tinkamiausios priemonės – natūralūs aliejai bei kaukės, mat po žiemos plaukų priežiūrai vien šampūno ir balzamo nepakanka, ypač jeigu jie pažeisti, slenka ir skilinėja. Lūžinėjantiems ir skilinėjantiems plaukų galiukams padės natūralūs aliejai. M. Darulienė rekomenduoja išbandyti avokadų, alyvuogių, migdolų, sezamų ar kokosų aliejų.

Toks masažas su migdolų, kokosų, alyvuogių aliejumi padeda sureguliuoti odos riebalų išsiskyrimą, stiprina plaukus ir skatina jų augimą.

Aliejus stiprina plaukus ir daro juos paklusnius, suteikia sveiko žvilgesio. Ajurvedos šalininkai rekomenduoja pašildytą aliejų naudoti galvos masažui. Toks masažas su migdolų, kokosų, alyvuogių aliejumi padeda sureguliuoti odos riebalų išsiskyrimą, stiprina plaukus ir skatina jų augimą. Po procedūros reikėtų apsukti galvą rankšluosčiu ir palaikyti taip nuo pusvalandžio iki valandos, galima palikti ir per naktį. Tada plaukus išplaukite švelniu šampūnu.

Vaistininkė pataria vengti aliejų su įvairiais cheminiais priedais, itin pigių plaukų priežiūros produktų. Pasak M. Darulienės, grožį puoselėjančias priemones reikėtų rinktis atsakingai, geriausia – pasitarti su specialistu, padėsiančiu išsirinkti tinkamiausias.

Plaukams atgaivinti tinka ir kaukės, kurias taip pat geriau rinktis su natūraliais ingredientais, pvz., įvairiais augaliniais aliejais. Kaukės plaukus veikia intensyviau nei kondicionieriai, juos maitina, drėkina, atgaivina ir stiprina. M. Darulienė, renkantis kaukę plaukams, rekomenduoja atsižvelgti pirmiausiai į plaukų tipą: sausi, riebūs ar normalūs. Taip pat įvertinti, kokias plaukų problemas reikia išspręsti: drėkinti, maitinti, atstatyti plauką, apsaugoti nuo žalingo aplinkos poveikio ir pan.

„Reikėtų nepamiršti, kad tokias priemones kaip plaukų kaukės ar kondicionieriai, reikėtų tepti tik nuo plaukų vidurio iki galiukų. Įtrynus jas į galvos odą, plaukai tiesiog pradės greičiau riebaluotis. Nepamirškite plaukų prieš tai nusausinti, tačiau tai darykite švelniai – šlapi jie yra itin pažeidžiami. Priemonę ant plaukų laikykite tiek, kiek gamintojas rekomenduoja. Kaukėmis nereikėtų piktnaudžiauti, daugumą jų užtenka ant plaukų tepti kartą ar du per savaitę – dėl didelės koncentracijos jų poveikis išlieka ilgiau“, – pataria vaistininkė.

Reguliariai kirpkitės ir sportuokite

M. Darulienė primena ir svarbiausias sveikų plaukų išsaugojimo taisykles:

Reguliariai pakirpkite plaukų galiukus. Tai geriausia prevencijos priemonė skilinėjantiems galiukams. Net jeigu jūsų tikslas užsiauginti ilgas kasas, nepabijokite karts nuo karto plaukus pakirpti – tai juos atgaivins ir paspartins jų augimą.

Išsiplovę plaukus, leiskite jiems šiek tiek pradžiūti natūraliai, tik tada džiovinkite džiovintuvu. Taip pat geriau nustatykite, kad džiovintuvas pūstų vėsesnį orą. Karštas džiovintuvas ypač sausina plaukus ir juos pažeidžia. Taip pat kuo rečiau naudokite kitas plaukus deginančias priemones, kaip plaukų tiesintuvai, garbanojimo žnyplės ir pan.

Būkite fiziškai aktyvūs, sportuokite. Sportuojant stiprinamos kraujagyslės, pagerėja kraujo apytaka visame kūne, tad ir galvos odoje. Todėl plaukai geriau aprūpinami maistinėmis medžiagomis iš vidaus, auga sparčiau ir būna sveikesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių