Quantcast

Įsielektrinę plaukai: kaip to išvengti?

Daugumai pažįstamas jausmas, kai tiesiogine prasme piestu stojasi plaukai. Kauno technologijos universiteto (KTU) Fizikos katedros lektorės Kristinos Bočkutės teigimu, užkirsti kelią plaukų elektrinimuisi gali padėti tinkamai parinktos šukos, plaukų džiovintuvas ir apranga.

Pasak KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (MGMF) fizikės K.Bočkutės, reikėtų vengti sąlyčio su teflonu, silikonu, polietilenu, poliesteriu, auksu, platina, variu, sidabru, bronza, guma, gintaru – jie yra labiausiai neigiamai įsielektrinančios medžiagos.

– Kas sukelia plaukų elektrinimosi efektą? – paklausėme K. Bočkutės.

– Plaukai, kaip ir bet kuri kita medžiaga, sudaryti iš atomų, o šie – iš branduolių, savyje turinčių protonų (teigiamo krūvio dalelių) ir neutronų (neutralaus krūvio dalelių) bei aplink branduolį skriejančių elektronų (neigiamo krūvio dalelių). Teigiamų ir neigiamų krūvių skaičius yra toks pat, o kai tam tikrų krūvininkų skaičius padidėja, įvyksta įsielektrinimas.

Sveiki, sudrėkinti plaukai elektrinsis mažiau nei pažeisti ir išsausėję.

Atitraukus abi medžiagas vieną nuo kitos, atidavusioje savo elektronus medžiagoje bus teigiamo krūvio perteklius, o toje, kuri priėmė elektronus, – neigiamo krūvio perteklius. Kai girdime sakant "trenkė elektra" – tai yra ne kas kita, kaip tų perteklinių elektronų iškrova iš neigiamai į mūsų kūną įelektrintos medžiagos.

Šukuojant plaukus, šis sąlytis sukuria statinį krūvį, t.y. plaukuose esantys elektronai pereina į šukas ar šepetį ir taip plaukuose padaugėja teigiamą krūvį turinčių dalelių. Kadangi visi plaukai įgyja tą patį teigiamą krūvį, jie pradeda vienas kitą stumti, o tai lemia plaukų pasipūtimą, kitaip tariant, elektrinimąsi.

– Kokios struktūros plaukai yra labiausiai linkę elektrintis?

– Kaip jau minėjau, jei plaukai trinsis į medžiagas, kurios greitai įsielektrina, tikimybė įsielektrinti plaukams padidėja. Plaukų struktūra neturi didelės įtakos jų elektrinimuisi. Sveiki, sudrėkinti plaukai elektrinsis mažiau nei pažeisti ir išsausėję.

– Ar plaukų spalva turi įtakos jų elektrinimuisi?

– Plaukų spalva neturi jokios įtakos tam. Pripūstu balionu patrynus tiek blondinės, tiek juodaplaukės ar rudaplaukės plaukus, jie įsielektrins.

– Kokios sudėties drabužius, šukas, plaukų džiovintuvus reikėtų rinktis, siekiant išvengti nemalonaus plaukų elektrinimosi?

– Geriausia būtų naudoti plaukų priežiūros priemones, drėkinančias plaukus: drėkinamuosius šampūnus, kondicionierius, plaukų drėkiklius, kaukes, aliejus. Prieš šukuojant plaukus, labai veiksminga šukas papurkšti vandeniu.

Dar viena veiksminga priemonė kovojant su įsielektrinusiais plaukais – specialūs plaukų džiovintuvai su jonizatoriais. Joniniai plaukų džiovintuvai generuoja neigiamus jonus, šie neutralizuoja teigiamo krūvio perteklių plaukuose ir sumažina jų elektrostatinį krūvį. Taip pat neigiami jonai padeda vandens lašus suskaidyti į molekules, kurios greitai išgaruoja, ir taip drėkina plaukus.

Tinkamai parinktos šukos gali sumažinti plaukų elektrinimąsi. Metalinės, medinės šukos, šepečiai su natūralių plaukų šereliais sumažina elektrinimosi efektą. O šukuojant plaukus plastikinėmis šukomis, jie elektrinsis labiausiai.


Šiame straipsnyje: plaukaiįsielektrinę plaukai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių