Quantcast

A. Butkevičius susitiks su „Gazprom" vadovu

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį Sankt Peterburge susitiks su vienintelio gamtinių dujų tiekėjo Lietuvai - Rusijos koncerno „Gazprom" valdybos pirmininku Aleksejumi Mileriu.

Tai BNS patvirtino premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Tai bus pirmasis šios Vyriausybės ir „Gazprom“ vadovų susitikimas - energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius šių metų sausį buvo susitikęs su „Gazprom“ viceprezidentu Aleksandru Medvedevu. 2009 metais su A. Mileriu Vilniuje yra susitikęs tuometinis premjeras Andrius Kubilius.

„Tai bus pažintinis susitikimas, kurio metu greičiausiai bus kalbama apie trečiąjį ES energetikos paketą - premjeras žada patvirtinti, kad Lietuva tęsia jo įgyvendinimą. Kartu Vyriausybė atvira deryboms dėl dujų kainos. Manau, kad konkrečių susitarimų nebus pasiekta, tačiau galėtų būti susitarta, kad ekspertų lygiu vyktų derybos“, - BNS sakė premjero atstovė.

„Rusija nori žinoti, kokį poveikį ES trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas darys milijoninėms Rusijos ir “Gazprom„ investicijoms į Latvijos ir Lietuvos dujų transportavimo sistemas, taip pat kokių veiksmų turėtų būti imtasi siekiant, kad šio paketo įgyvendinimas nepakenktų mūsų bendradarbiavimui energetikos srityje, kuris iki šiol buvo gana sėkmingai plėtojamas“, - agentūra cituoja neįvardijamus šaltinius Maskvoje.

Pasak „Verslo žinių“ šaltinių Lietuvos institucijose, pastaruoju metu Rusijos atstovai siuntė aiškių signalų, kad „Gazprom" pasirengęs maždaug 20 proc. sumažinti Lietuvai tiekiamų dujų kainą. Tam tereikia preteksto, kuris Rusijai padėtų išlaikyti orumą: Lietuva galėtų jeigu ne iš naujo persvarstyti trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo modelį, tai bent jau dar kartą formaliai atidėti galutinę jo įgyvendinimo datą.

Pasak premjero atstovės, susitikimas turėtų įvykti apie 16-16.30 val. vietos laiku. Tiek A. Butkevičius, tiek A. Mileris dalyvauja Baltijos jūros valstybių vyriausybių vadovų susitikimo, skirto Baltijos jūros ekologijos problemoms, plenarinėje sesijoje.

Sausio pabaigoje A. Butkevičius teigė, kad dujų kainos Lietuvai gali sumažėti, jei „Gazprom“ palaikytų gerus ekonominius santykius su Lietuva. Pasak jo, jei nebus rastas kompromisas, dujų kaina galėtų sumažėti tik 2014 metų pabaigoje, kai Lietuva Klaipėdoje pastatys SGD terminalą.

Anot spaudos, Lietuvos pareigūnai neoficialiai tvirtina, kad „ Gazprom„ mėgina įsiūlyti naujas derybas „dėl viso santykių paketo“ ir siekia, kad už dujų kainų nuolaidas Lietuva atsisakytų dujų sektoriaus reformos, atitinkančios trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo nuostatas, sudarytų ilgalaikę tiekimo sutartį, taip pat atšauktų Stokholmo arbitražui pateiktą ieškinį, kuriuo reikalaujama išieškoti iš vienintelio dujų tiekėjo 5 mlrd. litų.

Trečiojo energetikos paketo, kuris numato dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklų atskyrimą, įgyvendinimas sukėlė ginčų tarp Lietuvos ir „Gazprom“. Pagal šį paketą Lietuva iki 2014 metų pabaigos ketina atskirti „Lietuvos dujų“, kurių 37,1 proc. akcijų valdo „Gazprom“, veiklas - magistraliniai dujotiekiai atiteks nuo „Lietuvos dujų“ atskiriamai naujai įmonei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

....

.... portretas
Subinės laižymas komjaunuoliams tapo norma.

gebelsas

gebelsas portretas
Taigi ponas Putin yra liepes visiems kam netinka kainos - sita dalyka derinti Rusijos vyriausybes lygyje....

otdat dengi JAVreiskomu GAZPR

otdat dengi JAVreiskomu GAZPR portretas
želaju wam oodachi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių