Quantcast

Rusija ir Kinija antrą kartą blokavo JT veiksmus dėl Sirijos

Rusija ir Kinija šeštadienį antrą kartą blokavo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria būtų pasmerkta kruvina Sirijos vyriausybės kampanija prieš protestus.

Vakarų vyriausybės piktai reagavo į naują JT veiksmų blokavimą po ne vieną savaitę trukusių sunkių derybų dėl rezoliucijos teksto.

Rusija ir Kinija ir „toliau nepalaužiamai nori išduoti Sirijos liaudį ir saugoti bailų tironą“ Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), kuris jau 10 mėnesių brutaliomis priemonėmis slopina demonstracijas, 15 narių Saugumo Tarybai sakė JAV ambasadorė JT Susan Rice (Sjuzan Rais). JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) sakė, jog nesugebėjimas susitarti dėl rezoliucijos pakerta Jungtines Tautas.

13 šalių balsavo už arabų ir Europos šalių parengtą rezoliucijos projektą, kuriuo būtų paremtas Arabų Lygos (AL) planas krizei Sirijoje užbaigti.

Rusija ir Kinija pakartojo retai pasitaikantį savo „dvigubą“ veto. Pirmą kartą Sirijos prezidento B.al Assado pasmerkimą jos blokavo spalio 5 dieną. Rusijos pasiuntinys JT Vitalijus Čiurkinas rezoliucijos projektą pavadino „nesubalansuotu“.

Saugumo Taryba dabar susitarė tik dėl mažesnį svorį turinčio pareiškimo.

Po ankstesnio veto Vakarų šalys sakė, jog padarė reikšmingų nuolaidų - išbraukė užuominas apie ginklų embargą, AL sankcijas ir paramą AL raginimui, kad B.al Assadas perduotų valdžios įgaliojimus savo pavaduotojui.

Diplomatai sakė, kad Rusija šeštadienio rytą pareikalavo naujų pakeitimų tekste - kad Sirijos pajėgų išvedimas iš miestų būtų susietas su opozicijos grupių išpuolių nutraukimu. Tai buvo „neįtikėtinai ciniška“, sakė vienas Europos diplomatas.

V.Čiurkinas savo veto teisino tuo, kad siūloma rezoliucija esą siunčia „nesubalansuotą signalą šalims Sirijoje“.

Rezoliuciją remiančios Vakarų šalys nuo pat krizės Sirijoje pradžios „žlugdo politinio sprendimo galimybę - ragindamos keisti režimą, stumdamos opoziciją valdžios link“, pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: JTRusijaKinijaSirija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Al

Al portretas
nesamone rasat. Geltona pressa.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių