Quantcast

LLRI: Klaipėdoje – geriausia verslui, Vilniuje – gyventojams

Lietuvos uostamiestis Klaipėda antrus metus iš eilės tarp visų šalies savivaldybių geriausiai vertinamas pagal žmonių ekonominę laisvę.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) trečiadienį pranešė, kad Klaipėdos miestas instituto sudarytame savivaldybių indekse išliko pirmoje vietoje - jis surinko 69,4 balo iš 100 galimų (pernai - 59,1 balo).

Į antrąją vietą pakilo Vilniaus savivaldybė (63,9 balo), į trečiąją nusmuko Panevėžio savivaldybė su 62,9 balo.

„Kaip bebūtų keista, didžiausios kliūtys atsiranda iš mūsų pačių susikurtų barjerų. Vidiniai veiksniai - kaip greitai išduodame statybų leidimus, kiek laiko užtrunka susitvarkyti popierius - visa tai yra susitvarkymas savo kieme. Šituo indeksu mes siekiame padėti savivaldybėms susitvarkyti savo ūkyje“, - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė LLRI vadovas Žilvinas Šilėnas.

Kauno miestas pakilo į ketvirtąją vietą iš penktosios (57 balai), Šiauliai liko penkti (53,9 balo).Klaipėda įvertinta kaip geriausia investuotojui - ji surinko 100 balų pagal investicijų ir plėtros galimybes, pirmavo ir pagal mokesčių politiką - 40,9 balo (tai buvo geriausias rodiklis).

Anot tyrėjų, Klaipėdoje efektyvus komunalinis ūkis, pasitelkiamas privatus kapitalas, gerai įvertinta ir administracija bei valdymas - darbuotojų skaičius nėra didelis, veikia vieno langelio principas.

LLRI manymu, Klaipėdos vertinimas indekse pagerėtų, jei ji sumažintų mokesčius, pasitemptų sveikatos srityje - dabar mieste yra mažai privačių gydymo įstaigų.Vilnius įvertintas kaip geriausias gyventojams (78,2 balo), aplenkęs Klaipėdą (67,7) ir Kauną (67,7).

Sostinė užėmė pirmąją vietą pagal švietimą, socialinę rūpybą, o trečiąją vietą - pagal komunalinį ūkį.Tačiau Vilniui „koją kišo“ mokesčiai, biudžetas ir sveikata - čia aukšti mokesčių tarifai, miestas turi daug skolų, mažai privačių gydymo įstaigų.

Panašios problemos - ir Kaune.LLRI vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas vertino, kad sudėtinga nubrėžti bendrą tendenciją visoms savivaldybėms - anot jo, yra gerų tendencijų, pavyzdžiui, per metus sumažėjo vidutinis laikas, per kurį galima patekti pas šeimos gydytoją, tačiau tik keturios savivaldybės - Jonavos, Pakruojis, Neringos ir Šakių - sumažino skolas.

Tarp 60-ies savivaldybių tik Vilniaus rajonas ir Visaginas neturėjo skolų.

„Nedarbas savivaldybėse vis dar išlieka aukštas, padidėjo socialinę pašalpą gaunančių žmonių“, - spaudos konferencijoje sakė V.Žukauskas, pridūręs, kad ekonominė padėtis pagerėtų, tendencijos galėtų pasikeisti.

Pagal indeksą, tarp rajonų pirmąją vietą šiemet užėmė Kretinga, surinkusi 68,9 balo, į antrąją vietą nusmuko Kauno rajonas su 67,5 balo (pernai - 60,7 balo), po to sekė Klaipėdos, Kėdainių ir Plungės rajonai.Kėdainių rajonas įvertintas kaip geriausia vieta investuotojui (84,1 balo), po jo ėjo Kaunas (70,6) ir Klaipėda (70,3).Tyrimas atskleidė, kad tarp 53-ųjų rajonų geriausia vieta gyventojui yra Plungės, Marijampolės ir Kretingos rajonai. Plungė geriausiai Lietuvoje įvertinta pagal sveikatos sritį, antroje vietoje - pagal komunalinį ūkį.Indekse buvo įvertintos 7 miestų ir 53 rajonų savivaldybės.

Savivaldybės surikiuotos pagal tai, kaip jos užtikrina žmogaus laisvę rinktis, skatina privačią iniciatyvą, kuria palankias verslo sąlygas, taupo išteklius, garantuoja savo veiklos skaidrumą. Indekse buvo vertinamos devynios aktualiausios savivaldybių veiklos sritys - komunalinio ūkio, švietimo, sveikatos, socialinės rūpybos, investicijų ir plėtros, mokesčių, savivaldybės administracijos, turto valdymo ir biudžeto.

Prasčiausios investuotojams buvo Šiaulių miesto bei Ukmergės, Neringos ir Šalčininkų rajonų savivaldybės - dėl mokesčių dydžio, investicijų lygio, biurokratinės naštos.LLRI indeksą sudarė antrą kartą, tačiau šiemet pakeista tyrime vertinti kai kurie rodikliai. LLRI yra privati organizacija, daugiausia finansuojama stambaus kapitalo įmonių.


Šiame straipsnyje: ekonomikaekonominė laisvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipedietis

klaipedietis portretas
Ponas mere pastatykite zmonens prie mariu ta naija grazu kvartala nes atsibodo tas akropolis. Ner kur nueiti

nu

nu portretas
ir kas is to faktu konstatavimo? darmajedu tarnyba ta llri
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių