Quantcast

Venesueloje prasidėjo kampanija H.Chavezui pakeisti

Venesueloje antradienį oficialiai prasidėjo prezidento rinkimų kampanija, po kurios turi iškilti žmogus, pakeisiantis Hugo Chavezą (Hugą Čavesą), o velionio prezidento pasirinktas politinis įpėdinis tuo tarpu pažadėjo tęsti jo socialistinę „revoliuciją“.

Prasidėjus trumpai kampanijai prieš balandžio 14-osios rinkimus, laikinai prezidento pareigas einantis Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) apsilankė H.Chavezo gimtajame Sabanetos mieste šalies vakaruose, o opozicijos lyderis Henrique Caprilesas (Henrikė Kaprilesas) nuvyko į šalies rytuose esančią Monagaso valstiją.

„Autobusas, kuris yra ši tėvynė, turi tik vieną vairuotoją, (ir tai) aš esu jūsų žmogus“, - tvirtino N.Maduro, užsimindamas apie kuklią savo praeitį, kai dirbo autobuso vairuotoju ir buvo profesinės sąjungos organizatorius.

Abu kandidatai žadėjo per 10 dienų apvažiuoti visas 23 valstijas. Kampanija ir rinkimai charizmatiškam, 14 metų valdžiusiam H.Chavezui pakeisti tikriausiai bus labai emocingi.

Varžovai jau kelias savaites, nuo pat vėžiu sirgusio H.Chavezo mirties kovo 5 dieną, svaidėsi kandžiomis replikomis. Šalis pro pralaimėtos H.Chavezo kovos su liga liko susiskaldžiusi į jo paskelbtos socialistinės revoliucijos šalininkų ir permainų norinčių priešininkų stovyklas.

Prie 50 metų N.Maduro, buvusio užsienio reikalų ministro ir viceprezidento, H.Chavezo šeimos namuose, kurie dabar yra valdančiosios partijos PSUV vietos skyriaus būstinė, prisidėjo šimtai šalininkų, pareigūnų ir velionio prezidento giminaičių.

„Išpildysime prezidento Chavezo valią ir palikimą“, - emocingai kalbėjo N.Maduro, kuris tą namą pavadino „Bolivaro revoliucijos lopšiu“.

„Jaučiame komandantę Chavezą savyje, kaip tėvą. Ateiname įsipareigoti šiai žemei, kuri matė jo gimimą, pažadėti niekada jo nenuvilti ir statyti socializmą iki jo galutinės plėtotės“, - sakė N.Maduro.

N.Maduro persvara, kaip rodo apklausos, matuojama dviženkliu skaičiumi; iš dalies dėl simpatijų mirus H.Chavezui, kuris buvo nepaprastai populiarus tarp neturtingųjų ir tų, kuriems pasitarnavo jo iš naftos finansuojamos socialinės programos.

H.Chavezas neturtinguose rajonuose įgyvendino nemokamą sveikatos apsaugą ir subsidijavo maisto programas, mažino skurdą, bet opozicija atkreipia dėmesį į didelį nužudymų Venesueloje skaičių, didžiulę infliaciją ir pagrindinių prekių trūkumą.

Telegeniškas 40 metų H.Caprilesas, kuris yra Mirandos valstijos gubernatorius, per spalį įvykusius rinkimus metė H.Chavezui tokį iššūkį, kokio šis dar nebuvo sulaukęs, tačiau vis tiek pralaimėjo - surinko 11 proc. mažiau balsų.

Nors N.Maduro turi su H.Chavezu susijusį pranašumą, H.Caprilesas į oficialų savo kampanijos pradžios renginį Maturino mieste šalies rytuose pritraukė tūkstančius šalininkų.

„Yra viltis. Yra tikėjimas. Ir turės būti drąsa“, - plieskiant saulei, raudonos, mėlynos ir auksinės spalvų vėliavų jūroje sakė H.Caprilesas.

„Duosiu visa tai, ... kad šalis eitų į priekį, artimiausiomis dienomis ir artimiausiais metais. Bet noriu, kad su manimi drauge darytumėt tą patį“, - paragino H.Caprilesas.

Net ir miręs H.Chavezas meta didžiulį šešėlį ant Venesuelos, šalyje net ima kurtis mitai apie jo išskirtinę asmenybę. Tai gali būti naudinga N.Maduro, kuris nuolat žavisi savo politiniu globėju.

N.Maduro yra palyginęs H.Chavezą su Pietų Amerikos nepriklausomybės didvyriu Simonu Bolivaru, o antradienį pavadino jį „pranašu“, „tėvynės milžinu“ ir „aukščiausiuoju vadu“.

Perimdamas H.Chavezo liaudies žmogaus stilių, laikinasis prezidentas apkabino ir pasveikino tūkstančius šalininkų, važinėjo raudonu visureigiu ir dainavo vietos dainas.

Tuo tarpu daugelis H.Caprileso - gubernatoriaus ir teisininko - šalininkų mano, kad jis yra geriau pasirengęs aukščiausiam valdžios postui už N.Maduro.

„Net jeigu Chavezas pasakė, kad žmonės turėtų balsuoti už Maduro, jis nėra pasirengęs būti prezidentas. Visa, ką jis sako savo kalbose, yra Chavezas. Jis neturi politikos“, - sakė 78 metų Ana Vazquez (Ana Vaskes), kuri į mitingą atėjo su dukra ir vaikaite.


Šiame straipsnyje: Nicolas MaduroVenesuela

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių