Quantcast

Medvedevas paliko policijai milicijos įgaliojimus

Kremlius ir milicija perrašė didelę dalį prezidento įstatymo projekto "Dėl policijos", nekreipdamas dėmesio į svarbiausių nuostatų kritiką.

Prezidentas Dmitrijus Medvedevas pritarė jo redakcijai ir teikė dokumentą Valstybės Dūmai.

Pertvarkyti miliciją D.Medvedevas ėmėsi pernai, atsakydamas į pasipiktinimą dėl milicijos savivalės. Policijos, kuri nuo 2011 metų kovo turi pakeisti miliciją, įstatymo projekto svarstymas vyko tinklalapyje www.zakonoproekt2010.ru, kur pirmasis dokumento variantas buvo paskelbtas rugpjūčio 7 dieną. Kritiką sukėlė platūs įgaliojimai, suteikti policininkams, ir jų atsakomybės už kai kurių piliečių teisių pažeidimus, nebuvimas.

Labiausiai buvo piktinamasi nuostata, kad teisėtus policijos darbuotojų reikalavimus privaloma vykdyti, ir jie yra teisėti "tol, kol įstatymais numatyta tvarka, nebus nustatyta kitaip". Iš galutinės versijos šis teiginys dingo.

"Pašalintos labiausiai nepriimtinos formuluotės, bet esmė nepasikeitė", - sako teisių gynimo asociacijos "Agora" pirmininkas Pavelas Čikovas. Paklusti teisėsaugos institucijoms piliečiai turi ir pagal kitus įstatymus.

Liko dokumente ir norma, kad finansiškai visa policija pavaldi federaliniam centrui ir kad ji yra perduota tiesiogiai prezidento ir vidaus reikalų ministro žinion. P.Čikovas priminė, kad konstitucija numato bendrą vadovavimą federaliniam centrui ir regionams.

Suvaržyti policijos teisių D.Medvedevas nesiėmė. Įstatymo projekto kritikai nesutinka su būsima policijos teise netrukdomai susipažinti su bet kurių organizacijų dokumentais. Galutinėje versijoje patikslinta, kad policininkai galės tai padaryti tik "pateikę tarnautojo pažymėjimą".

Naujojoje dokumento versijoje atsirado norma dėl sulaikytojo teisės į telefono skambutį "trumpiausiu laiku, bet ne vėliau kaip praėjus trims valandoms po sulaikymo, jeigu kitaip nenustatyta baudžiamojo proceso įstatymais".

Reikalavimą įtraukti šią nuostatą D.Medvedevas pavadino svarbiu. Bet atsakomybės policininkams, jeigu normos nesilaikoma, nenumatyta, pažymėjo P.Čikovas.

D.Medvedevas suskubo pervardyti miliciją į policiją jau nuo 2011 metų sausio 1 dienos, o kritikams atsakė, jog nors įstatymas neišbaigtas, jis aktualus, ir jeigu kas bus ne taip, įstatymą visada galima patobulinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių