Quantcast

Kvepalai ir metų laikas – ar reikia derinti?

  • Teksto dydis:

Ar rinkdamiesi kvepalus, susimąstote apie metų laiką, apie tai, kad kvepalai, kuriais kvėpinamasi šaltuoju metų sezonu, gali visiškai netikti vasarą, ir atvirkščiai?

Parfumerijos ekspertai primena, kad skirtingais metų laikais aromatai atsiskleidžia nevienodai dėl skirtingos oro temperatūros bei kintančių odos savybių.

Kol kas kvepalus besirenkantys lietuviai į sezoniškumą dėmesį kreipia mažai. Įžymybės reklaminiuose stenduose bei ant žurnalų viršelių vis dar yra pagrindinė motyvacija rinktis vienus ar kitus kvepalus. 

Visgi raginama nepamiršti, kad metų laikai yra svarbus veiksnys, renkantis kvepalus. Natūralu, kad metų laikas labai įtakoja, kaip praleisime laisvą laiką, kokius drabužius rinksimės vilkėti, kokius batelius avėsime. Tačiau dažnai nesusimąstoma, kad toks pats natūralus sezoniškumas turėtų vyrauti ir parfumerijos priemonių krepšelyje.

Aromato atsiskleidimui didelę įtaką turi oro temperatūra. Kai termometro stulpelis šauna į viršų, aromatas atsiskleidžia geriau, o šaltas oras jį slopina, tampa sunku išskirti pavienes kvepalų natas. Tai paaiškina cheminės bei fizikinės kvepalų savybės – kylant temperatūrai, kvepalų molekulės juda greičiau, taigi greičiau atsiskiria ir nuo odos. Dėl šios priežasties vasarą geriau rinktis  „vienasluoksnius“ kvepalus, kuriuose vyrauja viena nata. „Daugiasluoksniai“ kvepalai karštą dieną apsunkina tiek patį „nešiotoją“, tiek aplinkinius, o „vienasluoksnis“ aromatas suteikia lengvumo pojūtį. Belieka išsirinkti pagrindinę natą: gal apelsinmedžių žiedų, orchidėjų, o gal citrusinių vaisių?

Lietuviai „vienasluoksnius“ kvepalus atranda vis dažniau, o jų populiarumas tik auga – rodos tampa jau įprasta vasarą rinktis „nesudėtingo“ aromato, vienos vyraujančios natos kvepalus. 

Paprastai odos būklė keičiasi kartu su sezonu. Karštuoju metų laiku dėl didesnio fizinio aktyvumo, aukštos oro temperatūros daugiau prakaituojama – oda tampa riebesnė, o dėl didesnio daržovių ir vaisių kiekio kasdieniame mitybos racione ir didesnio kiekio suvartojimų skysčių oda gauna daugiau drėgmės. Ne paslaptis, kad ant drėgnos ir riebesnės odos kvepalų aromatas atsiskleidžia geriau ir laikosi ilgiau.

Priešinga situacija yra šaltuoju metų laiku, kai oda nuo šalčio bei sauso oro patalpose pradeda sausėti – kartais net atrodo, kad ant savęs supilti kelis buteliukus kvepalų, tačiau kvepalų aromatas vis tiek skleidžiasi sunkiai ir laikopsi vos valandą ar dvi. Dėl to reikia atsiminti, kad vasarą „sunkūs“ aromatai gali varginti, atimdami vasariško lengvumo pojūtį. „Sunkesnius“ aromatus rekomenduojama rinktis šaltaisiais metų sezonais, kada kūnas yra pasiruošęs tinkamiausiai atskleisti jų aromatą: palaipsniui, iškart neatskleisdamas visų aromato natų.

Pasirinkti tokį aromatą, kuris leistų išsiskirti iš aplinkinių ir priverstų jaustis ypatingai gerai, nėra lengva. Visgi verta apsvarstyti ne tik mėgstamus aromatus  – svarbu pagalvoti, kokiu metų laiku kvėpinsitės.


Šiame straipsnyje: kvepalaiparfumerijaaromatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių