Quantcast

Tyrėjai: Lietuvoje vyko seminaras dėl „spalvotųjų revoliucijų“

Rusijos tyrimo komitetas antradienį paskelbė turįs įrodymų, kad Rusijos piliečiai dalyvavo seminare Lietuvoje, skirtame planuoti „spalvotąsias revoliucijas“.

Lietuvos stebėtojai sako, kad tai gali būti susiję su jau anksčiau Rusijos žiniasklaidoje skelbtais kaltinimais dėl nevyriausybinės organizacijos surengto seminaro apie rinkimų stebėjimą. Tuo metu vienas iš Rusijos opozicijos lyderių, masinių neramumų rengimu kaltinamas Sergejus Udalcovas pareiškė, kad nėra pažįstamas su asmenimis, kurios įvardijo Tyrimo komitetas, ir pažymėjo, kad taip gali būt bandoma „papildyti“ jo bylą.„Rusijos piliečiai iš įvairių regionų buvo siųsti į Lietuvą 2012 metų pavasarį dalyvauti seminare, kuris skirtas perversmo būdams sekant “spalvotųjų revoliucijų„ pavyzdžiu kitose šalyse“, - naujienų agentūrai „Interfax“ sakė komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas.

Jis įvardijo tris žmones, dalyvavusius seminare, ir teigė, kad antradienio rytą jų namuose atliktos kratos. „Tyrimo duomenys rodo, kad tokiuose seminaruose dalyvavo Taisia Aleksandrova, Ana Kornilova, Jurijus Nabutovskis“, - sakė V.Markinas.Rusijos tyrimo komitetas yra pavaldus Rusijos prezidentui.

Keli BNS kalbinti Lietuvos pareigūnai ir stebėtojai teigė, kad šie kaltinimai gali būti susiję su Rytų Europos studijų centro prieš Valstybės Dūmos rinkimus rengtu seminaru, po kurio Rusijos žiniasklaidoje buvo pasirodę kaltinimų, esą Lietuvoje taip ruošiama opozicija revoliucijai. Centro vadovė Kristina Vaičiūnaitė antradienį teigė, kad seminare buvo aiškinama apie rinkimų stebėjimą.

„Mūsų centras organizavo keturias ar penkias rinkimų stebėjimo misijas, taigi mes turime metodologijas. Seminare pasakojama, kokie dažniausiai pažeidimai, kaip reikia stebėti rinkimus, kokios rinkimų stebėtojų teisės“, - BNS sakė K.Vaičiūnaitė.

Jos teigimu, po seminaro Pirmojo Baltijos kanalo televizijos žurnalistai prašė interviu ir atvyko į Lietuvą padaryti reportažo, kuriame buvo pateikti neteisingi kaltinimai.K.Vaičiūnaitė sakė abejojanti, ar kaltinimai susiję būtent su šiuo seminaru, ir pabrėžė, kad jos vadovaujama organizacija neturėtų gebėjimo to surengti.

„Mes kaip centras buvom įsteigti jau po visų spalvotųjų revoliucijų, tad net gebėjimų neturime mokyti tokių dalykų, nors tai vienur, tai kitur mus vis mus neteisingai apkaltina, matyt, dėl projektų Baltarusijoje“, - kalbėjo K.Vaičiūnaitė.

V.Markinas teigė, kad per kratas minėtų asmenų namuose atliktos įtariant, kad gali būti rasta tyrimui svarbių dokumentų ir kitų daiktų. Kratų metu paimti duomenys iš kompiuterių, o asmenys nuvežti į Tyrimo komitetą, kur buvo apklausti kaip liudytojai.

S.Udalcovas antradienį pareiškė, kad nėra pažįstamas su asmenimis, kurių namuose antradienio rytą buvo atliktos kratos, ir pažymėjo, kad taip gali būt bandoma „papildyti“ jo bylą.„Asmeniškai aš su jais niekada nebendravau ir tuo labiau kartu niekur nevažiavau. Tačiau žinau, kad ir pas mus Rusijoje, ir užsienyje reguliariai vyksta daugybė visokiausių renginių, įskaitant ir dėl rinkimų stebėjimo ir dėl veiklos žmogaus teisių srityje - čia nėra nieko neteisėto“, - Rusijos Interfax agentūrai sakė judėjimo „Radonojo jaunimo avangardas“, Rusijos „Kairiojo fronto“ koordinatorius S.Udalcovas.

Jo teigimu, jei Tyrimo komiteto atstovo įvardinti asmenys ir dalyvavo tokio pobūdžio renginiuose, „kriminalo tame nėra“.„Tyrimo komiteto pareiškimą vertinu kaip bandymą baudžiamąją bylą papildyti kažkokiais epizodais, prikabinti įvairiausių kaltinimų, mano vertinimu, neturinčių jokio ryšio su masinių neramumų rengimu“, - sakė jis.

„Visa tai - niekuo nepatvirtinti kaltinimai, skirti diskredituoti mane ir mano draugus, dalyvaujančius byloje dėl masinių neramumų rengimo. Kur mūsų veiklos neteisėtumas, kaip ji buvo finansuojama - niekas neįrodė, tyrimas vyksta, teismo sprendimo nėra“, - sakė jis.

Masinių neramumų rengimu kaltinamas Rusijos opozicijos atstovas Sergejus Udalcovas pareiškė, kad nėra pažįstamas su asmenimis, kurių namuose antradienio rytą buvo atliktos kratos, ir pažymėjo, kad taip gali būt bandoma „papildyti“ jo bylą.S.Udalcovas yra žymus Rusijos opozicijos veikėjas ir nuolatinis prieš valdantįjį elitą nukreiptų protesto mitingų dalyvis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

s

s portretas
rusijos valdzia plauna smegenis savo tautieciams kaip reikalas.

Bolševikas

Bolševikas portretas
Kas galėtų paneigti,kad Rusija neteisi?

QQu

QQu portretas
jus ziurekit kas jums plauna galvas jau 22 metus,ir i ka Lietuva panasi dabar,1991 kaskas gerai prasisuko,normalei pinigu pavoge ir dar iki siol nenustoja,o jus dirbkit,rasykit neamones,negalvokit,is jusu tiek ir tereikia
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių